Populära Eurovision-vinnaren France Gall död – sjöng omtyckt segerlåt

Den klassiska Eurovision Song Contest-vinnaren France Gall är död. Den franska artisten avled i sviterna av cancer, och somnade in på lördagen.

France Gall är mest känd för sin vinnarlåt ”Poupée de cire, poupée de son” som gav Luxemburg segern i tävlingen 1965. Låten har senare tolkats i flera andra versioner, bland annat på svenska.

France Gall sjöng sig in i de europeiska tv-tittarnas hjärtan när hon 1965 tog hem segern i schlagerfinalen. Då tävlade den franska artisten för Luxemburg med ett bidrag som senare skulle komma att betecknas som en av tävlingens stora klassiker.

Foto: Wikimedia commons

”Poupée de cire, poupée de son” har senare tolkats på flera olika språk, bland annat på svenska av Gitte Hænning med titeln ”Det kan väl inte jag rå för”.

Gall samarbetade vid den här tiden med kontroversielle låtskrivaren Serge Gainsbourg. Året därpå spelade de in låten ”Les Sucettes” (Slickepinnarna), som anspelar på oralsex. Detta var dock något som den då 18-åriga Gall inte visste något om, och hon ska senare ha blivit upprörd över detta. De avslutade samarbetet.

– Det var hemskt och förändrade min relation till killar. Det var helt enkelt förnedrande, berättade den franska sångerskan då för Le Parisien enligt SVT.

Youtube

Gall spelade 1987 in låten ”Ella, elle l’a” – en hyllning till jazzlegendaren Ella Fitzgerald. I Europa blev detta en hit och när Kate Ryan 2008 släppte sin version av låten öppnades den också upp för en ny generation.

Efter sin bortgång sörjs France Gall i hemlandet Frankrike.

”Hon efterlämnar låtar som alla i Frankrike känner till och var ett föredöme i sitt osjälviska livsstil”, skrev Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter efter beskedet om Galls bortgång.

France Gall blev 70 år gammal.

Vila i frid, France Gall! 

 

Läs mer om...