SVT riskerar straffas – efter misstaget i Melodifestivalen 2018

SVT riskerar att straffas i efterhand – efter missen i Melodifestivalen 2018.

– Det var inte alls planerat, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius till Hänt.

Melodifestivalen har tidigare fällts av Granskningsnämnden när artisten Samir Badran bar en tröja med reklam i direktsändningen. Då dömdes SVT att böta 100 000 kronor. Public service-bolaget får som bekant inte göra reklam i sina program.

Men när Melodifestivalturnén nådde Karlstad i lördags stod en man i publiken för en riktig kupp.

När programledaren David Lindgren sträckte fram mikrofonen och frågade vad han brukar göra passade han på att nämna sitt eget företag vid namn – inför tre miljoner tv-tittare.

– Det var inte alls planerat. Det här är risken man tar när man släpper in publik i programmet. Men det var samtidigt ganska härligt, David räddade upp det ganska bra. Man blir lite tagen på sängen när det är direktsändning och hade personen fortsatt att prata så hade David avbrutit helt, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen på SVT, till Hänt.

Foto: Wikimedia Commons

David Lindgren var dock snabb med att påpeka i direktsändningen att det inte var okej med reklam. Nu riskerar SVT att fällas för detta, om någon anmäler tv-kanalen till Granskningsnämnden.

– Vi ska inte ge reklam till några företag. Det går inte att prata om ett företag i programmet och dessutom säga att det är ett väldigt bra företag, säger hon.

Programledaren själv förklarar:

– Vi hade ett annat inslag där igår som inte lirade. Han var ju skön, han tog sin chans att göra reklam. Jag bara ”nej, nej, nej!”. Det får ju inte vara reklam i SVT, så man måste ju försöka täcka upp. Jag fick säga ”det finns ju andra företag också”, säger David Lindgren till Hänt.

David Lindgren är Melodifestivalen 2018:s programledare. Foto: Fredrik Sandberg/TT
David Lindgren är Melodifestivalen 2018:s programledare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar!