Olof Thunbergs sista svåra tid i livet – vid fotänden på dödsbädden på dödsbädden lovade familjen en enda sak

OlofThunberg

Foto: Bo-Aje Mellin - Röster i Radio-TV, Wikicommons/ Stefan Jerrevång / TT

Det är få personer inom svensk film som blivit lika uppskattade och hyllade som Olof Thunberg.

Han stod på de flesta stora teaterscener och gjorde många filmer och tv-framträdanden. Dessutom blev han Sveriges mest kända röst.

Men 2020 fick hans liv ett abrupt slut.

Olof Thunberg har varit en självklar del av oerhört många människors barndom.

Bland annat gjorde han den svenska rösten till tigern Shere Kan i filmen ”Djungelboken” och 35 år upprepade han det då han gjorde samma röst till samma tiger i ”Djungelboken 2”. Han gjorde också röster i 101 dalmatiner och Micke och Molle

Men det som allra flest skulle förknippa Olof Thunberg med, om de fick höra honom prata, är Bamse.

Olof Thunberg läste in mängder av Bamse-historier, både till kassett och film, och har sedan dess blivit en rakt av ikonisk stämma.

Skådespelaren syntes också som skådespelare i produktioner som ”Markurells i Wadköping”, ”Sunes jul” och ”Lilla Jönssonligan”-filmerna.

Ja, skådespelaren Olof Thunberg hade en lång och framstående skådespelarkarriär. Han stod på de flesta stora teaterscener i Stockholm och gjorde många filmer och tv-framträdanden.

Man kan säga att Olof är lite av en ikon inom svensk filmindustri och hans meritlista är väldigt lång.

Olof Thunberg föddes 1925 i Västerås och blev tidigt teaterintresserad.

Redan som 15-åring startade han amatörteaterföreningen Scenklubben tillsammans med vännen och skådespelarkollegan Lars Ekborg.

Olof sökte in till Dramatens elevskola men antogs inte och valde senare att studera på Calle Flygares teaterskola i stället.

1950 sökte han åter igen in till Dramatens elevskola, denna gång till regilinjen och kom in.

I början av 1950-talet blev Olof Thunberg även en känd röst i radio, genom radioprogrammet ”Mannen i svart”, där han bland annat läste upp spökhistorier.

Han hade också en roll i Ingmar Bergmans film ”Nattvardsgästerna” från 1963. 

Han hade också större roller som herr Dardanell i Johan Bergenstråhles tolkning på TV av folklustspelet Herr Dardanell och hans upptåg på landet (1965) och den satiriskt utformade programledaren Bubben i TV-filmen Biprodukten (1969), en lätt förklädd parodi på Lennart Hyland.

Under 1990- och 2000-talen syntes han bl.a. som den mer allvarligt tecknade kyrkoherden i serien Tre Kronor (1994-1995) och som vårdfall på äldreboendet i Solbacken avd. E (2003). Han regisserade också en del för TV i olika genrer som drama, revy och musikal.

Foto: Bo-Aje Mellin – Röster i Radio-TV, Wikicommons/

Olof Thunbergs fruar

Olof Thunberg hann gifta sig två gånger.

I oktober, samma år som han kom in på Dramatens elevskola gifte han sig med Ingrid Johansson.

Paret hade tidigare gått i skolan tillsammans i Västerås, men bara fyra år senare valde paret att gå skilda vägar.

Några år därpå förlovade han sig med skådespelaren Lena Granhagen. De två träffades på en teateruppsättning på Intiman där Lena var skådespelare och Olof regissör.

De spelade även mot varandra i Villervalle i Söderhavet från 1963. Men även den här relationen sprack.

Under en teaterpjäs lärde Olof känna Mona Andersson och de blev snart blixtförälskade.

Paret gifte sig och fick två barn ihop, Amanda född 1965, och Svante född 1969.

Båda barnen har gått i sina föräldrar fotspår och Svante och arbetat inom teatervärlden.  Medan Svante har satsat på en karriär som skådespelare har Amanda i stället valt en roll bakom scen som sufflör och regiassistent.

Sommaren 1983 medverkade faktiskt hela familjen i En midsommarnattsdröm.

Foto: TT

Olof Thunbergs barn och barnbarn

Sonen Svante Thunberg är idag gift med operasångaren Malena Ernman.

