Rocklegendaren Janis Joplin dog ensam på hotellrummet – i testamentet lämnade hon en rysande detalj

Janis Joplin

Foto: UPI/ AP, TT

Hon är en av musikhistoriens första kvinnliga rocklegender. 

Den unga Texas-tjejen från landsbygden tog världen med storm med sin innerliga, raspiga röst.

Hennes namn är Janis Joplin.

1970 hittades hon död, ensam på hotellrummet – när familjen läste vad hon skrivit i testamentet fick de kalla kårar

Janis Joplin föddes 1943, mitt under andra världskriget. Hon växte upp i Texas i hemstaden Port Arthur och upptäckte tidigt att bluesmusiken träffade henne rakt i hjärtan.

Trots att det inte hörde till vanligheten att en vit tjej i ett medelklassområde lyssnade på blues på 50-talet så kunde Janis inte stå emot, hon föll och det handlöst.

Under tidiga tonår blev Janis utsatt för mobbning.

Hennes jämnåriga klasskamrater retade henne för att hon led av akne och var överviktig. De kallade henne för ”gris” och ”hora”.

Janis Joplin tog till musiken som tillflykt, men hon bestämde sig också för att så snabbt som möjligt fly Texas, och det så fort hon kunde.

– De skrattade mig bort från kalssrummet, bort från stan, bort från delstaten, har Janis Joplin sagt.

Janis Joplin flydde till San Fransisco

När Janis tar sig bort från Texas tar hon sikte mot staden San Fransisco. Året är 1963 och Janis är 20 år gammal.

Det här var hippiens tid. Drogerna, miljörörelsen, det fria sexet och musikens tid.

Människorna i San Fransisco gjorde allt för att komma bort från kostymbyxor och pennkjolar och tillrättalagda frisyer. I stället lät de håret växa och klädde sig i precis vad de ville.

På den här tiden växte sig också HBTQI-rörelsen och antirasismrörelserna större och starkare.

Något annat som också fick allt större del av människors vardag var droger.

Hon börjar harva runt på gatan med en akustisk gitarr där hon sjunger några låtar. Så småningom får hon också en del jobbuppdrag som sångerska på lokala caféer och bildar snart band med några vänner.

Det är också där, i stadsdelen North beach, hon för första gången kommer i kontakt med droger, och det dröjer inte länge förrän de tagit ett grepp om Janis.

Amfetamin, heroin och alkohol skickar ner Janis i en ond spiral och på bara någr månader är artisten oigenkännlig.

Hon väger bara strax över 40 kilo och vänner och bekanta är så oroliga att de samlar ihop pengar till en bussbiljett som skickar henne raka vägen hem till Texas igen.

Började om på ny kula

Väl tillbaka i Port Arthur börjar livet om på ny kula. Året är 1965 och Janis lämnar livet med droger och alkohol bakom sig.

I stället börjar hon läsa antropologi på universitetet. Men musiken, den släpper hon aldrig. Hon reser runt i Austin och uppträder på barer och klubbar och snart bestämmer hon sig för att åka tillbaka till San Fransisco.

Janis Joplins genombrott

1966 är Janis tillbaka i San Fransisco och blir sångerska i bandet Big Brother and the holding company. Bara ett år senare kliver bandet upp på scenen på festivalen Monterey Pop.

Det är högsommar i Monterey, Kalifornien 1967.

Janis långa bruna hår ligger utsläppt över axlarna och på sig har hon en ljusgul stickad klänning och matchande byxor.

Det här är Janis och hennes band Big Brother and the Holding companys största och hittills viktigaste spelning.

90 0000 människor är på plats och på festivalen kommer stora stjärnor som  Jimi Hendrix, The Who och The Mamas and the Papas uppträda.

Ingen kan ana vad som ska komma ur den späda tjejen på scenen men när hennes spruckna röst når åhörarna sprider sig gåshuden på varenda en i publiken.

Artikeln fortsätter efter videon:

Efter framträdandet på festivalen går karriären spikrakt uppåt.

Bandet släpper flera album och blir allt mer populära.

Albumet Cheap thrills toppar listorna, säljer i flera miljoner exemplar och blir ett av årtiondets mest hyllade album.

Janis älskar bilar och för pengarna som trillar in köper hon sig en vit Porsche. Hon låter en konstnär måla bilen i regnbågens färger och alla som bor i området vet att det är hennes.

I sin vita pälsmössa och stora solbrillor åker hon långt över hastighetsgränsen. Hennes vilda bilturer gör att bilen åker in och ur på service.

Janis satsade på en solokarriär

Men bara ett par månader efter albumsläppet Cheap Thrills väljer Joplin att lämna bandet för att satsa på sin solokarriär.

Framgångssagan får ett abrupt slut. Hon startar ett kompband, The Kozmic Blues band, som har en stor blåssektion.

Samtidigt blir Janis mer och mer beroende av drogerna.

1969 uppges artisten använda heroin till ett värde av 2000 kronor om dagen, och problemen med droger och alkohol börjar gå ut över hennes liveframträdanden med hennes nya band Kozmic Blues Band.

