Tomas Ledin kopplar in jurister – efter Wahlgrens agerande

”Sommaren är kort” är de absolut mest populära låtarna av och med Tomas Ledin. Hans klassiska sång har närmast blivit synonym med den svenska sommaren, med rader som ”det mesta regnar bort” och ”så lyssna på mig, solen skiner kanske bara i dag”…

Nu har artistkollegan Niclas Wahlgren valt att tolka låten – och göra om sommarsången till en julvisa. Den har bland annat spelats i radiokanalen Lugna Favoriter där Wahlgren är medarbetare.

Men parodilåten ”Julen är för kort” uppskattas inte av Ledins jurist. Nu har juristen ringt upp chefen för radiostationen – och bett dem sluta spela ”Julen är för kort” framöver, skriver Expressen.

Samtidigt är Wahlgren upprörd.

Så här går den nya parodilåten:

”Julen är för kort, det mesta töar bort. Men nu är den här, så ta för dig, det snöar i dag. Våren kommer snart, det går med slädens fart. Så lyssna på mig, och ta för dig, av julen i dag”.

Ledins original ”Sommaren är kort” skrevs redan 1982.

– Juristen förmedlade Tomas önskan om att plocka bort låten. Det är jättetråkigt, hela tanken var att hylla honom, säger Sebastian Voght, marketing manager på Rix Fm till Expressen.

Niclas Wahlgren är upprörd efter Ledins uppmaning. Låten ska Wahlgren ha spelat in tillsammans med kanalens producenter.

Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia

– Det är tråkigt, vi vill bara sprida julstämning. Det är klart surgubbigt gjort. Tråkig ton, att skicka jurister. Jag kommer nog fortsätta spela låten. Vi har fått direktiv att inte spela den, men jag känner mig lite full i fan, säger Wahlgren enligt Expressen.

I sändningen fortsatte han att skicka pikar mot Ledin:

– Nu ska jag spela en låt, som Tomas Ledin har skickat jurister på oss om vi spelar. Mina chefer har tagit bort den här från vår playlist, men jag tyckte det var tråkig ton… Se det som en hyllning till dig i stället, Tomas – julen är för kort för att vara osams på, sa Wahlgren i sändningen.

Tomas Ledin säger till Expressen att han inte har hört låten, och fick besked att den skulle stängas ner.

– Det är ju så enkelt att jag har skrivit ett originalverk och är inte intresserad av andra texttolkningar. Det är inget speciellt mot vad det här nu är för version. Det har inte kommit in någon förfrågan då, kan jag tänka mig. Sådant där godkänns aldrig, så det är väl ett misstag från början, säger Ledin.

Tryck på spela-knappen här nedan för att lyssna på Niclas Wahlgrens inspelning:

Skriv gärna en kommentar om vad du tycker om saken, har Tomas Ledin eller Niclas Wahlgren rätt i dina ögon och öron?