STORT GRATTIS: Anni-Frid Lyngstad fyller 76 år – så är Abba-idolens lyxliv med kärleken idag

Få artister kan mäta sig med den stjärnstatus som medlemmarna i Abba uppnått, och dessutom lyckats bevara genom alla år. I höstas skapade de rubriker över hela världen när de meddelade att de gör comeback som band, efter flera decennier borta från rampljuset. 

Idag fyller en av medlemmarna – Anni-Frid Lyngstad, 76 år, och mycket har hänt i hennes liv sedan Abba tog världen med storm. 

Anni-Frid Lyngstad är född i Norge men uppväxt i Torshälla, i Eskilstuna kommun. Hon började intressera sig för sång redan som barn, vilket ledde till en dansbands- och solokarriär i tonåren. 

Under en nattklubbsturné träffade Anni-Frid Benny Andersson, som hon sen kom att förlova sig med. 

Blev världskända på en natt

Tillsammans med Benny, Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog blev Anni-Frid en del av det som kom att bli Sveriges största band genom tiderna – Abba. 

Abba
Foto: Olle Lindeborg/Lehtikuva

Det stora genombrottet kom med låten “Waterloo” i Eurovision Song Contest 1974. Efter det var samtliga medlemmar i Abba idoler världen över. 

Anni-Frids make dog i cancer

Men trots ett liv i lyx och stjärnglans så var privatlivet periodvis väldigt tungt. 

Efter skilsmässan från Benny Andersson gifte sig Anni-Frid med prins Ruzzo Reuss von Plauen. Anni-Frid blev då betitlad som prinsessa Reuss, grevinna av Plauen.

1999 gick Ruzzo bort i cancer.

– Ruzzo förändrade mitt liv enormt mycket. Han förde med sig glädje, kärlek och två nya barn, mina styvdöttrar. Han var en fantastiskt underbar, spirituell, rolig människa och jag älskade honom över allt. Så det var självklart en jättesorg att det här skulle drabba oss, berättade Anni-Frid är hon medverkade i ”Vänligen Lars Lerin”.

Året efter makens död dog även hennes dotter Ann Lise-Lotte Casper, i en bilolycka i USA. Hon blev endast 30 år gammal.

För Lars Lerin berättar Anni-Frid att hon under lång tid hade svårt att hitta glädjen i livet efter det.

– Det tog väldigt lång tid. Det tog väldigt många år. Av en obegriplig sorg. Man känner att man inte kan överleva knappast, säger hon.

Blev ihop med förmögen greve

Efter tio år fann Anni-Frid kärleken på nytt. Denna gång i den förmögne brittiske adelsmannen Henry Smith, greve av Hambleden, som hon lever med idag. 

– Henry är nu mitt stöd, min vän och min kärlek på ålderns höst och jag hoppas att det så får vara, man vet ju aldrig, sa hon i den tidigare intervjun. 

Foto: Anders Wiklund/TT

Enligt tidningen Svensk Dam bor Anni-Frid och greven växelvis på Mallorca och delvis i Schweiz. Enligt tidningen delar paret bland annat intresset för friluftsliv. 

– Jag åker mycket skidor, ibland offpist och helikopterskidåkning. Jag har vandrat på Haute Route, från Verbier till Zermatt, det tog sju dagar, har hon sagt till Damernas Värld.

Foto: TT

Efter flera år borta från rampljuset gjorde Abba comeback under hösten 2021, då de släppte ett nytt album. Att Anni-Frid fyller 76 år idag är svårt att tro. 

– Jag är så glad över att människor är rörda av det vi gör – förutom några väldigt sura kritiker, men de bryr vi oss inte om, sa Anni-Frid i en intervju med Aftonbladet tidigare. 

STORT GRATTIS på födelsedagen säger vi till Anni-Frid Lyngstad.
Passa på att gratulera henne i kommentarsfältet på Facebook du med.