Nya bilderna från Ronja Rövardotter – så här har du aldrig sett folkkära stjärnorna förut

39 år efter filmsuccén med Ronja Rövardotter kommer en ny version med flera stora skådespelare – så här har du aldrig sett folkkära stjärnorna förut.

Generation efter generation har vuxit upp med Astrid Lindgrens fantastiska värld.

Än idag fortsätter hennes böcker, filmer och serier att inspirera barn världen över.

En av Astrids fantastiska berättelser är den om ”Ronja Rövardotter”.

”Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja, det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen. Bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget”, så öppnar Astrid Lindgren den bok som kom att bli en av hennes mest populära.

LÄS MER: Ronja Rövardotter försvann helt efter succén – så ser hon ut i dag, 35 år senare!

I boken kämpar Ronja för fred och rättvisa, något hon gör tillsammans med familjens ärekefiendes son Birk.

Ny serie om Ronja Rövardotter

Astrid Lindgrens bok om Ronja Rövardotter utgavs 1981, och redan året därpå påbörjades arbetet med en film om flickan och hennes upptåg.

Från början var tanken att filmen skulle regisseras av Olle Hellbom, men när han plötsligt gick bort valdes istället Tage Danielsson att regissera filmen.

ronja rövardotter
Dan Håfström och Hanna Zetterberg i Ronja Rövardotter. Foto: Stefan Lindblom/SCANPIX/TT

Intresset för filmen var enormt redan när den hade premiär i december 1984. Karaktärerna blev till och med klippdockor i Hemmets veckotidning – och i rollistan fanns tunga namn som Börje Ahlstedt, Lena Nyman, Allan Edwall och Per Oscarsson.

LÄS MER: ”Birk” lämnade Borkarrövarna och försvann – detta hände sedan med barnstjärnan

Nu, 39 år efter den stora succén kommer en ny version av Ronja. Den här gången blir det en serie om tolv 45-minutersavsnitt och har premiär på Viaplay sent 2023.

Serien har bland annat spelats in i en uppbyggd stad utanför Kaunas, Litauen. Men också på hemmaplan i Sverige.

De spelar i nya Ronja Rövardotter

Sedan tidigare har det stått klart att Ronja och bästa vännen Birk kommer spelas av Kerstin Linden och Jack Bergenholz Henriksson.

Ronjas föräldrar, Mattis och Lovis, spelas av Christopher Wagelin och Krista Kosonen. Briks föräldrar, Borka och Undis, spelas av Sverrir Gudnason och Maria Nohra.

Men i dagarna har allt fler folkkära skådespelare framkommit. Bland annat kommer Pernilla August spela byns borgmästare, Valdir en helt ny roll. En annan nykomling är den hämdlystna fogden Cappa som spelas av Vera Vitali.

Pernilla August, Vera Vitali
Foto: Audrius Solominas

Jag är förmodligen inte den enda som undrat vem som kommer ta över Allan Edwalls otroliga gestaltning av Skalle-Per. Men nu står det klart att rollen spelas av ingen mindre än Johan Ulveson.

– Det fanns ingen tvekan om att tacka ja till rollen som Skalle-Per. Det är ju lite speciellt att spela en karaktär som många människor har en bild av hur han ska vara. Det känns roligt att det finns intresse och förväntan, lite extra högtidligt liksom. Men när inspelningen börjar kommer jag tänka på andras förväntningar så lite som möjligt, säger Johan Ulveson i ett pressmeddelande.

Så har du aldrig sett Johan Ulveson

Den senaste tiden har Ronja-fans kunnat skymta flera av skådespelarna under inspelningen. Och de är nästintill oigenkännliga. Åtminstone några av dem.

Nya Ronja, Johan Ulveson
Foto: Adam Ihse,TT/ Frida Wendel

Enligt Johan Ulveson är förvandlingen till den skalliga rövaren både en inre och en yttre resa.

– Den viktigaste förvandlingen kommer inifrån, men våra skickliga maskörer kommer såklart ha stor del i slutresultatet. Det blir tidiga morgnar i sminket, säger Johan Ulveson i pressmeddelandet.