Därför väljer Birgitta Andersson bort ett liv utan män: ”Får så mycket kärlek ändå”

Vi har alla någon relation till henne.

Under sin långa och magiska karriär gjorde hon avtryck som ”Teskedsgumman”, Hedvig i”Från A till Ö” och inte minst som den charmiga Doris i filmserien om ”Jönssonligan”

Men att åldras är inget hinder för att leva livet om man frågar folkkära skådespelaren Birgitta Andersson. I stället lever hon det liv hon vill göra – på sina villkor och det utan en man vid sin sida.

Hon föddes i Mariestad 1933 och slog igenom i Hagge Geigerts sommarrevy.

Sedan dess har den underbara skådespelaren Birgitta Andersson gett oss många klassiska roller som Teskedsgumman, Hedvig i ”Från A till Ö” och inte minst som den charmiga Doris i filmserien om ”Jönssonligan”.

Dessutom har hon medverkat i två av historiens mest omtyckta julkalendrar, nämligen ”Trolltider” och ”Gumman som blev liten som en tesked”.

Då den sistnämnda blev en sådan supersuccé fick den också en uppföljare några år senare, kallad ”Teskedsgumman”.

Birgitta Anderssons karriär

Intresset för just skådespeleri kom tidigt.

– På den tiden, på 30-40-talet i en liten ort i Västergötland var det inte ”fint” att vara skådespelerska eller skådespelare. Det var inte ett ordentligt arbete. En skådespelerska var rättfärdiga och lösaktiga och kunde förföra kunder. Pappa hade en lanthandel, det gjorde det hela mer problematiskt med tanke på kunderna i butiken, har Birgitta berättat i en intervju.

Men det hindrade inte Birgitta från att ge sig in i branschen och det visade ju sig vara ett klokt val.

Sedan debuten har Birgitta stått på mängder av teaterscener, spelat in film och varit med i tv-serier och varje gång har hon varit lika uppskattad av publiken som recensenterna.

En gång skrev en kritiker att Birgitta Andersson var så begåvad ”att hon kunnat göra något njutbart av en telefonkatalog”.

2016 fick hon också ta emot en hedersbagge på Guldbaggegalan för sin långa och framgångsrika karriär. 2021 fick skådespelaren även en guldmedalj av fackförbundet Scen & film ”för utomordentlig konstnärlig gärning”.

Foto: TT

Birgitta Anderssons privatliv

På 60-talet träffade Birgitta Andersson den norske dramatikern Anders Bye. PÅ den tiden gick Birgittas karriär spikrakt uppåt och jobben avlöste varandra.

Mitt i glädjeruset förälskade hon sig i Anders. Paret gifte sig och kort därefter var Birgitta gravid.

– Jag blev gravid med Matti och det var en stor omställning. Du förstår, det var en kärlek som jag aldrig tidigare hade stött på! Jag hade inte längtat efter barn men det hörde ju till när man hade gift sig… Jag hade varit inställd på att ha premiär en månad efter födseln men teatern blev helt ointressant. Han var allt, har hon berättat för Hemtrevligt.

Men äktenskapet blev kort och efter några år som ensamstående mamma träffade hon snart den 17 år yngre författaren Carl Zetterström.

Paret fick snart dottern Hanna och syntes flitigt ute i rampljuset tillsammans. Men efter tretton år som särbos övergick förhållandet till en vänskapsrelation.

– Jag har aldrig upplevt villkorslös kärlek tillsammans med en man, säger Birgitta. En kärlek där jag har kunnat vara och se ut precis som jag vill. Carl och jag var så väldigt olika och det hade inget med åldern att göra! Han var äldre än jag trots att han var 17 år yngre.

2005 avled Carl, detta efter en tids sjukdom. Han blev 51 år gammal.

Birgitta Andersson om att bli farmor och mormor

Birgitta må vara en av våra största stjärnor, men när hon kliver av scenen är hon också mycket annat, inte minst farmor och mormor.

Hon bor ensam i en våning på Östermalm, har ett sommarhus på Älgö i Stockholms skärgård och en stor familj som hon håller kär.

Hon är dessutom både mormor och farmor, en roll hon värnar om mycket.

Någon man, nej det behöver hon inte.

– Jag behöver ingen man. Det har aldrig betytt så mycket för mig… Jag får så mycket kärlek ändå! Vi älskar varandra, barnbarnen och jag, säger hon i intervju med Hemtrevligt.

Foto: Bert Mattsson, TT/ Jonas Ekströmer/TT

Du är en förebild Birgitta. Man ska leva som man vill.

Exit mobile version