SVT-profilen Justine Kirk drabbades av cancer – här är hennes ord om svåra kampen: ”Ett rent helvete”

I över 20 var Justine Kirk ett välkänt ansikte för många tv-tittare när hon arbetade som hallåa på SVT.

Men längtan efter att arbeta med annat blev för stor och hon sade upp sig från arbetet.

Då slog tragedin till.

För ett år sedan diagnostiserades Justine Kirk med bröstcancer.

– Det har varit ett rent helvete, säger hon till Nöjeslivet.

År 2012 försvann, till många tittares besvikelse, den mångåriga traditionen i SVT att ha hallåor som introducerade tittarna för varje program med en kort presentation.

En av de som hade då arbetat länge på kanalen var Justine Kirk.

Men för en kort tid sedan förde SVT in hallåorna igen för att hålla de äldre tv-tittarna sällskap i coronakrisen.

– Jag tycker det är så himla fint. Det var ett snabbt intiativ av SVT att tänka på folk som går hemma. Jag blir lite sugen själv på att få göra det igen om de behöver någon vikarie, säger Justine Kirk till Nöjeslivet och skrattar.

Justine Kirk
Så här var tv-tittarna vana vid att se Justine Kirk. Foto: SVT/Youtube

Lämnade SVT efter 20 år hos kanalen

Men idag har det gått en tid sedan Justine själv lämnade kanalen efter 20 år.

För snart två och ett halvt år sedan sa hon upp sig från SVT för att satsa på en karriär som frilansare.

– SVT är en fantastisk arbetsplats. Man har fått göra så många olika jobb och så mycket roliga saker som programledare, hallåa och speaker. Men när man jobbar där tillhör man kanalen. Det är svårt att som till exempel skådespelare göra annat när man inte är helt fri, säger hon och tillägger:

– Sedan kanske man kan tycka att det är litet galet beslut när man är över 50 är gammal. Ju äldre man blir kanske man blir mindre modig och gör mindre av det du själv brinner för, så det var ett viktigt beslut för mig.

Justine Kirk
Justine ser sig som en mångsysslare och skriver bland annat pjäser idag. Foto: Modelhouse.

Detta arbetar Justine Kirk med idag

Men någon tanke på att gå till någon konkurrent till SVT har inte dykt upp – än.

– Om något roligt jobb skulle dyka upp så vet man aldrig. Jag skulle gärna vilja göra program eller pyssla med skrivande.

Sedan avskedet från SVT har Justine bland annat arbetat med att göra pjäser, men vill hellre se sig som en mångsysslare som kastar sig mellan skrivande, skådespeleri och dans.

Men mitt i glädjen över att få göra det som Justine alltid drömt om kom också mardrömsbeskedet.

Dotter hjälpte raka bort håret

I maj 2019 diagnostiserades Justine Kirk med bröstcancer.

– Jag kände en knöl och fick den undersökt och då sa läkarna att det inte var någon fara. Ett och ett halvt år senare fick jag diagnosen mitt i när jag hade det roligt i livet och kände mig frisk och i form, säger Justine Kirk till Nöjeslivet.

Behandlingarna började och snart började även Justines tappa håret.

– Jag var rädd att jag skulle förändras. Jag ville ha min energi och min kraft kvar. Håret är bara en symbol samtidigt som mitt utseende också är mitt arbetsverktyg, säger hon och fortsätter:

– Jag tyckte det var fruktansvärt. Min dotter fick trimma mitt hår då jag inte ville ha peruk. Hela upplevelsen var fint, starkt och hemskt samtidigt. Min dotter körde en superkort sidecut så att vi skulle vara på samma nivå samtidigt, berättar Justine Kirk.

Justine Kirk
Justine Kirk fick hjälp av dottern med att raka bort allt hår. Foto: Privat

Viktiga stödet från barnen

Och att stödet från hennes två barn, dottern Oona Eliana Bonnet Kirk, 21, och Ossian Alejandro Bonnet Kirk, 19, är viktigast av allt är det ingen tvekan om.

– De har varit duktiga, jag är glad över att de är såpass stora och mogna att jag kunnat prata med dem om allt detta. De är vana vid att jag är stark så jag får kämpa på, säger hon och tillägger:

– Det är tufft att vara förälder att vara svag, speciellt när man inte orkar komma ur sängen. Men jag känner mig så otroligt tacksam för att jag har en så fin familj och vänner. Jag har varit buren hela året. Folk har visat så fina sidor.

Händerna och fötterna domnade bort

Sedan diagnosen har hon genomgått flera operationer men trots en lång och svår resa har Justine hela tiden övertygat sig själv om att klara av det.

– Jag har känt mig otroligt stark och positiv. Jag har varit ute och rest, träffat vänner och tränat. Jag har hela tiden haft inställningen att jag klarar detta och att det kommer gå bra. Självklart har det varit svåra stunder när man varit trött och sliten och tvingats bygga upp sig själv.

Under året har hon dessutom gått igenom cytostatikabehandling som gav henne svåra biverkningar.

Efter allvarliga nervskador tvingades Justine avbryta behandlingen.

– Jag var så illa däran att jag var tvungen att avbryta. Mina händer och fötter domnade. Det har varit ett rent helvete. Ett tag var det riktigt läskigt. När man som dansare är beroende av att ens armar och ben ska fungera, var det riktigt tufft för mig.

Justine Kirk berättar att någon behandling för nervskadorna finns inte, utan det enda hon kunde göra var att hoppas på att med tiden skulle det bli bättre.

– Jag har haft turen att nerverna läkt med tiden. Man får inte lägga sig ner och ge upp, utan bara kämpa på.

Nya hälsobeskedet

Idag är Justine Kirk cancerfri sedan ett par månader tillbaka, men trots glädjebeskedet är hon fortsatt orolig för framtiden.

– Jag vet att återfall är vanligt. Jag vet att man egentligen borde vara lycklig men oron finns där.

Fick posera i dag också. Sista dagen i Palma. 😔 Foto: Åsa Sindeman.

Gepostet von Justine Kirk am Sonntag, 24. Februar 2019

Justine berättar dessutom att hon efter coronakrisen planerar att anordna en stor fest för att fira att hon blivit cancerfri, så välförtjänt! Våra tankar går till dig och till alla som drabbats av cancer. Kärlek till er!