Ted Gärdestads son Marc Zacharias har vuxit upp – så lever han idag

Få artister har kommit att få en så stor ikonstatus som allas vår Ted Gärdestad. 

Men stjärnans liv var inte bara framgång och lycka. Ted drabbades också av svår psykisk ohälsa, något som kom att kosta honom livet.

När stjärnan dog chockades ett helt land. Men värst var det för familjen, som lämnades i chock och förtvivlan.

Efter sig lämnade Ted två barn, dottern Sara och sonen Marc.

Så här gick det sedan för Marc.

En dag 1971 knackade en femtonårig pojke och hans textförfattande bror på skivbolagschefen Stikkan Anderssons kontor.

Syskonens namn var Ted och Kenneth.

Att de två unga bröderna imponerade på Stikkan Andersson var det ingen tvekan om och snart hade hela ABBA engagerat sig i den unge sångaren Ted och hans bror.

Ett år senare kom Teds debutalbum ”Undringar” där bland annat supersuccén ”Jag vill ha en egen måne” fanns med.

Många låtar blev snabbt mycket populära och klättrade upp på Sveriges radios hitlista ”Tio i topp”.

Det dröjde inte länge förrän det stod klart att både Stikkan Andersson och medlemmarna i ABBA hade haft rätt, en stjärna var född och hans namn Ted Gärdestad var på allas läppar.

I dag är Ted Gärdestads låtar riktiga klassiker.

”Sol, vind och vatten,” ”Oh, vilken härlig dag,” ”Come give me love,” ”Jag ska fånga en ängel,” ”Satelit” och ”Himlen är oskyldigt blå”, är alla låtar som flera generationer har vuxit upp till och som spelas lika flitigt på skolavslutningar som begravningar, dop och andra stora tillfällen i livet.

Ja, Ted och hans musik och dånar ur svenska folkets högtalare ännu.

Ted Gärdestad
GÖTEBORG 1975-02-15 Artisten Ted Gärdestad med gitarr under SVT:s schlagerfestival i Göteborg Foto: Olle Lindeborg / TT Historical / Kod 1902

Janne Schaffer sågar myten om Ted Gärdestads ”Satellit”

Genom åren fick bröderna chansen att arbeta med några av de största namnen inom branschen.

En av de musiker som kom Ted väldigt nära var gitarristen Janne Schaffer, som spelat på många av låtarna.

 Jag försökte vid ett tillfälle räkna ut hur många av Teds låtar jag varit med på. Jag tror det är 69 av 91, har Janne Schaffer sagt i en intervju med Nöjeslivet.

Bland annat var Janne Schaffer var med och skapade introt till Ted Gärdestads låt ”Satellit”. Låten som Ted kammade hem en vinst med i Melodifestivalen 1979.

STOCKHOLM 2010-04-13 Janne Schaffer, gitarrist. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Det tisslades och tasslades att Janne inspirerats av av Toto när han skrev riffet.

1977 var Janne nämligen i USA och spelade med det då okända bandet Toto. Där och då ska han ha hört bandet repa till deras stora hitlåt ”Hold the line”, något som gjort att folk spekulerat i om han inte stulit riffet rakt av till Teds låt Satellit.

Men det är en myt som Janne gärna slår hål på.

Jag hjälpte till att arra Satellit, men gitarr- och basriffet är ju helt annorlunda. Det som är likt är pianoackorden i 12/8-takt, men det är inget revolutionerande. Två år tidigare spelade jag en liknande grej i Agnetha Fältskogs låt Doktorn, har Janne sagt till Hallands Nyheter.

Ted Gärdestad, Ann Zacharias och barnen Sara och Marc

En annan som stod Ted Gärdestad nära var skådespelaren Ann Zacharias.

Ted och Ann träffades via gemensamma vänner i slutet på 70-talet och tre år senare var de ett par.

 Jag älskade Teds nyfikenhet, han var så mångsidigt begåvad, han skrev fantastisk musik och var duktig på tennis. Han var en väldigt mjuk person, romantisk och nyfiken och det är väl det vi kvinnor söker hos män, har Ann sagt till Aftonbladet.

