Ted Gärdestads dotter ville stoppa filmen om sin pappa: Nu berättar hon varför

I dagarna har en av det svenska filmårets kanske mest efterlängtade och på förhand uppskrivna filmer premiär: Den om folkkäre artisten Ted Gärdestads liv och gärning.

Artisten slog igenom redan som tonåring och vann Melodifestivalen med klassiska låten ”Satellit” 1979. Men tragiskt nog dog Gärdestad 1997, bara 41 år gammal.

Inför premiären av ”Ted – För kärlekens skull”, som är titeln på filmen med Adam Pålsson i huvudrollen, har regissören Hannes Holm backats upp av Teds bror Kenneth Gärdestad och ex-flickvän Lotta Ramel.

Men nu går Teds dotter, artisten Sara Zacharias ut i en debattartikel i Dagens Nyheter och berättar varför hon ville att filmen skulle stoppas.

Adam Pålsson i huvudrollen. Foto: TT

”Min bror och jag har gjort vårt yttersta för att förhindra att den här filmen blir gjord. Därför känns det än värre när Hannes Holm till medierna säger sig ha vår uppbackning”, skriver Sara Zacharias i en artikel i Dagens Nyheter.

Sara Zacharias menar att hon känner sig lurad.

Sara Zacharias. Foto: Pressbild.

”I artikeln intervjuas filmens regissör Hannes Holm som säger att det var viktigt för honom ”att familjen är med på det, om man nu ger sig på att göra en film om en person som ändå funnits. Annars skulle det ju vara djupt sorgligt. Samtidigt har jag fått göra som jag ville. De har inte lagt in något veto”.

Sara fortsätter i sin artikel beskriva hur hon tillsammans med sin bror gjort allt för att försöka stoppa filmen.

”För fyra år sedan hörde min bror och jag från vänner i musikbranschen att det skrevs ett manus för en film om vår pappa, Ted Gärdestad. Vid två olika tillfällen klargjorde vi för musikförlaget Universal Publishing, som handhar pappas musikrättigheter, samt produktionsbolaget Stella Nova film, att vi som rättighetsinnehavare av musiken inte godkände användning av pappas musik för filmen.”

Regissören Hannes Holm har berättat för Expressen om beslutet:

– Det där är en jättesvår sak när det gäller efterlevande till en person. Familjen Gärdestad har uppvisat ett stort tålamod när det gäller filmatiseringen av deras Ted. De har varit väldigt professionella. Men i och med att Kenneth har skrivit texter, har han nog erfarenhet av att en text är en sak, och verkligheten en annan, säger Holm till tidningen.

Foto: TT