Olle Jönsson om dansbandens kris: ”Det slår jättehårt”

Dansbanden är i kris – efter inställda spelningar och missade intäkter.

– Det slår jättehårt för vi får inte in några pengar då vi inte jobbar, säger Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson till Aftonbladet.

Han berättar för Aftonbladet att bandet sett fram emot många spelningar under våren och sommaren. Biljetter hade sålts, och människor hade gått och väntat, förväntansfulla.

Sen slog coronapandemin till – och efter rekommendationerna om max 50 personer vid allmänna sammankomster har dansbanden förlorat massor.

– Det slår jättehårt för vi får inte in några pengar då vi inte jobbar. Vi har det ju okej ändå då vi har en liten kassakista då vi hållit på ett tag. Men till slut ebbar ju det ut också. Jag är ju till och med permitterad för första gången i mitt eget bolag sedan jag började jobba.

Olle Jönsson uttrycker nu en oro över dansbandens framtid.

STOCKHOLM 20141111 Sångaren Olle Jönsson i dansbandet Lasse Stefanz. Gruppen ger nu ut en komplett CD-samling med alla skivorna sedan 47 år tillbaka. 673 låtar på 46 CD är rekord i dansbands-Sverige. Foto: Jonas Ekströmer / TT

– Jag är orolig för det. Jag var orolig innan då vi trots allt är några gamlingar som håller på. Vi är över 60 allihopa, om vi lägger ner nu och det inte kommer några efter oss, vad fan händer då? Om de nya som är på väg uppåt orkar kämpa… Det vet jag faktiskt inte. Jag är väldigt osäker, men man kan bara hoppas, säger han.

Elisa Lindström, som under vintern varit aktuell i TV4:s ”Stjärnornas stjärna”, målar också en dyster bild av dansbandens framtid i coronans spår.

– Nu har inte jag varit ute och spelat dansband på ett tag, men jag följer mina gamla kollegor på Facebook och det är klart att man ser att de har det jättetufft nu. Det var tufft redan innan coronakrisen med många som väljer att lägga ner så det är så klart jättetråkigt, sade Elisa Lindström till Nöjeslivet tidigare i våras.

Hon är ändå förhoppningsfull inför dansbandens framtid – men skulle vilja att folk hittar till dansbanorna som förr i tiden.

– Det som är viktigt tror jag för dansbandsbranschen är att det öppnas upp, med vägar som öppnar upp mer. Så att det blir som förr när gemene man fick upp ögonen för att det är kul. Nu har det fått nisch-stämpel, säger Elisa Lindström.

”Väldigt mörkt”

Dansbanden kan vara extra hårt drabbade av krisen, tror experten och ”Dansbandskampen”-profilen Thomas Deutgen.

– Det är väldigt mörkt, rentav kolsvart. Till skillnad från artister så kan inte dansband flytta fram sina spelningar på samma sätt som en soloartist eller grupp som har en vårturné som kan flyttas till hösten till exempel, säger han till Aftonbladet.

Vad har du att säga om detta? Tycker du om dansband, och har dansat på dansbanorna? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.