Stina Wollters besked efter läkarnas hårda ord: ”Det gör förbannat ont”

Stina Wollter ägnar mycket tid åt kroppspositivism i sina sociala medier – vilket konstnären och radio- och tv-profilen ofta hyllas för av svenska folket.

På Instagram kan följarna se och läsa hur Stina själv skriver om sina tankar runt normer när det kommer till hur kroppar ”ska se ut” och kroppshets. Hon motverkar hat med sitt arbete och förtjänar applåder för detta. Samtidigt gör hon detta i dialog med sina läsare och på senare tid har den uppmärksamme kunnat se att Stina riktat fokus mot sjukvården.

Det handlar om hur läkare och personal inom skolhälsan genom att använda sig av fel ord kan leda till till ångest och ätstörningar hos barn enligt Stina, vilket hon nu vill uppmärksamma så att det kan ändras.

Wollter vill nu sprida kunskap om detta och har därför fått många historier berättat för sig från föräldrar. Dessa berättelser delar hon nu vidare, så att vi ska få upp ögonen för det – och hur viktigt det är att prata på rätt sätt med unga när det handlar om kroppen och maten.

Men nu har hon stött på kritik för detta.

– Jag tycker det känns fruktansvärt orättvist att bli en syndabock i detta, skriver Stina i ett uppmärksammat inlägg på Instagram där hon också ger beskedet att hon numer avstår debatten.

View this post on Instagram

I söndagarna med Stina Wollter! #Repost @p4stina with @get_repost ・・・ Det har varit många mörka dagar i Max liv. Han blev blind på ena ögat redan som barn, men det finns flera andra händelser som har påverkat honom ännu mer, som att han har blivit sexuellt utnyttjad. Det här är något Max gärna vill prata om, eftersom få män som utsätts för den typen av brott berättar om det. Skammen tar lätt över, tror Max. Max kom till en punkt då han ifrågasatte allt och ställde sig själv frågan om han levde det liv han vill leva. Svaret blev nej. Och han klarade av att bryta upp och bryta ny mark. Idag är han på en plats där han vill vara, med en fantastisk partner som älskar honom villkorslöst, en fosterson han är stolt över och ett jobb som han trivs med. Och med budskapet om att livet blir bättre. Hör Stina och Max möte söndag 4 november kl 23.05-00.00 i Sveriges Radio P4. Eller lyssna/ ladda ner programmet i efterhand. . Inför detta möte klurar @stinawollter: . ”Prata om det” säger vi om det där som ofta hamnar på skammens mörka bakgård. Men för att man ska orka gå dit och rota behöver vi ofta någon som håller en i handen eller åtminstone en lykta så man hittar ut. Foto: @olsmick #p4stina Garnkonst: ett projekt tillsammans med nyanlända kvinnor som @garnapa höll i.

A post shared by Stina Wollter (@stinawollter) on

”Föräldrar går ihop för att mobba skolsköterskor”

Enligt Stina Wollter själv har hennes engagemang i detta gjort att skolsköterskor och läkare hört av sig till henne med stark kritik. De menar, enligt Wollter, att hennes inlägg i sociala medier gjort att ”föräldrar går ihop för att mobba skolsköterskor”.

”Hej kära följare. Hej alla hundratals som delat och läst berättelser och vittnesmål om möten med vården som skapat ångest och t o m ätstörningar hos barn och unga. Jag har inte ens hunnit fram till de senaste 200 och jag vet inte om jag orkar. Jag får mail från läkare och skolsköterskor som menar att jag är skyldig till att ”föräldrar går ihop för att mobba skolsköterskor”. Jag har använt min plattform för att visa andras ord och upplevelser eftersom det verkar finnas något som gått snett med katastrofala följder- och för att det kanske finns en möjlighet att rätta till det”. 

Det är ingen tvekan om att detta är en fråga som Stina Wollter brinner för då hon i inlägget också skriver:

View this post on Instagram

Hej du som följer mig. Tack för gemenskapen och meningsfullheterna vi delat och delar och skapar tillsammans. Nu går jag in i mina sista intensiva arbetsdagar för att sedan plana ut i någon slags ledighet. Det kommer säkert bli en liten storie då och då men jag kommer försöka pausa sociala medier så mycket jag kan någon månad. Kanske kan jag inte låta bli en dans i frihet, kanske händer något som jag måste skriva om… Men min hjärna behöver verkligen tomma sej. Landa i närvaro, kropp, vila, sorg, natur och kärlek. Info om min sommarserie ”Kroppskontakt” (åtta delar) som hörs i både P1 och P4 finns på SR:s hemsida och @p4stina och mailadressen dit är [email protected] – Nästa musikspelning och samtal blir i Luleå på @musikensmakt 17-18 AUGUSTI 🌈 Höstens boksläpp (21/9), föreläsningar och kommande utställningar (2019) kommer jag om ett par veckor skriva in under ”På gång” på min uråldriga hemsida som, så fort jag har tid ska dumpa för att göra en ny. Bokningar och förfrågningar mailas till [email protected] ⭐️ Foto: Stewen Quigley PS: vid abstinens finns ju #stinasbildbetraktelser #wolltersjullovslekar #stinawollterdansarförlivet #stinaskonstundervisning #stinawollterskonst bla ❤️

