Robert Wells ilska mot fattigpensionerna – nu kräver han förändring: ”Det är hemskt”

Foto: TT/Shutterstock

Robert Wells har inga planer på att gå i pension.
Men han har åsikter om hur verkligheten ser ut för många seniorer.
– Det borde inte vara så, säger pianokungen, aktuell med ”Rhapsody in rock” i sommar, till Nöjeslivet.

Han är högaktuell med en tre dagar lång ”Rhapsody in rock”-festival 12–14 juli på Dalhalla i sommar.

Pianokungen Robert Wells kliver åter ut i rampljuset på den storslagna scenen, vilken han den här gången delar med inbjudna gästartister som dubbla Eurovision-vinnaren Johnny Logan.

Dessutom kommer Glenn Hughes (Deep Purple, Black Sabbath), countrystjärnan Billy Dean, ”Queens” (artisterna Nina Söderquist, Anna Sahlene, Anna-Mia Bonde och Karin Funk), Tommy ”ReinXeed” JohanssonGladys Del Pilar samt Roberts hustru Maria Wells stå på den spektakulära scenen vid kalkstensbrottet i Dalarna.

Därför startade Robert Wells ”Rhapsody in Rock”

Robert Wells visste redan i ungdomsåren hur han ville bygga upp sin rockshow.

– Hela grejen med ”Rhapsody” byggdes på att jag var på konserthuset, Operan när jag var 12-13. Jag var extremt nördig och hade abonnemang. Kortklippt, fluga, blazer och var väldigt lillgammal. Professor look-alike. Jag älskade musiken, men inte förpackningen. Jag tyckte det var så onödigt allvarligt och nästan över folks huvuden, säger Robert Wells till Nöjeslivet och fortsätter:

– Jag ville skapa den musiken och formatet, men också att våga ge olika stilar. Jag är själv så. Hör jag samma grej i två timmar, då börjar jag titta på klockan. Jag vill ha en konsert där det händer saker. Där det ändras. Att det finns någonting mer än ”bara” en stil. Det är därför jag gör ”Rhapsody”.

Artikeln fortsätter under bilden.

Robert Wells på Dalhalla med ”Rhapsody in Rock”. Foto: Ulf Stjernbo – wereckipr

Konsertkonceptet har turnerat världen över ända sen 1989, men den här gången är det alltså ”bara” Dalhalla som gäller.

Vill inte trappa ner

Och Wells, som fyllt 62 år, har inga planer på att trappa ner. I stället ser han att både ”Rhapsody”-konceptet och han själv kommer fortsätta i många år framöver.

Han ser inte pensionering som något alternativ i dagsläget.

– För min egen del, det här är en skillnad: vi träffar ju mycket folk som kanske har haft bra företag, går i pension tidigt och sen nöjer sig med det, och som är yngre än vad jag är, säger Wells och fortsätter:

– Jag kan i min värld inte riktigt förstå och det här delar jag med många, många äldre, till exempel Janne Schaffer med flera som är snart 80. Jag kan inte se att pengar skulle vara mer värda än att få spela. Det är ju därför de flesta rockband är över 70! Och det förstår jag, vad ska de göra i stället? Sitta och rulla tummarna eller stå i en bar och häcka?

Rasar mot fattigpensionärernas situation

Efter alla succéår på turné är han tacksam. För Wells inser att inte alla blivande eller nuvarande pensionärer har samma förutsättningar.

– Samtidigt är jag evigt tacksam. När jag var 25 hade jag inga stålar alls. Efter att man spelat, så köpte man nya prylar. Hela tiden. Nya keyboards, nya grejer. När de sa åt mig att spara, för jag har ju vänner … Det är alltså enormt låga pensioner som många får, som då inte har sparat själva. Och det borde inte vara så, säger Wells.

Han menar att grundpensionen från staten borde vara på en högre nivå än i dag.

Förra året visade försäkringsbolaget Folksams undersökning att den totala pensionen för kvinnor ligger under gränsen för relativ fattigdom – i hela 186 av landets totalt 290 kommuner.

– Det borde faktiskt få vara så att, du ska kunna leva ett drägligt liv och också beskatta det ännu mindre för pensionärer som har jobbat ett helt liv. Det är självklarheter, säger Wells.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2012-03-22 Pianisten och artisten Robert Wells fotograferad i samband med sin 50-årsdag 2012. I sommar är han återigen aktuell med ”Rhapsody in Rock” på Dalhalla. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Han fortsätter:

– Det ska inte vara så att man efter ett helt yrkesliv ska behöva vända på kronorna … Det kan ju vem som helst förstå. Det är inget konstigt i det, så borde det inte vara.

Kräver nu krafttag från politikerhåll

Nu efterlyser Robert Wells krafttag.

Men hans förhoppningar på riksdagens folkvalda är inte särskilt höga.

– Jag kan säga såhär: är det någonting som politikerna borde göra, jag orkar inte lyssna längre på debatter. Det är ett löjligt avbrytande, munhuggande och bara tjafsande som jag blir helt tokig på, så jag stänger faktiskt av.

Han tycker att politikerna borde ta lärdom av artisterna.

– Det som de borde göra, är att åka med och sitta i en turnébuss där man lär sig kompromissa, lyssna på varandra. Man behöver inte alltid ha rätt. De skulle inte palla en dag i deras läge som de är nu. Det är väldigt speciellt att vara på turné. Man lyssnar, man ger, man diskuterar, säger Wells.

Han är inte nådig i sin kritik av politiken.

– Men jag tycker det är ett underkännande av folk som har röstat på dem, att bete sig som de gör. Jag tycker det är hemskt. De är ju framröstade av oss för att sköta det här, och sen slänger de massor av konstiga kommentarer och beskyller varandra …

– De tror att de sitter på någonting, men det är folket som har röstat fram dem. De har inte hamnat där av bara farten liksom.

”Rhapsody In Rock”-festivalen spelas den 12–14 juli på Dalhalla.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version