Foto: Niklas Maupoix /SVT

Stjärnans avgörande löfte till tittarna – inför historiska sista ”Vår tid är nu”-säsongen

Vår tids stora tv-klassiker går i mål.

Nu berättar skådespelaren Hedda Stiernstedt om starka känslorna bakom kulisserna – och ger ett avgörande löfte till tittarna.

– Det är en enorm resa som vi alla jobbat så hårt med, och jag är så glad för allting, säger hon till Nöjeslivet.

OBS! Spoilerfritt – följande artikel avslöjar ingenting om manusinnehållet i ”Vår tid är nu – 1951”.

”Vår tid är nu” är en av SVT:s populäraste draman i modern tid.

Nu går tv-klassikern i mål. På juldagen har den allra sista säsongen, julspecialen ”Vår tid är nu – 1951” premiär klockan 21.00 i SVT. För skådespelaren Hedda Stiernstedt, 33, har serien inneburit ett stort genombrott.

Hon belönades med tv-priset ”Kristallen” som årets bästa kvinnliga skådespelare i tv-produktion 2018, och fick Elles pris som ”årets bäst klädda kvinna” i år.

I rollen som Nina Löwander i SVT:s storslagna och historiska drama om familjen som driver en restaurang har Stiernstedt hittat hem, och hon medger att hon kommer sakna gänget bakom serien.

– Det kommer alltid finnas i mig på nåt sätt, all energi och kärlek vi lagt ner på den. Det är en enorm resa som vi alla jobbat så hårt med, och jag är så glad för allting. Det lever i mig på något sätt, säger Stiernstedt till Nöjeslivet.

Hon menar att tittarna kommer att känna igen sig, och hoppas att de blir nöjda med säsongen.

Hedda Stiernstedt i "Vår tid är nu - 1951". Foto: Niklas Maupoix /SVT
Hedda Stiernstedt i ”Vår tid är nu – 1951”. Foto: Niklas Maupoix /SVT

– Jag tror det, det är en koncentrerad form av det ”Vår tid är nu” som har varit. Den här biten är som en lång avskedskyss till det som ”Vår tid är nu” är och har varit. Jag tror inte och hoppas inte fansen kommer bli besvikna. Det blir kärleksfyllt, säger Hedda Stiernstedt.

Måns Herngrens intåg i Vår tid är nu: ”Ojoj, vad händer nu?”

En stor nyhet inför de avslutande avsnitten är att Måns Herngren klivit in som ny regissör. Tidigare har ”Vår tid är nu” haft framför allt Harald Hamrell och Anna Zackrisson på den viktiga posten.

Men inför de sista avsnitten blev det alltså i stället den rutinerade skådespelaren och filmmakaren Måns Herngren som fick uppdraget.

Hedda Stiernstedt medger att det kastade om tankarna en aning inför inspelningarna. Hon passar också på att hylla Herngren.

– Det var jättekul. Alla var lite sådär, ”oj, nu kommer en ny, ojojoj vad händer nu?” Då blir man alltid lite, ”vad betyder det?”. Men det har varit så himla fint, vi har kommit så bra överens och han var så himla glädjefylld inför det här jobbet. Jag ska inte tala åt honom, men man såg på honom att han var glad, säger hon till Nöjeslivet.

Precis som tidigare år är det Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind som skrivit manus den här gången.

STOCKHOLM 20201207 Regissör Måns Herngren och manusförfattaren Ulf Kvensler tillsammans med huvudrollsinnehavarna Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt när ”Vår tid är nu" höll digital pressdag under måndagen. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20201207 Regissör Måns Herngren och manusförfattaren Ulf Kvensler tillsammans med huvudrollsinnehavarna Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt när ”Vår tid är nu” höll digital pressdag under måndagen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Hedda Stiernstedt om känslorna efter finalen i ”Vår tid är nu – 1951”

För Hedda Stiernstedt har inspelningarna varit känslosamma. I samband med inspelningsavsluten har det kommit tårar genom åren.

– Det har varit en trestegsraket, första gången när det verkligen kändes var när vi gjorde klart säsong två, som då inte hade sänts än. Då stod vi mitt på Kungsgatan och grät jättedramatiskt. Och sen när vi gjorde klart säsong tre höll vi varandra i handen medan vi såg på hur hela studion med restaurangen revs. Det var en avskedssorg. Nu när vi var framme här vid fjärde säsongen fanns det en väl mer en stor glädje. ”Wow, att vi fick göra det här ihop”.

De fyra avslutande avsnitten i ”Vår tid är nu” spelades in redan sommaren och hösten 2019 (det vill säga innan coronapandemin bröt ut). Efteråt blev det stort kalas – och i centrum stod regissören Måns Herngren, avslöjar Hedda.

Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt i "Vår tid är nu - 1951". Foto: Niklas Maupoix /SVT
Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt i ”Vår tid är nu – 1951”. Foto: Niklas Maupoix /SVT

– Sen hade vi värsta festen som Måns styrde upp. Alla klädde upp sig och killar hade på sig kostym. Det var finfin-kläder, verkligen, säger Hedda Stiernstedt.

När hon talar om sina kollegor blir hon känslosam.

– Det har varit otroligt kärleksfulla samarbeten, med otroligt många personer. Det är många som inte syns framför kameran. Jag har också träffat människor som jag avgudar som Josefin Neldén (skådespelarkollegan som spelar Maggan, reds anm.). Vi har inte så många scener ihop men det har betytt mycket, säger Stiernstedt.

”Vår tid är nu”-äventyret och kollegorna kommer hon för alltid att bära med sig.

– Det är som att vara syskon på något sätt. Vi kommer alltid dela en upplevelse som ingen annan kommer veta hur det kommer vara. Man har gått igenom en stor grej tillsammans.

Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt i "Vår tid är nu - 1951". Foto: SVT
Foto: Carl-Henrik/SVT

”Vår tid är nu – 1951” sänds i SVT1 på juldagen, annandagen, nyårsdagen respektive 2 januari. Samtliga fyra avsnitt börjar klockan 21.00.

Vad tycker du om ”Vår tid är nu”? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!