Prinsessan Diana stannade vid kyrkogård – för att trösta kvinna som grät vid sin sons grav

Prinsessan Diana må vara borta, men hennes arv kommer att leva kvar för alltid. Den mycket berömda prinsessan av Wales fortsätter att inspirera världen trots att hon dött för över 20 år sedan.

Även nu hör vi berättelser om hennes bestående vänlighet och unika medkänsla, återigen påminns vi om varför hon blev känd som ”Folkets prinsessa”.

Diana var känd för det faktum att det inte fanns något land för långt och ingen gräns för stor för att korsas för att hjälpa andra. Inledningen av 22-årsjubileet för hennes död ser vi tillbaka på en av de många gånger hon bevisade att hon helt enkelt var för bra för den här världen.

Det var bara några veckor innan hennes tragiska död den 31 augusti 1997 och Diana var på en humanitär resa till Bosnien som en del av hennes kamp för att öka medvetenheten om landminor.

Princess Diana with land mine victims in Bosnia, in 1997Picture: Tim Rooke / Rex Features

Posted by Princess Diana Legacy on Monday, May 13, 2013

Diana åtföljdes av Ken Rutherford och Jerry White på resan, vilket skulle visa sig vara hennes sista ansikten. Under 2017, nästan 20 år till dagen då hon dog, berättade paret om sin resa för en HBO-dokumentär med titeln ”Diana, Our Mother: Her Life and Legacy”. Rutherford och White talade med Entertainment Weekly och delade flera historier från sin tid med Diana i Bosnien.

En av resorna blev en oplanerad omväg till Sarajevos krigskyrkogård den 10 augusti 1997.

White berättade: ”Bilden av henne på en kyrkogård i Sarajevo, den sista dagen av vår tre-dagars resa [hemsöker mig fortfarande]. Det var inte planerat. Det var aldrig på resplanen. Men Diana sa till mig tre gånger: ’Jag kan inte få denna bild av mig på en kyrkogård ur mitt sinne.’ Hon frågade mig om det fanns en kyrkogård i närheten, eftersom det var något vi borde besöka. ’Jerry, jag har den här känslan, den här bilden av mig på en kyrkogård, det är konstigt.’

https://www.instagram.com/p/B09iA6hgzt8/?utm_source=ig_embed

”Vi var sena till en slutlig mottagning, och det fanns inget utrymme för denna omväg, men prinsessan Diana var fast besluten, mystiskt nog. Så, vi körde ut på vägen till den tidigare olympiska stadion som hade blivit en massiv kyrkogård för de dödade under kriget. Jag såg när Diana tog sin plats bland hundratals gravstenar. Det var kusligt, nu när jag reflekterar över det. Hon gick långsamt, mellan gravstenar och till och med gula rosbuskar.”

”Hon träffade en bosnisk mamma som riktade sig till graven till sin son och sörjde. Diana pratade inte bosniska, och denna mamma kunde inte engelska. Så de omfamnade bara varandra. Så intimt, så fysiskt, så känslomässigt, mor till mor. ”

White fortsätter:

”Det var den gamla Diana – som räckte ut och torkade mammans tårar och kinder. Det är det enda inramade fotot av Diana som jag fortfarande har i mitt hem. Efter hennes död i Paris bara veckor senare fick det mig att undra om prinsessan föreberedde sin egen död, hennes begravning. Jag vet inte, men kanske psykiskt och intuitivt kände Diana att hon skulle dö. Det ger mig fortfarande rysningar när jag minns detta kraftfulla, oskrivna, oplanerade ögonblick, på något sätt. ”

Det låter exakt som den Diana vi alla minns och älskar. Hon satte alltid andra först och kände inga gränser när det gällde att drömma om en bättre framtid för oss alla. Prinsessan Diana togs grymt från oss den 31 augusti 1997. Vem vet vilka otroliga saker hon skulle ha uppnått om hon var i livet. Sprid detta vidare för att hedra den fantastiska prinsessan Diana!