De blev ett av landets mest omskrivna kärlekspar och många älskade att följa dem. Men samtidigt som paret började bilda familj och skulle lägga en stark grund inför framtiden började Ted förändras.

– Man ville tjäna pengar på honom och han sprängde sig för att leva upp till kraven. Vår lyckligaste period var när han läste teologi och jag filosofi på universitetet. Då väntade jag Sara, vårt första barn. Sen gick han med i den religiösa Bhagwanrörelsen. Förvandlades. Blev en annan, har Ann Zacharias berättat för SvD

Sara föddes 1982, ett år senare kom sonen Marc.

Men relationen med Ann blev allt mer skakig och präglades av Teds allt sämre mående. Till slut gick paret skilda vägar.

Vid den här tidpunkten hade Teds andliga sökande börjat ta över mycket i hans liv. Först tänkte Ted konvertera till judendomen, men fastnade i Bhagwan-rörelsen och reste mellan Sverige och Oregon i USA, där sekten hade sitt säte. 

Idag beskrivs Bhagwan-rörelsen som en kult och den kom att förändra honom i grunden.

– Teddan var en sökare, det är det epitet jag främst sätter på honom. Han grubblade över tillvaron, reinkarnation, livet och döden. När Baghwan kom in i hans värld och han bytte namn blev det bingo för honom, att få lämna det här idolskapet. Sedan drog han i väg till USA. Det var inte Teddan som kom tillbaka, har hans vän Per Ragnar sagt i dokumentärfilmen ”Ted Gärdestad – För kärlekens skull”.

Ted Gärdestads sista tid

Så småningom började Ted höra röster, tappade kontakten med verkligheten och dessvärre blev det bara värre.

Den 22 juni 1997 tog Ted Gärdestad sitt liv vid Häggviks station i Sollentuna.

Idag talar man om att Ted Gärdestad drabbades av schizofreni, men enligt Kenneth var det inte förrän i slutet av Teds liv som det bekräftades.

– Inte heller läkardiagnoser talade klarspråk. Ingen läkare sa ordet schizofreni till mig förrän den dagen som Ted dog, har Kenneth Gärdestad sagt enligt Expressen.

Så lever Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias idag

Teds död skakade om ett helt land. Men sorgen var såklart som allra störst hos de människor som stod honom närmast.

Efter sig lämnade Ted bland annat två barn, som bara var 13 och 14 år när han försvann. Dottern Sara och sonen Marc.

Sara Zacharias, 39, är helt klart den av Ted Gärdestads barn som har tagit mest plats i rampljuset. Sara hade från början inga planer på att gå i pappas fotspår och sjunga, men när hon hittade en låda med låtar som Ted skrivit strax före sin tragiska bortgång ändrade hon sig.

Idag bor Sara i Täby norr om Stockholm.

Så lever Ted Gärdestads son Marc Zacharias idag

Hennes lillebror Marc har inte tagit samma plats i rampljuset. Genom åren har han synts till väldigt lite i mediala sammanhang, men 2009 medverkade han i en intervju med Sydsvenskan under rubriken ”Son till en ikon”.

I intervjun berättar Marc att hans uppväxt med Ted och Ann var långt ifrån ett ”Svenssonliv” med sill och midsommarfirande.

Marc hade det kämpigt i barndomen och efter några struliga år i tonåren flyttade han hem till sin mormor i Rinkeby, utanför Stockholm.

Men det var inte lättare där, i intervjun med Sydsvenskan berättar Marc hur de andra ungdomarna gav sig på honom och kallade honom för ”jävla svenne”.

För att undgå trakasserierna svarade Marc med att säga ”Jag är inte svensk, jag är jude”.

Marc hade ingen större koll på judendomen, mer än att mamma Anns sida av släkten var judar.

Som 15-åring fick Marc däremot chansen att lära sig mer, detta genom en resa till Israel tillsammans med andra svensk-judiska ungdomar.

Resan öppnade upp en helt ny värld för honom och snart gick Marc från ”problembarn” i Rinkeby till from Chassid.

