Tittarnas vrede mot Skavlan efter frågan till Sarah Sjöström: ”Riktigt obehagligt”

Youtube/SVT

Sarah Sjöström hade haft ett fantastiskt år 2017. Hon är världens bästa simmare, vann tre VM-guld i Budapest och satte hela åtta världsrekord.

Foto: Wikimedia commons

På fredagen satte hon sig i fåtöljen på SVT och hos programledaren Fredrik Skavlan. Men då fick hon svara på frågor om städning och livet tillsammans med sambon Johan.

– Jag har förstått att du unnar dig ganska mycket hjälp. Du har alltså städhjälp, tvätthjälp och sambo? sa Skavlan till Sjöström i programmet.

Simstjärnan svarade då att parets lägenhet är på 80 kvadratmeter, och Skavlan verkade väldigt intresserad av just städningen.

– Då behöver man ett helt manskap! svarade han i studion.

Många har skrivit på sociala medier och kritiserat Fredrik Skavlan efter programmet. En av dessa är pr-experten Ulrika Good, som skrivit ett inlägg som delats av hundratals personer på Facebook.

– En av världens bästa simmare, Sarah Sjöström, gästar veckans avsnitt av Skavlan. Som ensam kvinna bland fyra män får hon stå till svars för varför hon inte städar, tvättar eller lagar mat själv, skriver Ulrika och fortsätter:

– På frågan om vem som lagar mat hos Sarah svarar hon ”sambon” vilket väcker stor munterhet. Om någon nu undrade om det finns saker kvar att göra för jämställdheten.

För Expressen utvecklar hon:

– De verkligen grävde i förnedringen. ”Hur stor är lägenhet, 80 kvadrat, ja då behöver ni mycket jobb, hahaha”. Känslan i inslaget blev att hon må vara en av de bästa i världen i sin sport, men är hon en dålig husmor är det viktigare att dra fram. Jag tyckte att det var en riktigt obehaglig stund.

Även Veckorevyns krönikör Irena Pozar är kritisk. Sjöström fick också frågor om sin diet från Skavlan och de övriga manliga deltagarna i programmet.

”Skavlans intervju med Sarah Sjöström är ett sexistiskt haveri. Hon skulle prata om simning, att vara världsmästare och sånt. Trodde jag. Istället kom stora delar av intervjun att handla om hur mycket hon städar, lagar mat och om hon verkligen kan äta pizza och burgare”.

”Jag tänker på hur alla sådana små kommentarer, oavsett hur oskyldiga de må verka och oavsett hur lite avsändaren menar att göra illa, bidrar till en värld där tjejer mår piss”, skriver Pozar i Veckorevyn.

Även andra personer skriver om intervjun på sociala medier.

”Finns flera exempel. Den bisarra skillnaden på frågor när han intervjuar Carl Bildt och Anna Maria Corazza Bildt – men hon påpekar det”, skriver riksdagsledamoten Sofia Arkesten (Moderaterna) på Twitter.

Skavlan har flera gånger fått kritik för hur de kvinnliga gästerna intervjuas i programmet.

Nu svarar SVT på kritiken:

SVT håller inte med om kritiken, och poängterar att många har synpunkter eftersom det är ett program som samlar miljontals tv-tittare i Sverige och Norge.

– Absolut inte. Det finns ingen grund för det. Det är därför jag nämner tittarsiffrorna. Om ett så stort program systematiskt uppträdde på ett olämpligt sätt så skulle de påverkas. Då skulle publiken kritisera, men det finns ett oerhört stöd för programmet, säger Jan Axelsson, projektledare för Skavlan, till Expressen.

– Vi har ställt motsvarande frågor till manliga gäster som Lars Lerin, J-O Waldner, Fredrik Reinfeldt. Det är för att ge en bredare bild av de olika personligheterna. Vi vill prata om andra saker än deras stora framgångar, säger Axelsson till tidningen.

Här kan man se en bit från ”Skavlan”:

[arve url=”https://www.facebook.com/ulrikagood/videos/pcb.10156185661083708/10156185640353708/?type=3&theater” aspect_ratio=”9:16″ /]

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela med dina vänner. 

Exit mobile version