Stefan Nilsson är död – prisade musikern bakom ”Gabriellas sång” blev 67 år

Stefan Nilsson har avlidit vid en ålder av 67.

Det meddelar den prisade kompositörens familj på fredagen.

Stefan Nilsson föddes Kukasjärvi i Norrbotten och flyttade sedan till Stockholm där han studerade vid Kungliga Musikhögskolan. Han kom sedan att bli en av landets mest eftertraktade pianister och har spelat med såväl Tommy Körberg som Björn Afzelius.

Gjorde musiken i Skärgårdsdoktorn och Så som i himmelen

Han ligger bland annat bakom musiken i filmklassiker som ”Morrhår och Ärtor” och ”Den goda viljan” eller tv-serien ”Skärgårdsdoktorn”. Hans toner blev världsberömda, inte minst genom ”Så som i himmelen” där Nilsson låg bakom musiken i Svensktoppsfavoriten ”Gabriellas sång” (text av Py Bäckman). Han har också prisats med en Guldbagge.

I mitten av februari fick Nilsson det ofattbara beskedet att han har drabbats av den mest aggressiva formen av sjukdomen ALS.

I maj månad hölls en hyllningskonsert för Nilsson i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Då medverkade också flera av hans vänner och mångåriga kollegor såsom Tommy Körberg, Helen Sjöholm, Benny Andersson och Sissel Kyrkjebø.

– Alla vill nu visa honom sin kärlek och hylla honom både som vän och för hans musikaliska gärning, stod att läsa då i ett pressmeddelande från arrangören.

Fina orden från Körberg och Sjöholm

Där uttalade sig även flera av Nilssons vänner inför evenemanget och hyllade honom.

– Den vänsterhänte virtuosen från Vitvattnet var min vapendragare i många år. Vi har haft våra duster och musikaliska ögonblick som varit oefterhärmliga. Tack för allt, käre vän, sade Tommy Körberg då.

Kollegan och vännen Helen Sjöholm:

– Som pianist, låtskrivare och kompositör har Stefan Nilsson briljerat och berört under många decennier. Hans melodiösa, episka filmmusik har fördjupat och lyft – inte minst med ”Gabriellas sång” som jag själv burit med mig sen ”Så som i himmelen”. När en sång sjungs och spelas ofta och i hela Sverige – på dop, bröllop, begravningar, sångutbildningar, föreläsningar och körkonserter så är det inget mindre än en klassiker! sade Sjöholm inför hyllningskonserten till Nilsson tidigare i maj månad.

Familjens ord efter Stefan Nilssons död

På fredagen den 26 maj meddelade Stefan Nilssons familj att han somnat in, 67 år gammal.

– Pianisten och kompositören Stefan Nilsson har under torsdagen somnat in efter en tids sjukdom. Han avled stilla i sitt hem med den närmsta familjen närvarande. Stefan led av den obotliga sjukdomen ALS, skriver familjen i ett pressmeddelande, uppger SVT.

Foto: Bengt Säll/pressbild

Tack för allt, Stefan. Vila i frid.