Svante Grundberg somnade in 7 år efter sonen – familjens beslut efter stjärnans död träffar rakt i hjärtat

Svante Grundberg

Foto: Hans T Dahlskog/TT PONTUS LUNDAHL / TT

Med filmer som Sällskapsresan, Göta kanal och SVT-programmet Nattsuddarna blev nöjesmångsysslaren Svante Grundberg en svensk ikon.

Men trots att han ägnat sig åt humor en stor del av sin karriär, bar han på en stor sorg i flera år.

Skådespelaren, regissören, ståuppkomikern och författaren Svante Grundberg föddes i Njurunda den 9 november 1943.

1978 filmdebuterade han som kypare i Marianne Ahrnes Frihetens murar. Tre år senare medverkade han i Göta Kanal som den otursförföljde kanotisten som råkar vara ute och paddla just när tävlingsbåtarna far förbi i rasande fart.

Filmen sågades vid fotknölarna av dåtidens filmkritiker men hos publiken gjorde den succé.

1,2 miljoner svenskar såg Göta Kanal och Svante Grundbergs rollfigur blev så populär att den fick återkomma i filmens två uppföljare.

Hans Iveberg var så begeistrad av Svante att han kom att erbjuda honom roller i sina nästkommande komedier Gräsänklingar och Enkel resa.

Förutom komedierna på 80-talet är det ett helt annat program som Svante är mest förknippad med, nämligen det genialiska tv-programmet Nattsudd som sändes 1985–1991, där även vännen och skådespelaren Björn Wallde medverkade.

Svante och Björn träffades under tiden de pluggade i Lund och upptäckte snart att de båda delade ungefär samma inställning till livet och så hade de en annan sak gemensamt – musiken.

Grundberg var nämligen kännare av jazzorienterad musikhistoria och gjorde flera egna, internationellt uppmärksammade musikdokumentärer; filmen The Crickets blev även 1989 nominerad till det amerikanska ACE Award

Programmet Nattsudd sändes mellan 1985 och 1991 och spelade in i Björn Walldes lägenhet på Kungsholmen. I programmet ägnade de två kompisarna timme ut och timme in åt att röka, grogga och titta på gamla svängiga musikvideos.

– Vi satt och glodde på film och rökte och så vidare. Man kan säga att ”Nattsudd”-programmen är en återskapelse av den tiden. Det var så vi umgicks, säger Björn Wallde.

Några av de vanligaste frågorna Svante fick ute på stan var kopplade till både Göta Kanal och Nattsudd.

– Mitt livs vanligaste frågor som jag får är ”Hörrö, var har du kanoten då?”, ”Vad hade ni i glasen?” och ”När kommer Nattsudd på dvd?”, har Svante grundberg berättat för HP.

Men det blev aldrig någon dvd. Inför sin 70-årsdag berättade Svante för TT att materialet aldrig kunnat lämna SVT:s arkiv, detta av rättighetsskäl som har med filminslagen i programmet att göra.

– Rubbet är inlåst där, även vårt snack, sade Svante Grundberg till TT då.

I slutet av sitt liv återuppstod en del av Nattsudd i radioprogrammet Radio Nattsudd 102,7 på lokalradion Radio Gävle där Svante fortsatte att sprida sin kunskap.

Svante Grundbergs son dog i cancer

Fem år dessförinnan skakades Svante av en stor tragedi. Svantes son Nick Grundberg dog i cancer. Han blev 32 år gammal.

För Hallandsposten har Svante berättat att sorgen är obeskrivlig.

– Det är helvetiskt smärtsamt, det vet alla som mist sitt barn. Det är fruktansvärt onaturligt, helt fel ordning, säger han, men påpekar att de två fortfarande håller kontakten – telepatiskt.

Svante levde med den bottenlösa sorgen i sju år innan han själv somnade in.

Den 25 april 2019 hittades Svante Grundberg död i sitt hem i Gävle.

Beskedet kom plötsligt och de som stod honom närmast var i chock.

– Det föregicks inte av någon sjukdom utan det var något plötsligt som bara slog till. Vad det är kan man ju bara spekulera i tills någon läkare har undersökt det, sade brodern Lars Abelin till Expressen då.

Svante Grundberg sörjdes av vänner och kollegor

Efter beskedet sörjdes Svante av ett helt land. Vänner och kollegor mindes honom som en vänlig själ.

Skådespelarkollegan Lasse Åberg, som jobbade med Svante Grundberg i ”Sällskapsresan” beskrev Svante så här:

– Vad synd. Han var en väldigt behaglig man, vi hade väldigt trevligt. Han hade en distans som var välgörande, och gjorde de här fantastiska grejerna, med ”Nattsudd”. Han var väldigt påläst om musik, säger Lasse Åberg till Expressen.

FOTO: TT

Även Sven Melander sörjde sin kollega.

– Nä, vad sorgligt. Svante var en väldigt, väldigt behaglig människa att umgås med. Väldigt rolig, och lite härligt nördig med sina gamla rock n’ roll-idoler. Han var en fin man. Och begåvad. Jag tyckte ”Nattsudd” var fenomenalt i sin enkelhet, det blev ju nästan lite kultigt, säger Sven Melander till Expressen.

Också Björn Wallde, som jobbat tätt ihop med Svante under många år, tog emot beskedet med stor sorg.

– Det är naturligtvis med yttersta bestörtning som jag mottog beskedet, man tror inte att det är sant, sade Björn Wallde.

Under åren de bodde i Stockholm hade vännerna tät kontakt och de gick aldrig en vecka utan att de hördes på något sätt. De två samtalde om nya filmer de sett och gamla filmer som de aldrig glömde.

– Men på slutet hördes vi inte lika ofta. Det blir ju så när man blir äldre och blir pensionär.

Sista vilan bredvid sonen

Efter Svantes sorgliga bortgång bestämde familjen att han skulle begravas helt enligt Svantes smak.

– Det blir opretentiöst, helt i Svantes anda, där man kan slinka in en stund, ta en drink och lyssna på den musik som folk känner igen från tv:s ”Nattsudd” och radioprogrammet ”Bip Bop Boom”, sade brodern Leif Abelin till Expressen då.

Grundbergs bröder Leif och Anders beslöt sig också för att låta Svante få vila bredvid sin son på Fredrik Adolfs kyrkogård i Stockholm.

– Nicke dog av cancer 2012, endast 32 år gammal. Efter det bar Svante på en djup sorg. Det känns helt rätt att han nu återförenas med sitt enda barn, sa Lars Abelin till Expressen.

Exit mobile version