Peter Jihde till TV4: De här vill jag ha som ersättare i ”Nyhetsmorgon”

Peter Jihde lämnar TV4 och ”Nyhetsmorgon”.

Det beskedet lämnade han till tv-kanalen och sina kollegor på onsdagen – och fick mångårige parhästen Tilde de Paula Eby att börja gråta.

Nu inleds jakten på hans ersättare, och i Aftonbladet avslöjar Jihde själv vilka han helst ser som sina ersättare i det populära morgonprogrammet.

Peter Jihde inledde sin karriär på TV4 i början av 2000-talet. Efter en sväng hos konkurrenten SVT återvände han till kanalen 2007 för att leda Idol. Sedan dess har han bland annat lett det populära morgonprogrammet Nyhetsmorgon.

Youtube

Men nu är eran över. Efter sammanlagt 18 år på kanalen lämnar Peter Jihde – för att istället gå till MTG, som bland annat har TV3.

Youtube

– Jag tycker väldigt mycket om TV4 och det gör jag fortfarande. Det var emotionellt svårt att lämna något som man gillar så jädra mycket, och framförallt Nyhetsmorgon som är det roligaste jag har fått jobba med under de här herrans alla åren. Men man ska gå när festen är som roligast, Och det är svårt att tacka nej när jag när man får en sådan här möjlighet, säger Peter Jihde till Aftonbladet.

Samtidigt berättade kollegan Tilde de Paula Eby i intervjuer hur hon gråtit efter beskedet om att vännen och kollegan ska sluta.

Nu berättar Peter Jihde för Aftonbladet att han känner sig tillfreds med beslutet, och att han fått många lyckönskningar från kollegor på TV4, däribland även Anders Pihlblad och Malou von Sivers.

Samtidigt pekar han ut två kandidater till att ta över rollen som programledare i populära ”Nyhetsmorgon”.

Youtube

– Om man tittar inom organisationen så är det nämnda Anders Pihlblad, som uppfyller alla kriterier. Och så Thomas Ritter, som just nu jobbar med Nyheterna och TV4 Live. De två tycker jag skulle vara otroligt bra, säger han till Aftonbladet.

Jihde förklarar att ersättaren behöver vara snabbtänkt och göra Tilde nöjd när det kommer till hennes två krav: Att vara snäll och vaken.

– Bred journalistisk kompetens över alla plattformer, allt från att plantera en blomma till att prata om det svenska valet som väntar. Sen ska du vara väldigt snabbtänkt. Och så var Tilde väldigt noga med att säga att man ska vara snäll och att man måste vara vaken. Med vaken innebär inte bara vaken utan även att hjärnan är ordentligt vaken. Det är väldigt viktiga saker man diskuterar väldigt tidigt på dagen, startsträckan är väldigt kort.

Youtube

Vi önskar dig stort lycka till i framtiden, Peter! Dela gärna vidare för att lyckönska honom.