Pekka Heinos livsbeslut – kan göra comeback i SVT: ”Public service har jag i mitt blod”

Efter 32 år i rutan avslöjade folkkära tv-profilen Pekka Heino att han sagt upp sig från SVT.

Nu tre år senare efter avskedet berättar han i en stor intervju med Nöjeslivet om erbjudanden från andra tv-kanaler, livet med maken Erik och en eventuell comeback i SVT.

– Det skulle vara väldigt trevligt, säger Pekka Heino till Nöjeslivet.

För många tv-tittare var det ett sorgligt besked när Pekka Heino, 58, berättade under hösten 2017 att han hade sagt upp sig från SVT.

De sista sju åren hos kanalen ledde han populära ”Go’kväll”, men tankarna om att sluta hos SVT var långt ifrån ett spontant beslut.

– Jag hade tänkt på det ungefär under ett års tid. Det blev som ett frö som sen grodde allt mer och tog väldigt fart, säger Pekka Heino till Nöjeslivet.

Idag är det tre år sedan han lämnade SVT, och han står kvar vid sitt beslut.

– Det var det enda beslut jag kunde ta där och då, i det sinnestillstånd jag befann mig i då. Sen kan jag förstås ifrågasätta mig själv om det var ett smart val att göra i denna ålder, när jag sa upp mig från en fast tjänst, säger han och tillägger:

– Jag kan varken ångra eller tänka ”tänk om jag hade tänkt si eller så”.

Pekka Heino
Pekka Heino var i många år programledare i ”Go’kväll” i SVT. Foto: SVT.

Fått erbjudanden från andra kanaler

Men att gå över till någon annan kanal har inte varit något alternativ, även om Pekka har fått erbjudanden.

– Jag är alltför präglad av public service. Jag har svårt att tänka mig göra ett projekt någon annanstans. Public service har jag i mitt blod, men man ska aldrig säga aldrig.

Kort efter Pekka Heino lämnade kanalen, var hans förhoppning att fortsätta med sitt programlederi, men några projekt som var på gång har nu stoppats.

– Det har varit 2-3 saker som varit på gång i år. Men av olika skäl har de inte blivit av. Det beror inte på corona men saker har hänt. Jag hoppades på projekten men får se sen, säger Pekka Heino till Nöjeslivet.

Pekka Heino
Foto: Frankie Fouganthin/Wikkicommons

Detta arbetar Pekka Heino med idag

Istället har Pekka under senaste åren fokuserat på att arbeta som moderator och konferencier vid olika sammanhang.

– Jag vill gärna fortsätta på den vägen som jag är inne på. Men i dessa tider försöker jag hålla modet uppe så mycket som möjligt. Jag fick chansen att börja om med något nytt med hela verksamheten och hade fått fart på saker, så kom det här med corona, säger han och tillägger:

– Situationen är som den är. Det är klart att det är jobbigt och det är det för många. Alla har ju drabbats av detta i hela världen och det är bara inse att man inte kunde gjort något annorlunda för att påverka situationen som den är just nu, säger han.

Kan göra comeback i SVT

Men det finns ett ljus i mörkret för tv-tittare som önskar få se mer av Pekka Heino i rutan.

De projekt som varit på gång att bli av, berättar Pekka Heino har varit just med hans tidigare arbetsgivare SVT.

– Det finns en dialog mellan mig och SVT. Jag är öppen för diskussion.

Så det finns en chans för tv-tittarna att se dig göra comeback?

– Det skulle vara väldigt trevligt. Jag slutade ju inte från SVT för att jag inte gillade göra tv-program. Det kommer ju fortfarande fram folk till mig på stan som tackar för ”Röda tråden” som jag gjorde på 90-talet. Det är ett privilegium som jag är mycket stolt över, säger Pekka Heino.

Viktiga stödet från maken Erik

Idag är Pekka fri att kunna göra andra saker än vad han tidigare kunnat göra, men det hade aldrig gått utan stödet från maken och kärleken Erik.

– Hans stöd har varit väldigt avgörande. Han hade följt genom alla mina funderingar kring mitt jobb på SVT och att jag funderade på att sluta. Det första han sa var att det var modigt. Det var väldigt viktigt för mig att han inte tyckte det var korkat. Det gav mig en bekräftelse på att det jag gjorde var rätt, säger han.

Kärleksknepen med maken

I november har de varit tillsammans i 28 år och sedan fem år tillbaka är de även gifta.

Enligt Pekka Heino finns det en klar formel till hur de hållit kärleken vid liv.

– Vi har haft våra toppar och dalar som alla andra par. Samtidigt har vi också utvecklats tillsammans. Faran är förstås att ju längre tid man är tillsammans tar man varandra för givet, att ”du har alltid varit så, du har alltid tyckt så”. Det är viktigt att ge varandra respekt och tid till varandra, säger han och tillägger:

– Folk som inte känner oss kan säga att ni har varit ihop så länge att det rullar på av sig självt, då säger jag att nej det gör det inte. Det är viktigt att inte ta varandra gör givet och visa aktsamhet dagligen. Det är viktigt för oss, säger Pekka Heino till Nöjeslivet.

Vi önskar dig all lycka i fortsättningen Pekka och hoppas snart få se dig åter i tv-rutan igen!