SVT:s ändring när Pernilla Wahlgren tar över Allsång på Skansen
Pernilla Wahlgren, Allsång på Skansen

SVT:s historiska undantag för Pernilla Wahlgren – ändringen när stjärnan tar över Allsång på Skansen

I år får publiken på Skansen ta emot en ny stjärna.

Pernilla Wahlgren är klar som den nya programledaren för ”Allsång på Skansen” och ska i få sjunga in sommaren med ”Stockholm i mitt hjärta”.

Men det är inte bara genom att bli ny programledare för tittarsuccén som Pernilla skriver historia.

Inför premiären gör SVT en förändring för stjärnans skull.

Här är historiska undantaget kanalen gör för Pernilla Wahlgrens skull.

Under lång tid hade det siats kring vem eller vilka som skulle ta över stafettpinnen.

När Sanna Nielsen meddelade att hon inte längre skulle leda ”Allsång på Skansen” förra sommaren började det genast diskuteras kring hennes ersättare.

Namn som Benjamin Ingrosso, Linnea Henriksson och Oscar Zia började snabbt föras fram som kandidater för det prestigefyllda uppdraget.

Men det fanns också en stjärna som tidigt pekades ut ha en chans att ta sig an uppdraget som nekade att hon skulle ta över.

När Nöjeslivet fick en pratstund med folkkära artisten och tv-profilen Pernilla Wahlgren i augusti förra året var hon förtegen om uppdraget kring att ta över allsången.

– Jag förstår också att hela sommaren går och allting. Jag gör inte annat än gör tv-program, så min lediga tid är ju faktiskt på sommaren, sa Wahlgren till Nöjeslivet.

Pernilla Wahlgren leder Allsång på Skansen sommaren 2023. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT
Pernilla Wahlgren leder Allsång på Skansen sommaren 2023. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

Bara knappt två månader senare stod det klart.

Pernilla Wahlgren presenterades som den nya programledaren för ”Allsång på Skansen”, och det var en sprudlande stjärna som berättade om sina känslor kring uppdraget.

– Det är inget program som man vill göra om, eftersom att det redan är så bra som det är, men eftersom att jag jobbar mycket med humor så vill jag för in det så mycket som jag kan, sa hon då till SVT.

LÄS MER: Därför nobbar Lill Lindfors ”Allsång på Skansen” – tänker inte medverka när Pernilla Wahlgren tar över

Starka reaktioner efter Pernilla Wahlgren tar över Allsång på Skansen

Och det dröjde inte lång tid förrän reaktionerna vällde in från svenska folket.

Många tittare skrev att de redan då var trötta på att se så mycket av familjen Wahlgren/Ingrosso i tv-rutan.

Detta gjorde att många var besvikna över att se Pernilla i ännu ett tv-program.

”Adjööööö med allsången orkar inte titta på denna familjen i alla kanaler!!!Fruktansvärt tråkigt!!”, skrev person på Newsners Facebooksida.

Pernilla Wahlgren
Foto: Kanal5

”Hoppas bara att hon slutar tramsa så förbaskat. Måste väl finnas någon annan än Pernilla. Hon är ju med överallt”, skrev en annan.

Men långt ifrån alla var kritiska kring beskedet att Pernilla Wahlgren tar över ”Allsång på Skansen”.

Många såg fram emot att få se en glädjespridare leda tittarfavoriten.

”Lite av den svenska avundsjukan (för mycket) Wahlgrenarna är ju en släkt med artister i flera led. Pernilla kommer nog att bli bra programledare”, skrev en person.

”Heja Pernilla. Det blir toppen”, skrev en annan.

”Hon är så duktig. Ser fram om nästa år”, skrev en tredje.

LÄS MER: Så gick det sen för programledarna för Allsång på Skansen

SVT:s historiska undantag för Pernilla Wahlgren

Den 27 juni är det dags för Pernilla Wahlgren att sjunga in sommaren tillsammans med svenska folket när ”Allsång på Skansen” ska dra igång.

Till tonerna av Lasse Berghagens klassiker ”Stockholm i mitt hjärta” ska nu alltså Pernilla få chansen att sätta sin prägel på programmet.

Och det visar sig att hon redan har gjort det – innan premiären ens har gått av stapeln.

Pernilla Wahlgren
Foto: Discovery

När det gäller SVT har kanalen historiskt sett alltid undvikit att ha programledare som gör andra kommersiella samarbeten.

En av kanalens viktigaste policys är just kring att företrädare för SVT, som exempelvis programledare – inte ska synas i andra sammanhang där de marknadsför produkter.

Det är sajten Resumé som skriver att ”Enligt sändningstillståndet får public service-medierna inte göra reklam, och enligt regler som gäller för samtliga bolag som sänder tv i marknätet får man inte medverka till otillbörligt kommersiellt gynnande”.

Men trots denna viktiga regel syns ändå Pernilla Wahlgren i en rad olika reklamsammanhang.

Sajten påpekar att Pernilla har det egna hudvårdsvarumärket L’Acuila, en egen kollektion på Gekås Ullared och dessutom varumärkesambassadörer för Viktväktarna.

Trots denna marknadsföring gör SVT alltså ett undantag för Pernilla som låter stjärnan ändå leda ett av landets allra största program.

Och SVT menar inte att detta kommer leda till några problem.

– Det viktiga här är att hon inte får utnyttja sitt programledarskap för att sälja sina produkter. Liksom andra profiler med kommersiella samarbeten har hon en karensperiod före och efter Allsången, säger Ebba Adielsson, ansvarig utgivare och programchef till sajten.

LÄS MER: Därför tänker Björn Skifs inte ställa upp i Allsång på Skansen – egna orden om beslutet

SVT:s villkor för att låta Pernilla Wahlgren leda ”Allsång på Skansen”

Ebba Adielsson påpekar att de inte ser några hinder för att Pernilla ska låta uppdraget som allsångsledare påverka hennes andra marknadsföringar.

Pernilla Wahlgren
Foto: Maja Suslin/TT

– Pernilla är redan en välkänd, älskad och uppmärksammad artist. Hon syns både i SVT och i andra sammanhang. Vi ser inte att just det här uppdraget kommer att påverka hennes redan etablerade varumärken.  

Men även om de låter henne leda programmet finns det också villkor.

– Grunden i SVT:s policy är att den som leder ett program i SVT inte får delta i reklamkampanjer under ett par veckor före och ett par veckor efter att man är som mest aktuell i rutan, det gäller alla. Och i det här fallet gäller det fyra veckor före säsongsstart och fyra veckor efter avslut, säger Ebba.

Vad tycker ni om att Pernilla Wahlgren ska ta över Allsång på Skansen? Dela gärna med er av era åsikter på vår Facebooksida.

Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till oss på Nöjeslivet.