STORT GRATTIS: Marianne Mörck fyller 74 – så vill stjärnan njuta på ålderns höst
Marianne Mörck

STORT GRATTIS: Marianne Mörck fyller 74 – så vill stjärnan njuta på ålderns höst

Underbara skådespelaren och operasångaren Marianne Mörck fyller 74 år.

Så vill hon leva sina dagar på ålderns höst.

Hon är en av Sveriges mest älskade skådespelare.

Marianne Mörck slog igenom stort efter sin roll i ”Wallander. Hyllats för rollen i succéfilmen ”Dag för dag” och den i föreställningen ”Britt-Marie var här” på Riksteatern.

Och i rollen som ”Bigge” i succéserien ”Bonusfamiljen” har hon kommit att bli en av Sveriges mest folkkära skådespelare.

Men trots att det är på senare år som hon blivit så omåttligt populär så har hon en lång och gedigen karriär i bagaget.

Hon har medverkat i en rad föreställningar. Hon har spelat titelrollen i Carmen, Eliza i My Fair Lady, Maja Gräddnos i Pelle Svanslös, Sally Bowles i Cabaret, Madame Thénardier i Les Misérables, Giovanna i Rigoletto och Maria i Sound of Music och ja, så fortsätter det.

Marianne Mörck
Foto: TV4

Marianne Mörck om svåra tiden

Men på den privata fronten har livet inte alltid varit en dans på rosor.

När Marianne Mörck var 20 år gifte hon sig med en man som med åren sjönk allt djupare in i ett allvarligt alkoholmissbruk, något hon berättade om i ”Skavlan” för ett antal år sedan.

Marianne Mörck har senare berättat för Expressen om hur relationen tärde på hennes självkänsla och att hon utvecklade ett medberoende.

– Det blev som att jag levde på hans utandningsluft. Hela mitt liv gick ut på att lappa och laga. Och jag hade ingen att prata med. Jag har inte odlat vänskaper på det sättet, kunde inte knyta an till mina adoptivföräldrar och har nog alltid varit ensam men på många sätt trivts med det. Jag hade dock en vän som jag ringde ibland och beklagade mig för. Han var hård och sade att ”din partner har inget val, men det har du, du kan lämna honom”, sade Marianne Mörck till tidningen.

Marianne Mörck om livet som singel

Idag är Marianne Mörck lycklig som singel. I en tidigare intervju med tidningen Hemtrevligt bekräftar hon sin kärleksstatus: 

–  Efter tre långa förhållanden är jag klar med den biten. Jag har hittat mig själv och är lyckligare än jag varit tidigare någon gång. Nu slipper jag att anpassa mig helt efter någon annan, utan att behöva en massa ifrågasättanden och tjat, sade Marianne Mörck till tidningen tidigare.

Nu fyller Marianne Mörck 74 år och för tidningen Kupé har hon berättat om hur hon skiljer sig från andra äldre.

– Jag har kommit till en plats, åldersmässigt och livsmässigt, där folk i min ålder sitter i vilstolar och dricker kaffe med vänninor, går promenader på stranden, eller läser en bok på balkongen. Jag gör ingenting av det. Jag har ingen vännina, jag sitter dricker inte kaffe, och jag går absolut inga promenader i onödan, säger Marianne.

Marianne Mörck
Foto: Stefan Jerrevång, TT/ Björn Larsson Rosvall, TT

Så vill Marianne Mörck leva på ålderns höst

Trots att hon är över pensionsåldern har hon inga planer på att lägga karriären på hyllan.

Inte heller räds hon att bli äldre. Faktum är att hon redan nu har hon klart för sig hur hon vill ha det på ålderns höst.

– Det är nu jag ska bestämma och inte vara tyst! Ungarna ska inte få dra ur mig detta när jag kanske ligger där väck. Varför ska de ha det problemet? Och varför ska det vara skämskudde så fort man säger något om döden? Vi vet inte hur vi dör, men alla vet att vi föds för att dö. Om man för en gång skull kan vara lite planerande så tycker jag att man ska vara det, har Marianne sagt till Momento.

Hon tillade:

– Blir jag senil så vill jag inte bli väckt sju på morgonen med kaffe. Jag ska sova till elva och jag ska ha te! Jag är inte intresserad av bussresor, jag vill vara i min gosiga säng på hemmet. Sätt på någon dokumentär så blir det jättebra! Och jag vill inte äta lamm. Jag älskar nudlar.

Helt rätt Marianne. Du är bara bäst!