Siw Malmkvist blir 85 år – här är flera anledningar att älskar krutgumman

När man talar om krutgummor är det ofta sångerskan Siw Malmkvists namn som dyker upp bland de första. Den folkkära sångfågeln lyckades charma hela svenska folket när hon som 23-åring blev värdinna i Lennart Hylands tv-underhållning Stora famnen, år 1959. 

Sedan dess har alla velat ha mer av Siw Malmkvist. På nyårsafton fyller hon 85 år, men det är inte det enda som uppmärksammas i år. Hon och maken firar nämligen 50 år tillsammans.

Siw Malmkvist föddes 1936 och växte upp i Skåne där hon började sin sångkarriär i olika orkestrar. Kändisskapet kom när hon vid 23 års ålder fick jobbet som värdinna i Lennart Hylands TV-underhållning Stora famnen.

Uppdraget gav ringar på vattnet, och samma år vann Siw Malmkvist Melodifestivalen med låten “Augustin”. 

Foto: TT

Lennart Hylands satsning

Efter genombrottet på 50-talet har Siw Malmkvist sjungit in en lång lista av hits som spelas än idag. Som mest aktiv var hon under hela 60- och 70-talet, då hon släppte flera singlar och album varje år, flera år i rad. 

Under 90-talet hade Siw tagit ett steg tillbaka från turnélivet och rampljuset, men så plötsligt gjorde hon come back i Melodifestivalen 2004, tillsammans med Ann-Louise Hansson och Towa Carson.

Låten C’est la vie blev en omedelbar succé, och sångkarriären fick ett uppsving hos Siw som då passerat pensionsålder. 

Siw Malmkvist har sjungit in cirka 600 låtar totalt under sin karriär. Hennes talang, energi, och lekfulla personlighet har gjort henne till en eftertraktad gäst i många tv-produktioner, bland annat Så mycket bättre, till vilket hon först tackade nej. 

Foto: TV4

Blev kär i en annan skådespelare

Privat lever Siw Malmkvist med stora kärleken Fredrik Ohlsson, som hon träffade på en fest för lite mer än 50 år sedan. 

Honom är det många som känner igen utan att veta varför, så var det även för Siw en gång i tiden.

– Jag hade ingen aning vem han var. Men när jag såg honom så tänkte jag att ”Där står pappan till Tommy och Annika i filmerna om Pippi Långstrump. Han som inte kan kasta pil”, berättar Siw Malmkvist för tidningen Hänt.

Året var 1971 när paret blev ihop. Sedan dess har de varit oskiljaktiga. Tillsammans Med Fredrik har hon sonen Henrik, men Siw har också en dotter sedan tidigare

Kände sig som en dålig mamma

När Siw medverkade i Framgångspodden i år avslöjade hon att hon ibland känt sig som en dålig mamma. 

– Det är som när man får barn, och man tänker att jag var jag inte en dålig mor? Eller vad det nu kan vara. Jag var nog inte en så bra mamma, men det dög ändå. Det gick ju bra ändå. Man kanske frågar sina barn hur man var som mamma och så säger dom att jag var bra, men så frågar man igen om det inte var så att man var en lite dålig mamma, så säger dom ”Näe! Inte det minsta!”. säger hon i Framgångspodden. 

Hon tillägger: 

– Viktigt var att slå fast att de inte fick mobba några och att de skulle vara snälla. Man ska vara snäll! Försöka få dem att berätta hur de känner och hur de mår, även sådant som kan vara obehagligt att berätta för varandra.

Siw Malmkvist 85 år

Den 31 december fyller Siw Malmkvist 85 år, samtidigt firar hon och maken 50 år tillsammans. 

Sedan 2016 är Siw Malmkvist en av de som blivit invalda i Swedish Music Hall of Fame.