Men hennes karriär blomstrar fortfarande. I augusti samma år ställer hon sig med bandet på Woodstocks scen. Janis Joplin är iklädd en sammetsväst och sammetsbyxor.

Det skulle ha varit 10 000 personer i publiken. Men siffran växer och under festivalen är det närmare en halv miljon besökare.

Artikeln fortsätter under videon:

Janis Joplin bar på ett mörker

Att stå på scenen var en urladdning för Janis och hon jämförde det ofta med sex. Interaktionen med publiken var något hon levde för.

Men bakom rampljuset var det tyst.

Visst fanns det både män och kvinnor i hennes liv som hon älskade. Men när ljuset släcktes på scenen så infann sig ofta en känsla av ensamhet.

Trots att hon var otroligt framgångsrik jagade den dåliga självkänslan henne i alla år. Kanske var det där, drogerna kom in i bilden.

”Hon hade en enorm trygghet när hon fick ihop allt på scenen, men utanför scenen, privat, verkade hon vara väldigt rädd, väldigt blyg och naiv om många saker. Jag tror inte att hon någonsin visste hur hon skulle hantera framgång. Jag tror att det skapade problem för Janis”, har konsertpromotorn och vännen Bill Graham sagt enligt Allthatsinteresting.

Heroinet blev ett sätt att hantera demonerna och pressen utifrån helt enkelt.

Artikeln fortsätter under videon:

1970, bara månader före sin för tidiga bortgång, börjar Janice Joplin spela in sitt andra soloalbum Pearl.

Albumet toppar Billboardlistan när det släpps, och säljer fyra gånger platinum. 2012 hamnar det också på plats 125 när magasinet Rolling Stone listar världens 500 bästa album genom tiderna.

Men Janis hinner aldrig uppleva den stora framgången.

Hittades död på hotellrummet

Den fjärde oktober 1970 skulle Janis in i studion och göra några kompletterande inspelningar.

Men hon dyker aldrig upp.

Hennes vän och manager reagerar på att han inte har sett Janis på hela dagen så han åker till hotellet där hon bor.

Han knackar och knackar, men Janis öppnar inte dörren. När hon inte svarar bestämmer han sig för att bryta sig in.

När han väl får upp dörren hittar han henne död på golvet, med bruten näsa och blodiga läppar. I den ena handen höll hon sina cigaretter och i den andra lite pengar.

Hon blev 27 år gammal.

Vännen Peggy är skeptisk till dödsorsaken

Den officiella dödsorsaken är att Janis dog av en heroinöverdos. Det spreds också ett rykte att Janis testat ett ovanligt parti heroin.

Men vännen Peggy Caserta, som hade ett av och på-förhållande med Janice, testade samma parti strax innan, och menar att den teorin är absurd.

En läkare i New York menade att heroinöverdoser kan ske långsamt och bara uppträder snabbt när de kombineras med andra droger.

Läkaren Friedman trodde att Joplin blev hög, gick till lobbyn för att få växelpengar till sina cigaretter och dog sedan i sängen.

Men Peggy tycker att det låter overkligt.

Enligt hennes memoarer kom Peggy Caserta till hotellet strax efter polisen och såg sin väns livlösa kropp.

”Jag såg hennes fot sticka ut i slutet av sängen,” berättade hon.

”Hon låg med cigaretter i ena handen och växelpengar i den andra. I flera år har det stört mig. Hur kunde hon ha överdoserat och sedan gått ut till lobbyn och gått tillbaka?”

Hon har alltid känt att någonting inte stämde. I stället har hon en egen teori om att allt var en olycka.

Hon tror att den lilla klacken på Joplins sandal kan ha fastnat i mattan och att hon snubblat, brutit näsan på nattduksbordet, somnat och kvävts i sitt eget blod.

Idag, över 50 år senare, menar Peggy att det inte spelar någon roll.

”Men det som betyder något är sanningen, och sanningen är att hon inte överdoserade. Jag kommer att gå till min grav och tro det. Gud vet att jag har varit där flera gånger”, har Peggy sagt.

Janis ändrade testamentet två dagar innan sin död

Å andra sidan verkar det nästan som att Janis visste att hon snart skulle dö.

Bara två dagar för sin död fixade hon till i sitt testamente. Om det var en slump eller om hon hade sina aningar om att slutet var nära kan ingen svara på, men det som är säkert är att hon ville att hennes nära och kära skulle leva ett gott liv om hon dog.

Den 2 oktober 1970 såg Janis nämligen till att hennes egendom skulle gå till hennes föräldrar, en del skrev också över på hennes syskon. Hon skrev också in att 2500 dollar skulle avsättas för hennes vänner till en riktig festnatt och hedra hennes minne.

Hon skrev att 200 vänner skulle avnjuta en helkväll på hennes favoritpub så att det skulle glädjas även om hon var borta, skriver Farout magazine.

Efter Janis Joplins död valdes hon i Rock Hall of Fame, hon prisades med en Grammy och till och med hotellet där hon avled har hyllat hennes minne med en mässingsplakett i rum 105.

Janis kropp kremerades och hennes familj strödde ut hennes aska över Stilla havet.

Exit mobile version