Pär Lernströms bävan för sina barns skull – privata erkännandet: ”Orolig för…”

Pär Lernströms relation till sin pappa var sårig i många år.

I TV4:s ”Renées brygga” berättar programledaren om hur det har präglat hans eget föräldraskap.

– Dom delarna han hade störst problem med var att skapa trygghet. Det har jag varit orolig för att mina barn inte ska känna, säger han i programmet.

Pär Lernström har med åren blivit en av Sveriges mest välkända ansikten i rutan – som programledare för succéprogrammen ”Talang” och ”Idol”.

Prinsessan Diana: Vad var det egentligen som hände? Vem bar skulden? Och vad blev hennes sista ord? Lyssna på Nöjeslivets nya podcast här:

Och det är ingen slump att han gav sig in i tv-branschen, berättar han nu i ”Renées brygga”. I programmet berättar Lernström att han under uppväxten hade en stark dragningskraft till rampljuset.

– Det var ju väldigt tacksamt när man växte upp i frikyrkan som jag är, där finns det en naturlig scen hela tiden, säger han.

Lernström växte upp med två frikyrkliga föräldrar. När han var 10 år insåg han att han inte ville leva ett sådant liv – något han länge förnekade.

– Vi var ju annorlunda från alla andra och vi gick i kyrkan varje söndag. Där talades det i tungor ibland, det var väckelsemöten och tältmöten, kommer jag ihåg.

Pär Lernström. Foto: TV4
Pär Lernström. Foto: TV4

LÄS MER: Pär Lernström tokhyllas efter cancergalan – tittarnas varma ord om programledaren: ”Fin och ödmjuk”

Påverkade relationen med frun Linda

Under uppväxten skilde sig hans föräldrar och därefter föll pappan in i ett alkoholmissbruk. Vartefter tiden gick blev hans kontakt med sin pappa allt mer sällsynt.

I programmet berättar Lernström att hans såriga relation med sin pappa påverkade honom långt in i relationen med frun Linda.

– Mycket mer än vad jag önskar. Även när jag hade träffat Linda, vi har levt ihop i 17 år. Det där hängde med ganska länge som en bökig grej att reda ut. Var den här osäkerheten kom ifrån.

– Nu är det ganska givet att allt hänger ihop, men än idag är jag ganska orolig för att, som många andra, göra om mina föräldrars misstag.

Pär Lernström. Foto: TV4
Pär Lernström. Foto: TV4

LÄS MER: Pär Lernström i tårar – bröt ihop totalt när de frågade om hustrun

Privata erkännandet om sin pappa

Relationen med pappan blev oåterkalleligt dålig när Pärs bror försökte ta livet av sig, berättar han.

– Det här tog han väldigt lätt på, tyckte jag. Vi hamnade i ett läge där jag var tvungen att ryta ifrån, och det var så mycket som kom ut och så mycket som blev sagt där.

Men några år senare blev pappan sjuk i cancer. Och då valde Pär att inte fly, såsom hans pappa kanske hade gjort, berättar han.

Han valde att låta sina barn få ta avsked av pappan.

– Jag ser ju på Bibi, den tveklöst smartaste människan i vår familj, som var åtta år när det här skedde. De hade messat fram och tillbaka, hon skrev fina saker och framför allt skrev han väldigt fina saker.

– Hon visade verkligen att godhet i en människa kan plockas fram positiva minnen hos nån som kanske glömt bort att dom finns hos.

Men oron för att bli som sin pappa hänger fortfarande kvar.

– De delarna han hade störst problem med var att skapa trygghet. Det har jag varit orolig för att mina barn inte ska känna, att man ska vara den flyktiga föräldern som han var, en dag kanon, en annan dag bökigt.

Vad tyckte du om kvällens avsnitt av ”Renées brygga”? Skriv gärna en kommentar på vår Facebooksida!