Tina Turner planerade sin egen begravning till slutet – så kan stjärnans sista önskan uppfyllas 

När Tina Turner lämnade jordelivet i förra veckan lämnades en hel värld i sorg.

Nu berättar Tinas tidigare personliga assistent Eddy Hampton om stjärnans plan för sin egen begravning.

Tina Turner är en av de mest framgångsrika kvinnliga rockmusikerna genom tiderna med både miljontals sålda biljetter och nästan 200 miljoner sålda album.

I onsdags, den 24 maj, nåddes världen av den tragiska nyheten att superstjärnan Tina Turner somnat in.

Någon dödsorsak har ännu inte kommunicerats, men Turner hade under senare år kämpat med en mindre stroke, cancer och njursvikt.

– Tina Turner, ’Drottningen av Rock ’n’ Roll’, har i dag fridfullt avlidit vid 83 års ålder efter en lång tids sjukdom i sitt hem i Küsnacht nära Zürich, Schweiz. Med henne förlorar världen en musiklegend och en förebild, sade en talesperson för Turner enligt Sky News på onsdagen.

Tina Turner
Foto: TT/Wikkicommons

LÄS MER: Tina Thörners okända relation till Tina Turner – öppnar nu upp om sorgen efter världsstjärnans död

Sörjs av vänner och kollegor

Sedan nyheten om stjärnans bortgång har hon sörjts av nära och kära, musikerkollegor och fans världen över.

En av de som uttryckt sin saknad för Tina Turner är skådespelerskan Angela Bassett, 64. 1993 spelade hon Tina Turner i succéfilmen ”What’s love got to do with it”, som porträtterar Tinas svåra liv och destruktiva relation med Ike Turner.

Hur säger vi farväl till en kvinna som ägde sin smärta och trauma och använde den som ett sätt att hjälpa till att förändra världen?

Hon fortsatte den hjärtevärmande hälsningen:

Genom sitt mod att berätta sin historia, sitt engagemang att hålla kursen i sitt liv, oavsett uppoffring, och sin beslutsamhet att skapa ett utrymme i ’rock and roll’ för sig själv och för andra som ser ut som hon, visade Tina Turner andra som levde i rädsla hur en vacker framtid fylld av kärlek, medkänsla och frihet ska se ut.

En annan som sörjer sin vän är musikerkollegan Cher.

– Hon var en sådan kraft. Ärligt talat, jag tror att hon bara slog allt rakt på sak… Hon tänkte inte sluta. Hon kanske inte hade vunnit varje slag, men hon utkämpade varje krig. Hon var där och kämpade för allt hon trodde på. Hon är en av de stora artisterna i vår generation, inom rock n’ roll. Det fanns ingen annan person som hon. Det finns ingen annan person som kan komma i närheten av den hon var.

Sångerskan Tina Turner. Här möter hon pressen på besök i Stockholm för att köra igång sin turné. Foto: Thomas Nilsson/TT

LÄS MER: Cher bryter tystnaden om sista mötet med Tina Turner – bekräftar vad stjärnan anförtrodde henne före döden

Så blir Tina Turners begravning

Eddy Hampton, 65, arbetade som Tina Turners assistent i över 20 år. Han fanns vid hennes sida under äktenskapet med Ike Turner som var kantat av våld.

När Tina Turner flyttade till Küsnacht, Schweiz, 1994, fortsatte Tina och Eddy att hålla kontakt med Eddy.

Nu berättar han om stjärnans plan för sin egen begravning.

– Hon ville inte ha en stor begravning som var öppen för allmänheten. Hon ville bli kremerad. Det lär bli en mindre och mycket privat ceremoni, säger Eddy Hampton, 65 till Mirror.

Enligt Eddy kommer det bli en liten begravning.

– Det kommer att vara för hennes nära vänner i Schweiz och hennes manager. Det kommer inte att vara en stor släkttillställning, säger Hampton som tror att det kommer att anordnas en minneskonsert senare.

När stjärnan drabbades av njurproblem 2018 ska begravningsplanerna sett annorlunda ut.

Tina Turner
Foto: Vianney Le Caer, AP/ Chris Pizzello AP.

Enligt Radaronline ska en källa ha sagt att Turner beslutat att hennes begravning skulle vara minst lika storslagen som Aretha Franklins.

– De var rivaler i livet och Tina tänkte inte låta Aretha överglänsa henne efter döden, sade källan och fortsatte:

– Tina har redan valt designerkläder för när hon ligger på lit de parade, en speciell begravningsbil, ett flertal toppartister som ska framträda och en spektakulär gravplats som kommer att överträffa Arethas. Det kommer att bli Tinas sista och största show, ska källan ha sagt.

Vi glömmer dig aldrig Tina! Vila i frid.