Bara några månader efter resan till Israel flyttade Marc till i Antwerpen, Belgien där han började på Jeshiva, religionsskola.

Tiden med religiösa studier beskriver han som den lyckligaste tiden i sitt liv.

Snart bytte Marc namn till sitt mellannamn Moses – eller Moishe på hebreiska och flyttade till Toronto Kanada där hans Rebbe hittat en fru till honom.

Trots att Moishe och den unga kvinnan, Shosana, bara hade setts ett par gånger bestämde de sig snart för att gifta sig.

– Jag och min fri är som generaler Hasheyms armé. Vår främsta uppgift är att producera soldater, alltså barn, åt Hakodosh Borich Hi. Kärleken kommer senare, den växer sakta fram mellan oss, säger han till Sydsvenskan.

2007 flyttade Moishe, hustrun Shosana och barnen Rachel, Jehuda och Josef till Jerusalem i Israel.

Då hade Moishe lagt all sin tid på religiösa studier i tio år. Men för att kunna försörja sin familj bestämde han sig då, som 25-åring, att ta jobb som lärling hos en hantverkare som tillverkade bönekapslar, tefilin. På fritiden ägnade han däremot fortfarande mycket tid åt att förkovra sig i Toran.

I intervjun beskriver Moishe sin relation till pappa Ted som mycket knapphändig.

– Det är först i vuxen ålder som jag har insett att han var en uppskattad artist. Pappas musik har jag inte så mycket att säga om, den var bra. Trevlig liksom, säger han till tidningen.

Även om Ted och Moishes kontakt var begränsad tror han att han fått något av honom, nämligen religionen.

– Min pappa var en mycket religiös människa, och det är förmodligen från honom jag har fått det draget. Han hade en törst efter sanningen, även om han letade på fel ställen, säger Moishe till Sydsvenskan.

Idag verkar det däremot som att Moishe tagit tillbaka sitt ursprungliga namn Marc och enligt uppgifter från Svensk Dam bor han ensam i en 34 kvadratmeter stor lägenhet på Stora Essingen i Stockholm.

Därför ville Ted Gärdestads barn stoppa filmen ”Ted – För kärlekens skull”

2018 kom seplfilmen ”Ted – för kärlekens skull”.

Regissören Hannes Holm har tidigare sagt till Expressen att filmen fått stöd av Ted Gärdestads närstående. 

Men faktum är att barnen Sara Zacharias och Marc försökte stoppa filmen.

”Vid två olika tillfällen klargjorde vi för musikförlaget Universal Publishing, som handhar pappas musikrättigheter, samt produktionsbolaget Stella Nova film, att vi som rättighetsinnehavare av musiken inte godkände användning av pappas musik för filmen”, skrev hon i Dagens Nyheter.

Anledningen till att Teds barn inte ville att filmen skulle göras var för att de inte tror att Ted hade velat det.

”Pappa var en person som med åren blev allt mer privat och det sista han hade velat är att få sitt liv uthängt på en bioduk. Det var en självklarhet för oss att säga nej.”

I intervjun med Expressen säger Hannes Holm att han är glad över familjen Gärdestads tålamod.

”Detta stämmer inte. Min bror och jag har gjort vårt yttersta för att förhindra att den här filmen blir gjord”, skriver hon.

Teds barn kritiserade media och menade att bilden som målats upp om honom är en förenklad version.

”Med nya filmen ’Ted – För kärlekens skull’ har han dessutom gjorts till en filmfigur som befinner sig ännu längre bort från sanningen. Det här gör oss väldigt ont eftersom vi vet hur ont det hade gjort honom”, skrev Sara Zacharias i Dagens Nyheter då.

Regissören Hannes Holm menade däremot att alla som ser filmen ska få ett ljust minne av Ted Gärdestad.

”Eftersom jag själv bara velat göra en hyllning till Ted och hans gärning, fanns det inget mål att ta fram nya kontroversiella idéer till denna dramatisering än alla de som redan fanns. Snarare har jag undvikit de mer framträdande händelserna under hans sjukdomsperiod”, ska han ha skrivit i ett sms till Aftonbladet.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev