Per Gessle om sorgen efter vännen Marie Fredriksson: ”Som en syster för mig”

De turnerade världen över och var en av 80 och 90-talets största band.

Över 75 miljoner album sålda, blev Marie Fredriksson tillsammans med Per Gessle, en av Sveriges största musikexporter med Roxette.

Nu öppnar Per Gessle upp om sorgen efter nära vännens bortgång.

Tillsammans med Per Gessle röjde hon stora framgångar utomlands med succégruppen Roxette, men var även en högt älskad soloartist hemma i Sverige.

Men den 9 december lämnades en hel värld i sorg efter att Marie Fredriksson gick bort, 61 år gammal.

Under måndagskvällen samlades flera kända svenska artister på Stora teatern i Göteborg för att hedra stjärnan.

Konserten som sänds den 25 januari på SVT, bjöd på känslosamma hyllningar, inte minst från nära vännen och bandkollegan Per Gessle.

Per Gessle
Per Gessle på scen när SVT anordnar minneskonsert för Marie Fredriksson på Stora teatern i Göteborg. Foto Björn Larsson Rosvall

Nu berättar Per om den stora sorgen efter Marie, efter en rörande hyllning till henne under konserten.

– Det var en väldigt stark upplevelse hela grejen. Det var fantastiskt att vara med om det, men det var också väldigt jobbigt. Man blir påmind om allt vi gått igenom tillsammans, säger Per Gessle i ”Studio Ett” i P1 på tisdagen.

Per Gessle om rörande hyllningen

Per Gessle berättar hur den känslofyllda kvällen fick honom minnas tillbaka på sin långa vänskap med Marie Fredriksson.

– Jag känner ju vår gemensamma resa i Roxette så starkt och så påtagligt så klart. Man blir ju påmind om 80-talet och 90-talet när det var som störst. Om alla våra äventyr och vad vi hittade på. Man glömmer så fort, det hände så mycket.

– Det är så längesen nu. Men hela vår resa är ju helt osannolik, från början till slut egentligen. Vi delade ju en gemensam dröm när vi träffades om att komma utomlands och så lyckades det. Det var ju helt fantastiskt. Och så blev det så stort och så stort, och så stort. Man ser alla de här folkhaven i Sydamerika eller i Australien, eller var som helst. Det är en fantastisk resa vi har fått dela, fortsätter Per Gessle.

Roxette
Roxette. Marie Fredriksson och Per Gessle. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX / Kod: 30152 ** DN OUT (även arkiv) **

Per Gessle om förändrade vänskapen med Marie

Per fortsätter berätta att vänskapen med Marie förändrades med åren, speciellt på grund av deras hektiska turnéliv.

– Vänskapen förändrades ju så klart med åren. Det är en lång resa som vi har gått igenom. Från början var vi ju kompisar. Vi delade drömmar och skrev låtar, spelade piano, gitarr och sjöng och delade replokal. Jag höll på med Gyllene tider och hon med sitt band Strul. 

– Sen gjorde vi Roxette och då gjorde vi skivor tillsammans och turnerade. Och sen blev det ju mer och mer en professionell vänskap. Man umgicks ju så intensivt år in och år ut med Roxette så att när man kom hem från Roxette-turnéerna så var ju kanske inte Marie den första man ringde till, säger han.

Men även om de arbetat mycket, har de alltid varit nära varandra.

– Jag har alltid tycker att hon är en syster för mig, det har alltid varit så.

Som vi saknar dig Marie! Vi kan bara tänka oss hur tufft detta måste vara för dig Per. Vi tänker på dig och Maries familj. Alltid saknad, aldrig glömd!