Foto: TT

Thorleif Torstenssons dröm med nära vännen slog aldrig in – gripande orden om stora sorgen

Han är managern som blev en nära vän.

Niels Kvistborg sörjer Thorleif Torstensson, och berättar om vännernas planer som aldrig blev verklighet.

– Vi sa att vi skulle träffas och göra ett sista ryck. Men så kom corona i vägen, säger Kvistborg till Expressen.

På söndagen meddelade Thorleif Torstenssons familj att den folkkäre dansbandssångaren somnat in efter att ha varit sjuk i covid-19.

Han blev 71 år.

Torstensson var som bekant frontfigur i dansbandet Thorleifs som turnerade runtom i landet redan på 1960-talet. Gruppen hade runt 200 spelningar om året på 70-talet och växte snabbt till ett av landets mest populära dansband.

2009 tävlade Thorleifs i Melodifestivalen med bidraget ”Sweet kissin’ in the moonlight”.

MALMÖ 20090226 Thorleifs framför låten Sweet kissin´in the moonlight. Repetitioner på scen i Malmö Arena inför Melodifestivalen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Niels Kvistborg var Thorleifs manager i många år. Han är förstås en av många som nu sörjer vännen Thorleif Thorstensson.

– Det var inte så längesen jag pratade med honom, men jag pratade inte med honom efter att han kom in på sjukhuset. Jag har varit i nära kontakt med frun och det är jag fortfarande. Jag hjälper henne med alla frågor som är nu. Jag stöttar så gott jag kan, säger Kvistborg till Expressen.

Thorleif Torstensson planerade för nya framträdanden

Minnena från åren på vägarna är många och härliga. Kvistborg förklarar att de planerade för nya framträdanden, även om bandet Thorleifs upplösts 2012.

– Han kunde inte låta bli att spela. Det var ju hans liv. Vi sa att vi skulle träffas och göra ett sista ryck. Men så kom corona i vägen, säger Kvistborg.

Han målar bilden av en mycket varm och fin kollegial vänskap.

©SCANPIX SWEDEN, 1998-02-16. Grammisgalan 1998 i Kungliga Tennishallen. Thorleif Torstensson, Thorleifs tackar för priset Årets dansband. Foto: Claudio Bresciani/TT

– Vi hade en sådan där relation där man inte alltid behöver prata med varandra för att förstå vad som pågår. Han kallade mig ”min gamle vapendragare”. Vi fanns där för varandra hela tiden, säger Kvistborg till Expressen.

Sedan beskedet om Torstenssons bortgång kom under söndagskvällen har massor av människor velat visa sitt deltagande i sorgen, inte minst på sociala medier. En av alla dessa är skådespelaren Robert Gustafsson, som också är dansbandssångare i Rolandz. Han refererar till en av Thorleifs mest älskade sånger:

– ”Gråt inga tårar mer för min skull” men nu gör vi det allihop med sorgen som avsändare. Vila i frid Thorleif. Turnén är slut, skriver Gustafsson i inlägget.

Även dansbandsdrottningen Kikki Danielsson har satt ord på sin sorg.

– En legend har gått ur tiden. Du var en varm och älskvärd kille, och du hade tid för alla. Du har skänkt så mycket glädje och tröst till SÅ många människor. Jag kommer att sakna dig oerhört! Mina tankar går ikväll till Lisbeth, din fru, i denna svåra stund. Vila i frid Thorleif, skriver hon på Instagram.

Det är med stor sorg som Thorleif Torstenssons familj härmed meddelar att han idag den 10 januari 2021, i sviterna av…

Posted by Warner Music Sweden on Sunday, January 10, 2021

Tack för allt, Thorleif. Vila i frid.