Foto: Owe Sjöblom / SvD / TT & Fredrik Sandberg / TT

STORT GRATTIS: Meta Velander fyller 100 år – berättar om speciella åldersknepet

Meta Velander fyller 100 år.
Nöjeslivet ber att få gratulera stjärnskådespelaren på den stora bemärkelsedagen!

Skådespelaren Meta Velander föddes den 13 augusti 1924 och växte upp på Kungsholmen i Stockholm.

Scenvanan hade hon inne redan i skolåldern, då hon började spela teater. Detta skulle sedan komma att följa henne genom hela yrkeslivet.

Redan 1945 gjorde stjärnan debut på vita duken. Velander var blott 21 år när hon medverkade i Hasse Ekman-regisserade filmen ”Kungliga patrasket”. Debutrollen var en biroll som autografjägare.

Men det skulle komma att bli många huvudroller genom åren i rampljuset.

Två år efter att hon begått filmdebut, kom Meta in på Dramatens elevskola och ytterligare tre år senare var hon utbildad skådespelare.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 19890731 Meta Velander, skådespelare. Foto: Owe Sjöblom / SvD / TT
STOCKHOLM 19890731 Meta Velander, skådespelare. Foto: Owe Sjöblom / SvD / TT

Prisad av kungen

År 1960 blev hon värvad till Stockholms stadsteater – och där blev hon kvar tills dess att hon pensionerade sig.

Sin sista (?) insats på Stadsteatern gjorde hon pandemiåret 2020, då i uppsättningen ”Det stora teaterkalaset” av Calle Norlén i regi av Sissela Kyle.

LÄS MER: STORT GRATTIS: Meta Velander fyller 99 år – så har folkkära stjärnan förvandlats genom åren

Genom åren har tittarna kunnat avnjuta Metas rollgestaltningar också i väldigt många filmer, tv-serier.

”Drömmen om Amerika”, ”Någonstans i Sverige”, och 1970-talsserien ”Huset Silfvercronas gåta” är några exempel. På senare år har Velander också synts till i ”Beck”-filmserien. Hon prisades 2002 med kungamedaljen Litteris et Artibus för sin långa karriär på teaterscenen.

Saknaden efter kärleken Ingvar

Utanför rampljuset levde hon tillsammans med sitt livs kärlek, kollegan Ingvar Kjellson. De fick sju decennier (!) som par innan Ingvar somnade in i december 2014.

– Efter 70 år tillsammans känns det väldigt konstigt att plötsligt bli ensam. Det är så fruktansvärt ofattbart att han inte längre finns. Samtidigt är jag glad över att jag har min familj, mina vänner, jobbet och det här huset där jag har bott i 56 år. Jag känner mig oerhört trygg här med mina underbara grannar omkring mig, har Meta Velander berättat i en intervju med Hemmets journal.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20160601 Yvonne Lombard och Meta Velander, då aktuella i Kristina Lugns pjäs "Nattorienterarna" på Stockholms stadsteater Foto: Fredrik Sandberg / TT
STOCKHOLM 20160601 Yvonne Lombard och Meta Velander, då aktuella i Kristina Lugns pjäs ”Nattorienterarna” på Stockholms stadsteater Foto: Fredrik Sandberg / TT

När Velander 2019 fick frågan om hur hon då, som 94-åring, fortsatt har ork att stå på teaterscenen, blev svaret:

– Jag är ju inte det i kroppen, men huvudet är ju med fortfarande och det är väl bara medfött, tror jag. Eller om det hjälper att leva så här, att man jobbar, får nya roller hela tiden, lägger pussel, löser korsord, sade Meta Velander till Aftonbladet.

Och fortsatte:

– Men som sagt, jag har blivit trött och orkar inte med så mycket umgänge. Jag tycker det är rätt skönt att sitta hemma och titta på tv.

Meta Velander om kampen för hälsan

När stjärnan firade sin 99-årsdag ifjol, gav hon en intervju med Aftonbladet och förklarade då att hon numer bor på ett äldreboende.

Stjärnan berättade då att hon hade blandade känslor inför sin ålder.

– Nej, jag är så trött och dessutom har jag hjärtflimmer så jag blir väldigt andfådd när hjärtat hoppar lite hit och dit. Att bli så här gammal är inget att längta efter. Men det är klart det skulle vara roligt att få fylla 100 år.

Och det gör alltså Meta i dag, tisdag 13 augusti! Stort grattis på din dag, Meta!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om...