A post shared by Stina Wollter (@stinawollter) on

”För framtida hälsa, för våra barn, för alla som redan ska förhålla sig till ett samhälle som hamnat i fartblindhet vad det gäller normer.”

Stina förklarar att hon blivit kontaktad av skolsköterskor som hyllar hennes insats.

View this post on Instagram

When I’m weak and tired and empty and overflowing at the same time, when I have doubts, when I think I’m not gonna make it; sometimes I go back to a day or a moment or a second or a state of mind where I had it all. I look at the pictures, my selfies, my memories and establishes contact with that moment, that feeling that was true and strong even just for a little while. It was possible. So, it’s possible again. My lights will return in it’s former glory. Your heart will rise again In it's former glory . Your eyes are burning low As you look out on this morning But your eyes will return To their former glory Though the cold North wind may blow It's all sound and fury And the summer will return In it's former glory Everything will be just like you remember Today won't look as bad as it seemed And though love's become a dying ember It will burn brighter than you ever dreamed For the day is coming soon You don't have to worry Your light will return In it's former glory Everything will be just like you remember Today won't look as bad as it seemed Though love's become a dying ember It will burn brighter than you ever dreamed For the day is coming soon You don't have to worry Your lights will return In it's former glory Your lights will return The summer will return Your heart will rise again In it's former glory . . . Ron Sexsmith – Former Glory . Foton från flera veckor sen. #stinasbildbetraktelser

A post shared by Stina Wollter (@stinawollter) on

”Jag har blivit kontaktad av några skolsköterskor som verkligen läst och bearbetat det jag delat och de vill vara med och skapa förbättring och förändring. Jag kommer skicka ett antal anonymiserade vittnesmål till den organisation som de tror kan fånga upp och bearbeta detta. Även en politiker har hört av sig. Jag kommer jobba med detta. Jag har mina första lediga dagar på länge och jag måste bara pusta lite först. Jag kliver undan här. Jag tycker det känns fruktansvärt orättvist att bli en syndabock i detta.”

”Ärligt. Det gör förbannat ont. Under tiden far barn illa. Vi ska titta åt det hållet!!!”

Läs mer: Nu ryter Stina Wollter ifrån – om kritiken mot tjocka kroppar: ”Jag blir utmattad”

Här kan man läsa hela Stinas inlägg på hennes Instagram:

View this post on Instagram

Hej kära följare. Hej alla hundratals som delat och läst berättelser och vittnesmål om möten med vården som skapat ångest och t o m ätstörningar hos barn och unga. Jag har inte ens hunnit fram till de senaste 200 och jag vet inte om jag orkar. Jag får mail från läkare och skolsköterskor som menar att jag är skyldig till att ”föräldrar går ihop för att mobba skolsköterskor”. Jag har använt min plattform för att visa andras ord och upplevelser eftersom det verkar finnas något som gått snett med katastrofala följder- och för att det kanske finns en möjlighet att rätta till det. För framtida hälsa, för våra barn, för alla som redan ska förhålla sig till ett samhälle som hamnat i fartblindhet vad det gäller normer. @karinkajjan Jag har blivit kontaktad av några skolsköterskor som verkligen läst och bearbetat det jag delat och de vill vara med och skapa förbättring och förändring. Jag kommer skicka ett antal anonymiserade vittnesmål till den organisation som de tror kan fånga upp och bearbeta detta. Även en politiker har hört av sig. Jag kommer jobba med detta. Jag har mina första lediga dagar på länge och jag måste bara pusta lite först. 🤲🏽Jag kliver undan här. Jag tycker det känns fruktansvärt orättvist att bli en syndabock i detta. Ärligt. Det gör förbannat ont. Under tiden far barn illa. Vi ska titta åt det hållet!!! (Hos @karinkajjan och @notondietanymore finns mer samlat)

A post shared by Stina Wollter (@stinawollter) on

Skicka gärna lite styrka till Stina i kommentarsfältet.