Tintin Anderzon försvann helt efter succérna på vita duken – så här ser stjärnan ut idag, 26 år senare

Tintin Anderzon gjorde succé på vita duken.

Hon hyllades av folket och vann en guldbagge för bästa kvinnliga biroll.

Men trots framgångarna valde hon att dra sig tillbaka undan rampljuset.

Så här lever hon idag.

Den 29 april 1964 föddes Anna Catharina Andersson, idag Tintin Anderzon, rätt in i teatervärlden.

Under sin barndom tillbringade hon många timmar på Pistolteatern där hennes mamma, den hyllade skådespelaren Kim Anderzon höll hus för det mesta.

Att hon skulle bli skådespelare var ingen självklarhet, men trots det gjorde hon snart debut i rampljuset och 1975 spelade hon mot sin egen mot i Macbeth.

Tintin Anderzon karriär

I början på 80-talet kom hon i kontakt med Hannes Holm, Måns Herngren och Helena Bergstrm.

Tillsammans gjorde kvartetten en rad uppmärksammade sketcher, bland andra ”Vidöppet” och ”Förspelet”.

Men det var inte förrän hon fick rollen i Adam & Eva som karriären tog fart på riktigt.

Filmen Adam & Eva med Björn Kjellman och Josefine Nilsson i huvudrollerna blev en stor tittarsuccé när den nådde publiken 1997.

Rollen som Adams bästa vän, Tove, fick Tintin Anderzon. Både tittarna och kritikerna förälskade sig i Tintin och hon överöstes med lovord. Hon belönades också med en Guldbagge för sin bejublade insats, för Bästa kvinnliga biroll.

Björn Kjellman om sexscenen med Tintin Anderzon

Och det finns en scen från filmen som etsat sig fast lite extra hos publiken. Nämligen en komisk sexscen mellan Tintin och Björn Kjellman.

En annan som har svårt att glömma scenen är Björn Kjellman själ. När han medverkade i Stjärnorna på slottet berättade han om hur det var att spela in den.

– De är två kompisar, de har aldrig varit ihop och så har det kört sig för bägges förhållanden och så var det ”ja då får det väl vara vi”. Han kämpar bakifrån och framifrån, hon är uttråkad och försöker känna nånting. Han tycker inte heller om det men han jobbar på, berättade Björn Kjellman.

Han tillade:

– Grejen är att Tintin hade så jäkla lätt för att börja skratta. jag skulle stå och pumpa på bakifrån och så hör jag från teamet som sitter utanför hur de börjar bryta ihop. Jag skriker: ”Men håll käften för fan, håll käften, det här är fan inte kul”.

Efter Adam & Eva medverkade Tintin i en rad filmer och Tv-serier. Inte minst i Tic Tac, c/o Segemyhr, tv-serie från 1998, Nya tider, tv-serie från 2001, Marianne, film från 2011, Maria Wern – Pojke försvunnen, film från 2011, Fjällbackamorden – Ljusets drottning, film från 2012.

Tintin Anderzon
Foto: Ola Torkelsson, TT/ Malin Hoelstad / Svd / TT

Tintin Anderzon om mamma Kim Anderzon

Tintin växte upp med mamma Kim som var ensamstående och som stod i rampljuset mer än de flesta.

–Hon var absolut ingen småbarns- och bullmamma, säger Tintin som aldrig var så nära henne som när hon satt på första raden och fascinerat tittade när Kim trollband publiken på Pistolteatern.

LÄS MER: Kim Anderzon sa adjö till vännerna och dog dagar senare – sista orden till kärleken träffar rakt i hjärtat

Kim Anderzon dog efter en tids sjukdom

Fredagen den 24 oktober somnade hon in i sitt hem i Vallentuna där hon bodde tillsammans med sin make sedan 34 år, Lars Naumburg, och sina älskade islandshästar.

Vid hennes sida fanns även dottern Tintin, sonen Andrej och barnbarnen.

Mamma Kim Anderzon lämnade jordelivet, djupt sörjd av sin familj och en stor och trogen publik som följt henne under decennier i filmer och teateruppsättningar.

Kim dog efter en tids sjukdom. Hon hade cancer och under den sista tiden i livet gjorde dottern Kim och sonen Fredrik Egerstrand en dokumentär om henne.

–Vi har velat få med så många sidor av henne som möjligt, hon levde ju ett minst sagt intensivt liv, har Fredrik berättat för Allas.

Strax innan Kim avled bestämde hon sig för att samla alla sina nära, vänner, kollegor, för en sista kväll på Restaurang Wasahof, och göra ett sista framträdande.

Efter att ha festat, pratat och hållit tal i timmar med 70 person åkte hon hem från restaurangen och somnade in för gott.

– Det var en sådan otrolig närvaro, det var en väldigt speciell fest. Hon var jätteglad men trött, hon låg ner de sista timmarna och pratade med folk på festen, har Tintin berättat i Sveriges radio.

Kim Anderzon
Foto: TT

Det här gör Tintin Anderzon idag

Tintin Anderzon, i dag 58 år, bor i Stockholm. Hon har två vuxna barn, Birk och Olivia.

Hon arbetar dessutom på Intima teatern och har spelat in ett flertal ljudböcker, som uppläsare bland annat till ”En blomma i Afrikas öken”.