Så gick det sen för mamma Caroline efter ”Lilla huset på Prärien”

Att titta på det klassiska tv-programmet ”Little House on the Prairie” var ren fröjd; showen lockade miljontals fans runt om i världen.

Den klassiska showen, som pågick från 1974 till 1983, baserades på Laura Ingalls Wilders bästsäljande barnböcker och följer livet hos familjen Ingalls som bor i 1800-talets Walnut Grove, Minnesota.

Karen Grassle som spelade familjens mamma, eller ”Ma” som hon är främst känd för fans runt om i världen, fortsätter sprida glädje.

Stjärnan som i dag passerat 80 år älskar att fortsätta utmana sig själv.

Lilla huset på prärien
Foto: TV4/Cmore

Att spela Caroline Lake Quiner Ingalls är kanske den roll hon är mest känd för.

Efter succén i ”Lilla huset på prärien” tycktes det som om stjärnan försvann från rampljuset efter att ha spelat en av de mest ikoniska amerikanska mammorna i tv-historien.

Den Kalifornien-födda skådespelerskan lämnade serien men lämnade inte skådespeleriet alls.

Istället återvände hon till sin första kärlek: scenen på Broadway. En passion som växte när hon studerade skådespeleri i London.

Efter att ha avslutat sin högskoleutbildning vid University of California reste hon till London för att studera vid den prestigefyllda Royal Academy of Dramatic Art.

 Karen Grassle, Lilla huset på prärien
Foto: TV4/Cmore

”Det var en av de mest spännande inlärningsupplevelserna i mitt liv: skolan var fantastisk och vi kunde gå på teater i London och se de bästa skådespelarna och produktionerna på engelska”, sa Karen enligt apost.com.

Efter att ha medverkat i ett antal scenshower provspelade hon för en filmroll som hon inte fick.

Men när hon valde att provspela för ”Lilla huset på Prärien” fick hon en av de mest ikoniska rollerna i TV-historien, bara 32 år gammal.

Även om showen avslutades 1983, lämnade Karen serien ett år innan och medan producenter försökte fortsätta med bara Ingalls barn, lades serien ner så småningom.

LÄS MER: Michael Landons exfru vägrade hedra stjärnans minne – orsaken bekräftade det många misstänkt

Det hände sen efter succén i Lilla huset på prärien

Karen Grassle, Lilla huset på prärien
Foto: Wikipedia Commons / NBC

Efter att hon lämnat rollen som Karen bakom sig återvände till sin första kärlek: scenen på Broadway.

När hon reste till Kentucky, Boston och New York för ett uppträdande startade hon även sitt eget teaterbolag.

När hon uppträdde i scenklassiker som ”Cabaret” och ”Driving Miss Daisy” återvände hon till bioduken 1994 i filmen ”Wyatt Earp”, med Kevin Costner i huvudrollen.

75 år gammal medverkade hon i skräckfilmen ”Lasso” som hon först var osäker på.

”Äntligen säger min son till mig, ”Åh bara gör det, mamma”. Du kommer att ha kul! Du kommer att springa skrikande i natten!” Så jag sa: ”Okej, jag gör det.” Det blev en total förändring för mig, säger hon till Dread Central.

I dag har stjärnan fyllt 80 år och ”still going strong”.

Jag är så glad över att den här underbara skådespelerskan fortfarande skådespelar och jag ser fram emot att se vad hon kommer göra härnäst!

Sprid gärna artikeln vidare till alla du känner som älskar denna kultklassiker.