Paret har varit gifta sedan 2004 och det råder ingen tvekan om att deras kärlek är lika stark i dag som när de först träffade.

I en intervju med Femina berättar stjärnan öppet om hur det kommer sig att de hållit ihop i alla år.

– För att vi har haft samma mål, prioriterat samma saker och tyckt lika om allt det viktiga. Sen är det klart att vi har varit trötta och bråkat som alla andra. Nu har vi en nästan normal vardag med hundar och matlagning. Vi har det jättetrevligt. Jag kan titta på honom och känna ”damn, vad snygg han är”. Så glad över att vi får den tiden nu. Jag blev gravid snabbt när vi träffades så Svante och jag fick aldrig riktigt den där lära känna varandra-perioden. Allt gick i racerfart. Nu kan jag titta på honom och också tänka ”Gud, vilken tur jag har haft, och jävlar så illa det hade kunnat gå”, säger hon.

– Man hade kunnat träffa en psykopat eller en primadonna. Det tycker väl i och för sig Svante att jag är, ha ha. Han får göra allt tråkigt hemma, jag kan inte betala hyror och inte köra bil. Vi hjälps åt med städningen men självklart gör han mer.

Men även om kärleken alltid funnits där, har Malena och Svante också haft tuffa tider då deras äktenskap testats.

 Det var aldrig fråga om skilsmässa eller så men det har varit tufft, men när det har varit tufft har vi delat det tillsammans. En förälskelse är en förälskelse och den kan både gå över och komma tillbaka, men kärleken finns där. Min mamma sa något väldigt klokt en gång, att ”äktenskap får man inte gratis det måste man jobba på, men gör man det så kommer allt det andra”. Det ligger mycket i det. Mamma och pappa hade aldrig haft några andra när de blev kära och har varit ihop hela livet. Det inspirerar, jag tänker att då ska jag fan göra det också.

Paret har också två döttrar ihop, Beata Ernman och Greta Thunberg, som båda har skapat sina egna framgångsrika vägar i livet.

Beata som skådespelare och sångerska medan Greta hyllats världen över för sitt klimatengegamang.

Beata och Greta är också barnbarn till Olof Thunberg.

Olof Thunbergs sista tid

Den 24 februari kom nyheten att Olof Thunberg somnat in för gott, efter en kort tids sjukdom. Där på sjukhuset hos honom, hade han sin familj.

Stjärnan blev 94 år gammal.

Det var sonen Svante som meddelade nyheten i ett inlägg på Facebook.

”Min pappa blev nästan 95 år. Han var nog den snällaste människan jag träffat. Lika snäll som Bamse. Sista gången vi sågs var förra helgen då Greta och jag lämnade honom i Ektorp framför skidskyttet på SVT. Han var mer intresserad av den än vårt småprat… 6 dar senare kom vinterkräksjukan mitt i natten och det blev komplikationer, dubbelsidig lunginflammation och blodförgiftning och jag hann precis hem från Hamburg innan han försvann från medvetandet. Jag sov på golvet vid fotändan på sängen på Södersjukhuset och Beata, Malena och jag fick hålla hans hand och säga att allt kommer bli bra”, skrev han i inlägget.

Även barnbarnet Greta Thunberg delade med sig av sorgen.

”I går gick min farfar Olof Thunberg bort. Han var en av Sveriges största skådespelare och har stått på scen i över 75 år. Han var en av de snällaste människorna jag någonsin träffat. Vi saknar honom fruktansvärt mycket”, skrev hon.

Ola Andreasson, son till Bamses skapare Rune Andreasson, var också en av de personer som sörjde stjärnan.

– Det är en stor sorg för familjen Andreasson och alla runt Bamse. Han var en del av det. Han och min pappa umgicks mycket, så han är en del av familjen, sade han till Aftonbladet.

För Aftonbladet berättade Ola att Thunberg ska hyllas.

– Han har betytt så väldigt mycket för Bamse. Han har spelar på Dramaten, men det enda folk minns att han var Bamse. Det var en väldigt stor del av hans liv och på någon form av hyllning kommer det att bli, säger Ola Andreasson.

På frågan om hur han kommer minnas honom, svarade han:

– Han var nära familjen och jag kommer minnas honom som en varm och hjärtlig människa. Det var en människa som såg alla, även de allra minsta. Det finns få människor som honom i världen.

Hur minns du Olof? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på facebook.

Exit mobile version