Stina Wollters nya känslosamma ord om Sven – träffar oss rakt i hjärtat

Ett helt land minns en unik skådespelare med värme.

Stina Wollter, 56, sörjer främst en älskad pappa.

Nu hyllas hon för sina vackra ord.

Att mista någon närstående gör ont. Det vet även skådespelaren och konstnären Stina Wollter.

Det var i förra veckan som svenska folket möttes av det tragiska beskedet om den folkkäre skådespelaren Sven Wollters bortgång.

Sven Wollter
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Sven, känd för sitt karaktäristiska skådespel och av kollegor och vänner omnämnd för sin omtanke och stora hjärta, blev 86 år sedan han insjuknat i covid-19.

Den 10 november somnande den guldbaggebelönade skådespelaren in i Luleå där han också bodde.

Sven Wollter föddes 11 januari 1934 i Göteborg och slog igenom totalt efter sin roll som Gusten i Hemsöborna 1966. Resten är som det brukar heta, historia.

Dottern Stina Wollter, även hon verksam inom kulturen, har under dagarna efter Svens bortgång berättat om den smärtsamma sorgen.

I ett inlägg på Instagram under måndagen tackar hon också alla de som skickat blommor till henne.

Foto: Hanna Franzén / TT 

– Den sjätte dagen efter det smärtsamma farvälet. Jag är trasig, halt och desorienterad och går vilse i mina tankar och hittar inte ut. Men jag petar med fingret i gropen i hakan efter pappa och stryker över ögonbrynets välvning efter mamma och där är dom, här är jag. Jag lever, skriver Stina och fortsätter:

– Det doftar av kondoleansbuketter i mitt hem. Jag är föräldralös och äldst av syskonen. Det är obegripligt och vidunderligt. Och gråten kommer som en befrielse i hela mitt ansikte.

”Tänker på dig”

Kommentarsfältet fylls nu med hundratals skildringar från människors egen sorg och saknad. De berättar bland annat att Stinas ord gör det lättare för dem själva att dela med sig av sina tankar om livet och döden.

Kanske kan det hela folk?

”Så ofantligt vackert du formulerar dig älskade Stina. Dina ord rinner in i venerna och påminner oss om ursprunget. Som vi alla delar”, skriver en av Stinas följare i kommentarsfältet på Instagram.

Många skriver också att de förstås har Stina i sina tankar.

”Tänker på dig, du med alla de vackra och viktiga orden. Saknat min pappa sedan jag var 13 år. Människor som inte förstår säger att tiden läker alla sår men jag kan inte hålla med om det. Saknaden är som ett hål i luften där den personen borde finnas. Kram”, skriver en annan läsare i kommentarerna.

Här nedan kan man läsa Stinas inlägg i sin helhet via Instagram:

Tusen tack för allt, Sven. Han var en fantastisk skådespelare, unik i sitt slag. Vi är många som har Stina och alla anhöriga i våra tankar i dessa dagar. Stina, och förstås alla andra människor därute som har förlorat någon i denna fruktansvärda pandemi.

Dela gärna vidare Stinas ord.