Pernilla August tre barn har vuxit upp – så här ser de ut idag

Pernilla August, 62, är kanske Sveriges mest uppskattade skådespelare och har spelat stora roller både nationellt och internationellt.

Och teatertalangen har gått i arv. Alla hennes tre döttrar har sedan tidig ålder varit aktiva på film och teaterscenen.

Nu har de vuxit upp.

Pernilla August har bland annat spelat i filmer som Den goda viljan, Fanny och Alexander och Gentlemen. 

Men internationellt är hon mest känd för sin roll som ”Anakin Skywalkers” mamma Shmi Skywalker i Star Wars.

Foto: Anders Wiklund, TT

Ja, Pernilla August har synt i både Hollywoodfilmer och kritikerrosade filmer i Sverige. Men hon är inte bara på scen och framför kameran.

Hon har dessutom regisserat filmerna Svinalängorna och Den allvarsamma leken och pjäsen De oroliga av Linn Ullman. Och som om inte det vore nog har hon också sommarpratat, hållit nyårsfirandet på Skansen, vunnit tre Guldbaggar och blivit mamma lika många gånger.

Och hennes tre döttrar har gått i sin moders fotspår.

Gift med författaren Klas Östergren

År 1982 gifte sig Pernilla med författaren Klas Östergren som hon fick dottern Agnes Östergren tillsammans med. Agnes syntes redan som barn i flera filmer, bland annat i Bo Widerbergs film Ormens väg på Hälleberget.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Idag är hon 35 år och har bytt bana. Men inte helt. I stället för att synas framför kameran är hon nu bakom och jobbar. Mestadels som scenograf och kostymtecknare på både Dramaten och SVT.

Men Pernilla har även två andra döttrar. Alba och Asta August, som Pernilla fick tillsammans med regissören Billie August.

Alba August vann en Guldbagge

Alba August, 27, har en karriär som skenat de sista åren och tilldelades så sent som 2019 en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.

För vilken vadå? Jo efter att ha gjort en strålande insats när hon porträtterade Astrid Lindgren i Unga Astrid.

Hon har även synts till i Quick, där hon spelade mot Jonas Karlsson. Och haft flera stora roller i Danmark. Bland annat en huvudroll i danska Netflixserien The Rain samt en roll i Below The Surface, även den en dansk serie.

Asta August lever idag tillsammans med komikern och skådespelaren Björn Gustafsson.

Asta nominerades till en Robert

Även hennes syster Asta arbetar inom film och teater.  Hon har bland annat spelat rollen ”Susanne” i Sjuksystrarna på Fredenslund som hon nominerades till en Robert som ”Bästa kvinnliga biroll” 2019.

Hon har dessutom medverkat i en mäng teateruppsättningar. Främst i Danmark.

Så varför Danmark?

Jo, systrarna är delvis uppvuxna i Danmark och talar språket flytande. Något som gjort att de har stora karriärmöjligheter även där.

”Underbart med stora barn”

I en intervju med Allas berättar Pernilla August att hon gillar att barnen gått i sin mammas fotspår.

– Numera pratar vi ganska mycket om deras jobb och mitt jobb, det ingår i vardagen och är jätteroligt. Det är underbart när man har stora barn som plötsligt har samma erfarenheter, säger hon till Allas.

Idag är visserligen alla barnen utflugna ur boet. Men under en period, när Pernilla flyttade till Köpenhamn, blev hon sambo med Asta under en tid.

Hon talar med värme om när hon och dottern Asta blev sambor igen – under året då Pernilla bodde i Danmark.

– Vi kommer förstås alltid att vara mor och dotter. Men vi var också två vuxna kvinnor som hade roliga möten och roliga samtal. Vi har ju det yrkesmässiga också. Jag skulle vilja jobba tillsammans med mina döttrar. De är så roliga och smarta, säger hon i en intervju med Hemmets Journal.

Foto: Jan Collisiöö, TT, Naina Helén Jåma/TT

Jag kan inte vara ensam om att uppskatta Pernilla August.

Och förresten visst är hon lik sina döttrar? Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker.