Sven-Bertil Taube ångrade en sak i flera decennier – smärtsamma bekännelsen kort före sin död

Sven-Bertil Taube

Foto: Janerik Henriksson, TT/ Anders Wiklund/TT

Sven-Bertil Taube var en av våra mest folkkära artister och skådespelare.

Men den 11 november 2022 somnade stjärnan in för gott.

Med en lång och beundransvärd karriär i bagaget ångrade han inte mycket. Men, det fanns en sak.

Sven-Bertil Taube må vara son till en av landets mest älskade vissångare genom tiderna.

Men under sitt liv fick han själv en enastående karriär, både som sångare, skådespelare och underhållare.

1954 släppte han sin första skiva ”Swedish folk songs & ballads”, några år senare ,1959, började han på Dramatens elevskola där han medverkade i uppsättningar som ”Romea och Julia”, ”Hamlet” och ”Klas Klättermus”.

Samtidigt som han höll på med teatern var musiken ständigt närvarande och 1960, kom hans första skiva med nytolkningar av Bellman. Samma år släppte han också en skiva där han sjöng pappa Evert Taubes visor.

De kommande åren mellan 60-talet och 70-talet gav Sven-Bertil ut ett tjugotal skivor.

Samtidigt for han till England och närmare bestämt London, för att medverka i musikalen West End.

Där blev han kvar resten av sitt liv och fick många roller, bland annat som drottning Victorias make prins Albert i ”I and Albert”.

Även på hemmaplan blev Sven-Bertil en hyllad skådespelare.

Genom åren kunde publiken avnjuta hans rollprestationer i teateruppsättningar som ”Hamlet” och ”Romeo och Julia”.

För filmen ”Händerna” 1994 fick Sven-Bertil Taube en guldbagge och nominerades bland annat till en för sin roll som Henrik Vanger i ”Män som hatar kvinnor (2009).

Men trots det prestigefyllda priset tog han inte bara emot det med glädje.

– Det var lite som att få en klapp på axeln och en guldklocka. ”Tack för den här tiden, utgången är där.” Jag tänkte att nu får jag nöja mig med det här. Hedersgrammisen kändes som ett tack och farväl från branschen, sa han då till Hemmets journal.

Sven-Bertil Taubes fruar, barn

Förutom en lysande karriär hann Sven-Bertil också gifta sig tre gånger och har sammanlagt fyra barn.

Mellan 1958 och 1962 var artisten gift med skådespelaren Inger Åhman, som 1960 födde deras son Jesper Taube. Fem år senare föddes Taubes dotter Ann-Charlotte Taube, som han fick tillsammans med journalisten Gunilla Thorgren.

Tio år senare gifte sig Sven-Bertil Taube med skådespelaren Ann Zacharias, men skilde sig senare samma år.

Fyra år senare föddes deras gemensamma dotter Sascha Zacharias, som är halvsyskon med Ted Gärdestads barn.

Foto: TT/Wikkicommons

Sedan 1985 är Sven-Bertil Taube gift med 25 år yngre Mikaela Rydén, och 1994 föddes deras son Felix Taube

Fler av Sven-Bertils barn har valt ett liv bortom rampljuset. Men Sascha Zacharias är skådespelare.

Sven-Bertil Taubes hälsokamp

I början på 2000-talet drabbades Sven-Bertil Taube av ögonsjukdomen makulär degeneration, en ögonsjukdom som långsamt bryter ner det centrala synfältet. 

– Sjukdomen kom väldigt plötsligt. När jag 2005 var med i Stjärnorna på slottet skulle vi läsa olika dikter bland träden ute i slottsparken. Dessförinnan hade jag haft bra lässyn, men nu kunde jag plötsligt inte se vad det stod på pappret. Sedan gick det fort utför. Efter bara några dagar kunde jag inte längre se vad det stod på bilarnas nummerplåtar, och därefter blev det successivt sämre. Idag har jag ledsyn, jag kan ta mig fram utan att gå in i väggarna. De senaste åren har sjukdomen stannat upp. Jag lär inte bli blind, men jag kommer inte heller att bli bättre, har han berättat för Hemmets Journal.

När Dramaten skulle sätta upp” Påklädaren” för ett par år sedan gjorde sig sjukdomen påmind.

Sven-Bertil berättade då att det var så illa, att han inte skulle ha chansen att se publiken.

– Jag vet ju var de är, men jag ser dem inte. Om folk reagerar och tar emot stycket, det känner man ju, det är en sorts strömningar i luften som man erfar. Om publiken är med på noterna, och man lyckas göra något som uppskattas, det känner man utan att titta på publiken, sa han då till P1:s ”Söndagsintervjun”.

2017 kom nästa bakslag.

Sven-Bertil Taube drabbades då av hjärtproblematik och genomgick en kranskärlsoperation och fick en ny hjärtklaff.

– Innan operationen kunde jag bara gå tre steg i taget. Jag hade knappt någon andning. Om jag inte opererades skulle jag bara ha mellan ett halvår och ett år kvar att leva, så det var inte mycket att välja på. Förr dog man av det här, men tack vare att det numera går att operera kan man leva vidare ett tag till.

I intervjun med Hemmets Journal berättade Sven-Bertil hur 25 år yngre hustrun varit ett stort stöd genom sjukdomen.

– Det är en väldig tur för mig att jag har Mikaela. Hon är kunnig, disciplinerad och road av att hjälpa mig att läsa in texter. Tack vare att hon är uppvuxen inom teatern känner hon till det här yrkets premisser. Dessutom är hon som gammal dansös bra på fysisk träning och röstövningar, vilket är viktigt inför mina framträdanden. Jag skulle ha väldigt svårt att klara mig på egen hand. Mikaela har ett heltidsjobb med att sköta sådant som jag inte kan göra själv på grund av min dåliga syn, men hon klagar inte.

Sven-Bertil Taube med hustrun Mikaela. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Därför drog sig Sven-Bertil Taube tillbaka från rampljuset

2021 lät artisten meddela att han drar sig tillbaka för gott.

– Jag väntar på sortin, i stort sett. I en trevlig omgivning. Det finns ingen skräck i det, snarare är det just tanken, sade han till DN.

Sven-Bertil berättade då att han har tänkt en hel del på sitt eftermäle.

– Det jag önskar är att jag ska lämna ett gott intryck efter mig, i synnerhet hos dem som närmast berörs, fru och barn och barnbarn. Att de minns mig med en sorts glädje. Det upptar mig mer än tankar på vad jag har gjort som artist. Även om det naturligtvis är roligt om det kan roa andra under någon tid framöver, sade han till tidningen.

Och det finns särskilt en sak som Sven-Bertil har tänkt mycket kring döden.

Pappa Evert Taube skrev om och besjöng livet på havet. Artisten själv har under sin uppväxtens somrar i Sjösala i Stockholms skärgård nära hjärtat. Och det är där som Sven-Bertil så småningom vill få sin sista vila.

– Sedan vill jag att min aska strös utanför Sjösala. Det finns ett område mellan Sjösala och Sandhamn, där tror jag att det är tillåtet att bli strödd.

Sven-Bertil Taubes sista önskan

Den 11 november 2022, ett år efter intervju med Dagens Nyheter, kom beskedet att Sven-Bertil Taube tagit sina sista andetag.

Han dog hemma i London, där han bott sedan slutet på 60-talet. Han blev 87 år gammal.

– Åldern har tagit ut sin rätt, sade hans manager Anders Ramstedt, till TT.

Sven-Bertil Taube lämnade efter sig fyra barn och hustrun Mikaela.

Familjen bestämde sig för att uppfylla Sven-Bertils sista önskan.

”Askan efter Sven-Bertil kommer enligt hans önskan att spridas i havet utanför Sjösala i närvaro endast av familjen”, skriver Taubes manager Anders Ramstedt i ett meddelande till nyhetsbyrån TT.

Striden om Sven-Bertils arv

Men tiden efter Sven-Bertils död har inte varit helt enkel för familjen. Ett tillägg i stjärnans testamente har gått och blivit en arvstvist.

Sven-Bertil efterlämnade en rejäl förmögenhet, inte minst från sin egen framgångsrika karriär. Men också från pappa Evert Taubes omfångsrika musikproduktion.

Enligt testamentet, som Sven-Bertil skrev 2008, ska hustrun Mikaela Taube, 63, få hälften av egendomen i Sverige och all ersättning för varumärket Änglamark, uppkallat efter Evert Taubes berömda visa.

Intäkterna från Änglamark utgör en mycket stor del av de svenska tillgångarna i dödsboet. Enligt testamentet är det frun Mikaela och sonen Felix som ska dela på ersättningen från Taubes skivor och böcker och övriga tillgångar ska fördelas mellan bröstarvingarna, det vill säga Sven-Bertils fyra barn.

Men 2016 gjordes ett tillägg i testamentet där det fastslås att det är brittisk arvsrätt som ska tillämpas och inte svensk, något som innebär att de tre barnen i Sverige inte längre har rätt till sina laglotter, vilket är den del av arvet som bröstarvingar alltid har rätt till enligt svensk arvsrätt.

Tillägget i testamentet gör att dottern Sascha Zacharias, 44, nästan blir arvslös något som gjort att hon överklagat testamentet och vill att det helt ska ogiltigförklaras. I stället vill hon se att arvet fördelas enligt svenska arvsregler.

I andra hand kräver hon att tillägget ska ogiltigförklaras och att hon får sin laglott.

Enligt en stämninsgansökan som kom in till Stockholms tingsrätt i September och som Aftonbladet tagit del av, hävdar man att Sven-Bertil Taube var ”svårt sjuk, hade kraftigt nedsatt syn och led av dyslexi, varför han inte förstod vare sig innehållet eller innebörden av tillägget” när han undertecknade det 2016.

Man fortsätter:

”Det finns god grund för misstanken att Mikaela Taube vid upprättandet och undertecknandet av tillägget uppsåtligen utnyttjat den beroendeställning till följd av sjukdom som Sven-Bertil Taube befann sig i under de sista åren av sitt liv i syfte att i möjligaste mån tillskansa sig själv arvet i sin helhet efter hans död.”

Sven-Bertil Taubes juridiska ombud Toralf Hällen skriver i en kommentar till Dagens Nyheter, som var först att rapportera om händelse:

”Sven-Bertil Taube bodde som bekant i England och var vid sina sinnens fulla bruk till sin död år 2022. Vissa påståenden i stämningsansökan är felaktiga och målet får därför prövas i rätten.”

Försonades med sin bror Per-Evert

Det är inte första gången som Sven-Bertils namn syns i en arvstvist. Själv var han inblandad i en mer än 30 år lång arvstvist med sin bror Per-Evert Taube.

Tvisten handlade om deras pappa Evert Taubes arv efter sin död 1976 och en av frågorna där bröderna inte kom överrens gällde rättigheterna till ”änglamark”.

2007 försökte Per-Evert Taube få Högsta domstolen att pröva ett beslut som kopplat till arvskiftet.

Bröderna talade inte med varandra på flera decennier men kort innan Per-Evert dog 2009 sägs det att bröderna försonats.

Sven-Bertil Taubes ånger

Några år före sin död fick Sven-bertil frågan om han ångrar någonting i sitt liv.

Det var inte mycket, men det fanns en sak.

– Jag har inte varit någon vidare pappa. Framförallt har jag inte varit särskilt närvarande i barnens liv, vilket jag är väl medveten om. Det är något som jag får leva med. Men idag har jag ett gott förhållande till alla mina barn.

Vi glömmer dig aldrig Sven-Bertil!

Exit mobile version