Foto: TT

STORT GRATTIS: Folkkära artisten och skådespelaren Siw Malmkvist fyller år på nyårsafton

Hipp, hipp, hurra!

På nyårsafton hyllar vi folkkära skådespelaren och artisten Siw Malmkvist lite extra.

Hon fyller nämligen år!

Invald i Swedish Music Hall of Fame, vinnare av Melodifestivalen redan 1959, 40 låtar på Svensktoppen, topplaceringar på de tyska musiklistorna på 60-talet … Att påstå att Siw Malmkvist är en av våra största och mest folkkära artister är ingenting annat än en absolut sanning! I dag passar vi på att hylla denna legendar lite extra på födelsedagen.

”Siwan” föddes på nyårsafton den 31 december 1936 i Landskrona, där hon belönats med en minnessten på stadens ”Walk of fame” som invigdes av kungen. Hon beskriver uppväxten i den skånska myllan som bekymmersfri.

– Vi gjorde så mycket, gick balansgång på broräcken, hoppade på isflak, tävlade om vem som vågade springa närmast ut framför en bil. Jag såg inga faror i något, har Siwan tidigare berättat i en intervju med tidningen Senioren.

När Malmkvist var 18 år läste hon i Vecko-Revyn om en modevisning – och det ville hon vara med på!

– Åh, som jag ville gå på det, tonårskläder, det lät ju urspännande! Men det kostade fem kronor i inträde och det hade jag inte. Det skulle vara en talangtävling också, så jag tänkte helt krasst att om jag anmäler mig till den slipper jag betala inträde.

Hon vann till slut hela tävlingen och fick då bland annat spela in en skiva. Det blev starten på en sagolik karriär som bland annat tog henne till TV där hon fick arbeta vid sidan av Lennart Hyland.

Det har hittills blivit omkring 600 låtar på tio olika språk för denna prisade sångerska!

STOCKHOLM 20190128 Siw Malmkvist kommer till Guldbaggegalan 2019 på Cirkus i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT

”Siwans” långa och framgångsrika karriär har också tagit henne till scener och vita duken. Hon har varit med i filmer som ”Varning för Jönssonligan” där hon bland annat spelade mot Gösta Ekman. Men det var i Danmark på 60-talet som filmkarriären tog fart på allvar och hon blev en firad stjärna i vårt södra grannland via filmen ”Förälskad i Köpenhamn”.

På 1980-talet gjorde hon en av sina mest berömda roller som Pippi Långstrump i en bejublad föreställning på Folkan i Stockholm.

På senare år har hon medverkat i bland annat Hasse Alfredsons melodram ”Lille Ronny” på Maximteatern 2002, och i Colin Nutleys uppsättning av Cabaret på Stockholms stadsteater 2008 spelade hon mot Sven Wollter.

2013 belönades hon med medalj av kungen, guld i åttonde storleken ”för mångåriga uppskattade insatser som artist och sångerska”.

Den folkkära skådespelaren och artistens cv sträcker sig över decennier och hon är utan tvekan en av de största underhållare vi har i Sverige. I år skulle hon ha medverkat i ”Let’s dance” i TV4 men stoppades till följd av coronapandemin.

Siw Malmkvist är sedan 49 år tillbaka sambo med skådespelaren Fredrik Olsson. På nyårsafton fyller den folkkära artisten 84 år!

Nöjeslivet har varit i kontakt med ”Siwan” som låter hälsa att det inte blir något större firande till följd av pandemin. Men att fylla år på nyårsafton har ändå sina fördelar.

– Jag tycker inte om att bli firad så mycket. Men de firar ju mig här utanför med raketer! säger hon och skrattar.

STOCKHOLM 2010914 Sångerskan Siw Malmkvist, här fotograferad i samband med utgivningen av självbiografin ”Tunna skivor av mig”. Foto: Anders Wiklund/TT

Stort grattis, Siwan! Vi är många som uppskattat alla dina låtar, filmer och teateruppsättningar genom åren. Alltifrån Jönssonligan till Melodifestivalen till julkalendern ”Trolltider”. Vilken makalös karriär!

Skriv gärna en kommentar på Facebook du också, om du vill önska Siw en fin dag!