Rolf Lassgårds stora glädje – belönas med prestigefyllt pris: ”Underbart och magiskt”

Årets allra bästa svenska film.
Nu berättar folkkäre skådespelaren Rolf Lassgård om glädjen över den fina utmärkelsen.
– Ljuvligt, säger han i P4 Extra.

Rolf Lassgård, 65, är en av våra mest folkkära skådespelare.

Nyligen belönades han med det prestigefyllda priset Årets film på QX-galan, där även bland andra kronprinsessan Victoria prisades. Det är filmen ”Min pappa Marianne” som prisas där Lassgård spelar mot bland andra Lena Endre, 65, och ”Vår tid är nu”-stjärnan Hedda Stiernstedt, 33.

STOCKHOLM 20200203 Skådespelarna Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt under en pressdag för vårens film ”Min pappa Marianne”. Foto: Jonas Ekströmer / TT

– Underbart, magiskt! Ljuvligt. Vi sa det, att det är nog det finaste priset vi kan få. För min del handlar det om att det funnits en stor debatt om att heterosexuella män inte kan spela sånt här och ska inte göra det. Så det var väldigt viktigt för mig att dels Ann-Christin Ruuth som den här historien bygger på, gav sitt godkännande. Att QX-världen sen tagit den till sin famn känns som en jätteseger, säger Rolf Lassgård i P4 Extra på måndagen.

Skådespelaren är uppenbart glad över priset. I filmen som hade premiär i februari förra året gestaltar Lassgård och Stiernstedt en far-och-dotter-relation som sätts på prov när pappan kommer ut som kvinna.

Lassgård menar att samtalen med Ann-Christin var avgörande inför inspelningarna.

– Dels hade jag tiden, dels hade jag Ann-Christin som fanns där och tog bort massa saker. När jag skulle träffa henne ville jag inte komma lika okunnig som jag var i det läget, utan ville läsa in mig på det här. Sen trodde jag det fanns någon råmall på det här, men hon befriade mig väldigt fint genom att säga: ”Jag är bara expert på mig själv, du måste hitta din egen väg”. Det gav både en stor frihet och ett stort ansvar.

Rolf Lassgård tillbaka med ”Jägarna”

Den prisade skådespelaren är i vår aktuell med en ny säsong av ”Jägarna” på TV4 och C More. På frågan om det här blir sista svängen med den långlivade dramaserien som kom till efter succéfilmerna svarar han:

– Det vet man aldrig, men det kan vara sista vändan. Det tog 16 år mellan första och andra filmen, när det dyker upp en historia så får vi se. Men de kan inte hålla på och vänta 25 år till, det går inte, säger Lassgård och skrattar.

STOCKHOLM 2018-11-13 Skådespelaren Rolf Lassgård som är aktuell som polisen Erik i ytterligare en Jägarna. Denna gång som tv serie i 6 avsnitt. Foto: Pontus Lundahl / TT

Visst är Rolf Lassgård en av våra bästa skådespelare? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida om du också vill hylla honom!