Stina Wollters vädjan till pappa Sven – bryter tystnaden om hjärtskärande orden innan hans död

Stina Wollter berättar nu öppenhjärtigt om sorgen och saknaden efter sin pappa – folkkäre skådespelaren Sven Wollter.
– Jag har valt att tänka att han älskade konsten mer än livet, säger hon i SVT:s ”Min sanning”.

Sven Wollter föddes i Göteborg den 11 januari 1934 och skulle komma att bli en av våra mest älskade skådespelare och författare. I decennier har han väckt känslor på vita duken och i klassiska tv-serier som ”Hemsöborna” och ”Raskens”.

Det var den 10 november som svenska folket nåddes av beskedet att den folkkäre skådespelaren gått ur tiden, i sviterna av covid-19.

STOCKHOLM 20151214 Skådespelaren Sven Wollter debuterar med romanen ”Hon, han och döden” Foto: Christine Olsson / TT

”Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han i dag, den 10 november flög rakt rakt in ljuset i sviterna av Covid och en väl använd kropp med lungor med KOL och emfysem som inte orkade rida ut denna sista prövning. Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära. Sven blev 86 år”, skrev dottern Stina Wollter då på Instagram.

”Han var en enastående människa med en värme och närvaro som genomsyrade allt han gjorde och skapade. Det är obegripligt att han nu inte finns hos oss mer.”

I en intervju med SVT-journalisten Anna Hedenmo som sändes på söndagen i programmet ”Min sanning”, berättar Stina Wollter om sorgen och saknaden efter sin pappa.

”Stanna hemma gubbjävel!”

Enligt Stina ville Sven fortsatt jobba på som vanligt – trots coronapandemin och att familjemedlemmarna avrådde honom.

– Han slutade aldrig att jobba. Han reste till Stockholm och skulle vara med i en film, han åkte på turné med proggbandet. Jag tittar på mina sms som jag har i mobilen och det står: “Stanna hemma gubbjävel!” säger hon i ”Min sanning” i SVT.

Stina Wollter berättar för Anna Hedenmo att hon har landat i att detta ger henne tröst i sorgen.

Foto: SVT

– Jag har valt att tänka att han älskade konsten mer än livet. Och där blir det stilla i mig, där blir det okej, säger hon i SVT.

I programmet tecknar Stina en bild av en närvarande pappa, och vid ett tillfälle under SVT-inspelningen beskriver hon ett fint möte med sin far.

– Något av det finaste var när jag frågade: ‘Vad ligger du här och tänker på?’ och då svarade han ‘På er och på livet’.

Sven Wollter lämnar efter sig sina fem barn och hustrun Lisa Wede. Sven blev 86 år.