Stora kritiken mot Årets julkalender – föräldrarnas ilska efter upptäckten: ”Jätteledsamt”

Det har bara gått ett avsnitt men årets julkalender ”Panik i tomteverkstan” har redan fått stor kritik.

Föräldrarna har rasat efter att julkalendern avslöjat att jultomten inte finns.

– De allra flesta barn vet att det är föräldrar eller grannar som klär ut sig, säger Johanna Gårdare på SVT till Aftonbladet.

Förste december och första advent.

Redan vid första avsnittet har årets julkalender ”Panik i tomteverkstan” fått rejält kritik.

Nu är föräldrar oroliga för att årets jultomtebesök i svenska hemmen kommer bli hotade efter Per Anderssons uttalande i serien.

Årets julkalender med bland andra Pernilla Wahlgren och Per Andersson har redan väckt stor ilska. Foto: Ulrika Malm /SVT

Han spelar en av de riktiga tomtarna på Nordpolen, men uttrycker att jultomten inte egentligen finns.

– Nästan alla föräldrar klär ut sig till mig på julafton och dåligt dessutom med någon kudde som mage. De där fåntrattarna urholkar mitt varumärke, men det finns inget som går upp mot den äkta varan, säger han, enligt Aftonbladet.

Detta har fått föräldrar att se rött på avslöjandet och hur de nu ska göra med sina barn i jul.

”Våra barn tror på tomten och nu sitter vi här och blir orolig över om frågor kommer ställas kring detta. Kommer dom ifrågasätta jultomten på jul, kolla lite extra om det är en mask”, skriver en person på SVT:s Facebooksida efter premiäravsnittet av årets julkalender.

”Usch, här har man kämpat med att behålla magin så länge som möjligt och så blir det bara pannkaka… känns jätteledsamt”, skriver en annan upprörd förälder på SVT:s Facebooksida.

Föräldrar rasar efter att jultomten avslöjats inte finnas i julkalendern. Foto: Ulrika Malm /SVT

SVT:s svar efter kritiken

Nu svarar SVT på kritiken.

– Vi har resonerat som så att de allra flesta barn vet att det är föräldrar eller grannar som klär ut sig, det är ju väldigt få barn som på riktigt tror på tomten. Det handlar ju mer om att man har en tyst överenskommelse i familjen där alla spelar med och det är också en del av traditionen och den tycker vi inte att vi förstör med den här repliken, säger Johanna Gårdare, programchef för barn- och ungdomsutbudet på SVT. 

Vad tycker du om SVT:s beslut att ta med detta? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.

Har du koll på andra program förutom julkalendern som är historiska? Kolla i spelaren nedan: