FOTO: TT Nyhetsbyrån

Pippis papegoja ”Rosalinda” har dött – 51 år gammal: ”Han var speciell”

Pippis färglada papegoja från filmen ”Pippi på de sju haven”, Rosalinda, har gått bort.

Papegojan, som egentligen heter Douglas, blev 51 år gammal. Han avled på Karlsruhe zoo i Tyskland där han bodde de sista åren.

 

FOTO: TT

Papegojan Douglas blev världskänd som ”Rosalinda” i filmen Pippi på de sju haven från 1970. Den färgglada fågeln blev en stor favorit och gjorde sig känd för sin berömda replik ”jag ska sticka kniven i dig”.

Pippis papegoja har avlidit

Under lördagen den 23 februari kom det tråkiga beskedet att Douglas har gått bort, 51 år gammal, vilket bland annat Sydsvenskan har rapporterat.

Douglas avled på Karlsruhe Zoo i Tyskland.
”Förutom sina bekanta ålderskrämpor, fick han ibland sig ner för att vila lederna, så mådde han bra fram till slutet, säger Matthias Reinschmidt, direktör på Karlsruhe Zoo enligt Badische Neuste Nachrichten.

FOTO: TT

Bodde i Malmö

Fram till 2016 bodde Douglas i Malmö på stadens reptilcenter i Folkets Park. Men Jordbruksverket ansåg att den bur han levde i behövde vara större och då riskerade han att avlivas.

Då fick förre ägaren Frank Madsen kontakt med Karlsruhe Zoo i Tyskland som kunde ta hand om honom och erbjuda ett större boende.

”Rosalinda” togs emot med jubel i Tyskland.
– Det var en fantastisk historia där nere. Borgmästaren och samtliga underborgmästare höll tal, djurparksdirektören höll tal. Det var 300 personer i publiken som applåderade och en internationell skola var där och sjöng svenska pippilåtar, säger Madsen till Expressen.

FOTO: Youtube

”Han var speciell”

Douglas blev världskänd och Frank Madsen minns honom med glädje.

Än i dag kommer folk fram till reptilcentret i Malmö och frågar efter honom.
– I och med flytten blev det så uppmärksammat så nu frågar folk men trots sitt kändisskap var han som vilken papegoja som helst. Han trallade, kunde sjunga och prata lite. I bland var han på dåligt humör. Men speciell var han, säger Frank Madsen till Expressen.

Vila i frid, Douglas. 

 

Läs mer om...