SVT:s nya besked: Hon tar över – efter Lasse Kronér

Lasse Kronér lämnar ”Smartare än en femteklassare” i SVT efter anklagelserna.
Beskedet kom i november och skedde i samförstånd mellan tv-kanalen och programledaren.
Nu står det klart vem som blir hans ersättare: Det blir komikern Josefin Johansson.
– Det känns så klart också lite läskigt, det är första gången jag leder ett sådant stort tv-program. Det är också så himla mycket regler i sådana här sällskapsspel, säger hon till TT.

Det var i början av november som SVT och Lasse Kronér meddelade att parterna i samförstånd kommit överens om att programledaren skulle lämna sitt uppdrag i underhållningsprogrammet ”Smartare än en femteklassare”.

Foto: TT

Det var efter att polisen inlett förundersökning mot den folkkäre tv-profilen som Kronér själv gick ut och kommenterade anklagelserna om trakasserier.

– Ett år senare inledde vi två ett förhållande som varade under typ ett år. Och finns det saker under den tiden av vårt förhållande eller efter som den personen är missnöjd med så får hon ju självklart kontakta mig. Men eftersom vi levt tillsammans så länge och rett ut detta både inom SVT och gemensamt oss emellan så trodde jag att detta var klargjort för längesedan, sa Kronér då i ett uttalande enligt SVT.

Därför hoppade Kronér av inspelningarna av ”Smartare än en femteklassare”.

– Förberedelserna inför kommande inspelning av Smartare än en femteklassare är i full gång och jag kan under rådande omständigheter inte delta i arbetet på det sätt jag brukar. Det gör att jag tvingas hoppa över inspelningen av programmet. Detta gör mig sorgsen, men jag kan inte jobba med detta hängande över mig, sa Kronér då.

Detta i samförstånd med SVT då – som säger så här om uppgifterna i dag:

– Ganska tidigt i november insåg vi att vi inte visste hur lång tid det skulle ta. Det har visat sig vara rätt val, för det har dragit ut på tiden också. Lasse insåg själv också att det skulle bli svårt, med den pressen som han befann sig under där, säger Christina Hill, programchef för SVT Göteborg, till egna kanalen.

Foto: SVT

I stället blir det alltså Josefin Johansson, humorprofil, som tar över programledarrollen för underhållningsprogrammet. Hon har bland annat synts i ”Syskonen” och ”Extra! Extra!” och säger att hon är glad över att få frågan.

– Jag blev superglad. Jag älskar att leka, skoja och att prata med människor, säger hon till TT.

– Det känns så klart också lite läskigt, det är första gången jag leder ett sådant stort tv-program. Det är också så himla mycket regler i sådana här sällskapsspel.

I programmet tävlar vuxna mot barn i olika kunskapsfrågor. Programmet har visats i SVT i många år, och Josefin tror att hon kommer förstå barnen bra.

– Jag har insett att barn och jag har ganska mycket gemensamt. Vi har samma intressen och samma stilideal. Det känns ibland som att jag ser ut som att jag är Dolly Styles mamma, med olika pasteller, säger hon till TT.

Foto: Leone Milton/Wikimedia

Dela gärna vidare för att önska Josefin lycka till!