Foto: TV4, C More/Björn Larsson Rosvall TT

Rolf Lassgårds tuffa kamp – folkkäre skådespelaren bröts ner bakom kulisserna: ”Det smög sig in…”

Åsikterna bröt sakta men säkert ner honom bakom kulisserna.
Nu berättar folkkäre skådespelaren Rolf Lassgård om mörka perioden – och Kjell Sundvalls ord som vände allt.
– Jag tackade nej först till första ”Jägarna”-filmen, säger Lassgård i P4 Extra.

Rolf Lassgård, 65, är en av landets mest respekterade och folkkära skådespelare. Han har vunnit flera priser såsom Guldbaggen för ”Min store tjocke far” (1993) och ”En man som heter Ove” (2015).

Nu är han åter aktuell i en kär gammal roll: som kriminalassistent Erik Bäckström i nya säsongen av TV4-serien ”Jägarna”.

– Man vet ju lite vad som väntar när det är dags för inspelning av Jägarna. Det är utmanande både fysiskt och psykiskt, och så har också starten för denna säsong varit! Det som skapar lust är att återigen arbeta ihop med bekanta ansikten från förra säsongen som manusförfattare, regissörerna Jens Jonsson och Johan Lundin och flera av skådespelarna som Johannes Bah Kunke, Johan Marenius Nordahl och Annika Nordin! Men också naturligtvis att träffa nya ansikten i rollistan, sade Rolf Lassgård i ett pressmeddelande inför inspelningarna.

Rolf Lassgård och Lena Endre i ”Jägarna”. Foto: TV4/C More

Han fortsatte med att hylla sina skådespelarkollegor.

– Jag är jätteglad att återigen få arbeta med Lena Endre efter vårt mycket spännande samarbete i Min pappa Marianne, men också att för första gången ordentligt få arbeta tillsammans med Simon J Berger. Vi har också fått ett otroligt varmt mottagande här i Älvsbyn, och det känns att Jägarna verkligen är en del av Älvsbyns historia. Det är jag stolt över, säger Rolf Lassgård.

LÄS MER: Rolf Lassgård berättar om varför han och frun skiljer sig efter alla år

Men karriären på vita duken och i tv-rutan har inte alltid gått spikrakt uppåt för den folkkäre skådespelaren.

Rolf Lassgård som Erik Bäckström i ”Jägarna”. Foto: TV4/C More

I en intervju med programledaren Titti Schultz i P4 Extra berättar Lassgård att han i perioder haft tvivel på sig själv. Till slut fick han tillbaka lusten att filma igen.

– Det var en gång när jag hade en sån lustnedgång när jag kände att jag behövde dra i handbromsen. Sen har jag väl dragit i handbromsen fler gånger men det har varit mer utifrån min sociala situation har gjort att jag behövt resa hemifrån väldigt mycket. Att försöka vara hemma, bara ha det vanligt och ladda batterierna. Det är intensivt periodvis eftersom jag inte heller haft ett liv på samma ställe där jag arbetat. Det har mer handlat om det. Men lustnedgången handlade mer om att återfå den och så blev det ju, säger Lassgård i P4 Extra.

Han hade under denna period svårt att ta till sig av tyckandet utanför film- och tv-världen. Då tyckte han inte längre det var roligt att filma.

– Kostar det så mycket, så måste det vara roligt. Det smög sig in en massa sånt där som grumlade min lust. Jag hade inga problem med jobbet, utan mer tyckandet. Och folk får ju tycka, det har jag inget emot. Men jag kände att jag själv började påverkas av det och ta med det i tankarna liksom, säger Lassgård i P4 Extra.

ALINGSÅS 20190329 Pressträff inför inspelningen av ”Min pappa Marianne” med Rolf Lassgård i en av rollerna. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Det hela gick så långt att han faktiskt nobbade att medverka i den första filmen om ”Jägarna” som gick upp på biograferna 1996 och sedan blev en stor succé.

– Jag tackade ju nej först till första ”Jägarna”-filmen för det hade stått ”Lassgård gör polis igen”, ”Lassgård gör polis igen”, ”Lassgård gör polis igen”. Då tänkte jag, inte en polis till. Men i stället för att titta bakom det där… Kjell Sundvall (filmens regissör, reds anm.) sa så fint: ”Vi ska gestalta en kille som längtar hem till sina rötter, och sen är han polis”. Det är så lätt att man tar rubriker och sen kväver det ens lust lite grann.

Nya säsongen av ”Jägarna” hade premiär tisdag den 23 mars i TV4 och 8 mars i C More. Programmet sänds på tisdagar klockan 21 i TV4.

Vad tycker du om den nya säsongen? Och visst är Rolf Lassgård en fantastisk skådespelare? Nu låter vi honom veta det i kommentarsfältet, lämna gärna en uppmuntrande kommentar till en av våra största skådisar!