SVT:s totala vändning: ”Det sitter i väggarna” får ny säsong – efter tittarnas starka vädjan

SVT:s program “Det sitter i väggarna” blev en fullkomlig tittarsuccé, men nyligen kom beskedet att kanalen valt att lägga ner satsningen på programmet, vilket möttes av hårt motstånd från tittarna. 

Nu drar SVT tillbaka sitt beslut. Detta efter den stora mängden starka tittarreaktioner. Det skriver kanalen i ett pressmeddelande. 

“Det sitter i väggarna” är programmet där tittarna får följa med in i gamla hus och ta del av dess historia via programledarna Rickard Thunér från Antikrundan, och byggnadsantikvarien Erika Åberg, som nyligen fick ta emot ett prestigefyllt pris

Ett av de mest sedda i Sverige

Nyligen sågs programmet av över en miljon tv-tittare, vilket gjorde “Det sitter i väggarna” till det femte mest sedda i hela Sverige. Endast “Doobidoo”, ”Skavlan”, ”Bonde söker fru” och “Fråga Lund”, slog programmet i popularitet. 

Det sitter i väggarna
Foto: Pressbild SVT

Trots detta meddelade SVT att de pausar programmet, för att ge plats åt andra satsningar.

– Vi pausar tre program nästa år för att lyfta fram medel till några online/playsatsningar på SVT. Våra programmedel är en fördelningsekonomi , om Vi /SVT ska göra nya satsningar behöver vi hitta medel från redan befintliga program, berättade Micael Lekberg, programchef på SVT för Nöjeslivet då. 

Tittarnas vädjan: Behåll programmet

Beslutet möttes av stark kritik från ett stort antal tv-tittare.

”Programmet är så bra, snälla ta bort något annat istället. Vi tittar varje vecka, så spännande med olika öden och att lära sig om renovering med gammal teknik”, var bara en av de många kommentarer som fyllde sociala medier när nyheten kommit ut. 

Så starkt, Erika! Tack för allt ❤️Skulle du vilja se fler säsonger av SVT:s populära programserie "Det sitter i väggarna"? 👍

Posted by Nöjeslivet on Tuesday, October 20, 2020

SVT ångrar sig

I måndags sändes det som skulle vara det sista avsnittet av “Det sitter i väggarna”, då framtiden var oviss. Men nu har SVT ändrat sig. 

”Efter ett massivt engagemang med mängder av välformulerade kärleksförklaringar till programmet Det sitter i väggarna så inser vi att tittarna vill ha mer och vi gör därför ytterligare en helt ny säsong av programmet.

Vi har lyssnat på alla argument för att behålla programmet och framför allt hört hur älskat programmet är över hela landet. Vi backar ödmjukt från tidigare planer att pausa programmet och tackar alla som hört av sig direkt till oss för visa sitt engagemang för Det sitter i väggarna”, säger Anton Glanzelius, programbeställare för underhållning på SVT i ett pressmeddelande.

“Det sitter i väggarna” kommer att vara tillbaka i rutan någon gång under 2021, står det i pressemeddelandet. 

”Det här är en serie som successivt vuxit i popularitet och nu kommer vi att ytterligare utveckla programmet. Vi ser mycket fram emot att börja det arbetet med så här mycket av publikens kärlek i ryggen”, säger SVT:s programchef Micael Lekberg i pressmeddelandet.

LÄS MER: SVT:s ödesbesked – därför skulle tittarfavoriten ”Det sitter i väggarna” läggas ner.