Foto: SVT/Shutterstock

Nya beskedet för svenska tv-tittare – här kan det kosta extra pengar att titta på SVT

Alla kan se SVT via public service-avgiften på skatten.

Men nu erbjuder Kanal 5:s ägare Discovery Networks ett till alternativ – för 149 kronor extra i månaden kan tittare nu se SVT:s kanaler med flera på deras plattform online.

Samtidigt kan folk redan se SVT:s samtliga kanaler utan extra kostnad på SVT Play.

Det var den 1 januari år 2019 som radio- och tv-avgiften från Radiotjänst ersattes med en individuell public service-avgift. Den dras numer med skatten, och alla vuxna som bor i Sverige ska betala avgiften oavsett om man har en tv eller inte.

Maximalt betalar man 1 347 kronor per person och år och får då tillgång till public service-bolagen SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradions olika utbud såväl i tv, radio och online.

För SVT:s del kan man som bekant se på program, nyheter och sport via tjänsten SVT Play som sjösattes redan 2006. Här på SVT Play kan alla se samtliga SVT:s kanaler utan extra kostnad på nätet.

”Aktuellts” nyhetsankare Jon Nilsson och Nike Nylander i en SVT-sändning. Foto: SVT/Shutterstock

Online går det även att ta del av SVT:s utbud via C Mores betaltjänst sedan en tid tillbaka.

Nu gör Dplay, som ägs av Discovery Networks där bland annat Kanal 5 ingår, ett liknande drag. I ett pressmeddelande bekräftar företaget på måndagen att SVT:s kanaler nu också går att se i Dplays betaltjänst på nätet.

– Detta samarbete med SVT är ett viktigt steg i vår ambition att göra Dplay till den mest kompletta streamingtjänsten på marknaden. Vi vill erbjuda våra användare all TV de kan tänkas behöva, oavsett om det rör sig om de mest populära tv-kanalerna, de bästa serierna och dokumentärerna, eller den främsta sporten, säger Carl Waldenor, Director Marketing & D2C på Discovery Networks Sverige, i ett pressmeddelande.

För 149 kronor extra i månaden kan tittarna nu få ta del av 20 stycken livekanaler via Dplays tjänst, däribland SVT1 och SVT2. Kanaler som alltså redan går att se via SVT Play, utan extra kostnad.

På Discovery Networks är man nöjda med att kunna erbjuda SVT:s kanaler liksom TV4:s i Dplay.

– Det här är ett riktigt prisvärt och heltäckande streaming- och kanalerbjudande. Våra hyllade serier och dokumentärer, såsom Wahlgrens Värld, Sommaren med släkten och prisbelönta Estonia, samlas nu i samma paket som högkvalitativa aktualitetsprogram från SVT:s och TV4:s linjära kanaler som Rapport och Nyhetsmorgon, och självklart massvis av livesänd sport.

Så får du in SVT i vanlig tv

I vanlig tv, så kallad broadcast, når SVT:s kanaler 99,8 procent av alla hushåll i landet. Sändningarna sker från 54 storsändare, från Kiruna i norr till Malmö i söder, uppger SVT på sin hemsida där de också skriver hur man kan få in SVT:s kanaler i sin tv-apparat bland annat via marknätet.

”Det svenska marknätet är helt digitalt och består av cirka 50 olika kanaler. SVT:s kanaler SVT1, SVT2, Barnkanalen/SVT24 och Kunskapskanalen (inklusive SVT1 HD och SVT2 HD) är helt fria och sänds okrypterat. Något abonnemang eller programkort behövs inte för att se dem”, skriver SVT.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.