Tommy Körbergs och Helen Sjöholms vackra hyllning för Börje Salming – hedrade stjärnan på insamlingsgala
Börje och Pia Salming respektive Tommy Körberg och Helen Sjöholm. Foto: Christine Olsson/TT & Anders Wiklund/TT

Tommy Körbergs och Helen Sjöholms vackra hyllning för Börje Salming – hedrade stjärnan på insamlingsgala

Två av Sveriges största röster hyllar en av våra största idrottsstjärnor genom tiderna.
Här tar Tommy Körberg och Helen Sjöholm ton – för att hedra Börje Salmings minne och bidra till ALS-forskning.

Per Oscarsson: Mystiska villabranden blev hans död. Vad var det egentligen som hände den natten? Hur kommer det sig att ingen larmade och vad var det för hemlighet han tog med sig in i graven? Det och mycket mer tar vi reda på i senaste avsnittet av Nöjesbubblan. Glöm inte att prenumerera via Spotify eller Podcaster så du inte missar nästa fredagsavsnitt:

Det var den 24 november ifjol som svenska folket nåddes av beskedet att en av våra största idrottsmän genom tiderna gått ur tiden.

Börje Salming blev 71 år. Ishockeyhjälten som banade väg för många fler europeiska och svenska spelare i världens bästa hockeyliga NHL. Genom sitt uppoffrande spel under totalt 17 säsonger, varav 16 i Toronto Maple Leafs, nådde han ikonstatus i hockeyvärlden.

Han blev 1996, som förste svensk, invald i NHL:s Hall of Fame och representerade även Tre Kronor i VM och Canada Cup. Det var i den senare turneringen som han fick ta emot de fantastiska hyllningarna som aldrig ville ta slut – tv-bilder som blivit klassiska. Hela den kanadensiska publiken i Toronto ställde sig upp jublade och applåderade när Salming presenterades i den svenska tröjan inför matchen.

STOCKHOLM 20180115 Pia och Börje Salming på Idrottsgalan 2018 i Globen. Foto: Christine Olsson / TT
STOCKHOLM 20180115 Pia och Börje Salming på Idrottsgalan 2018 i Globen. Foto: Christine Olsson / TT

Ögonblicket utsågs förra året av svenska folket som det största i Sveriges hela hockeyhistoria.

Salming hade tidigare samma höst gått ut och berättat öppet att han drabbats av nervsjukdomen ALS. Han tog själv emot utmärkelsen under den stora galan i Stockholm som direktsändes i SVT bara en vecka innan hans bortgång.

En kväll för Salming – Körberg och Sjöholm på scen

På onsdagen arrangerade Börje Salmings ALS-stiftelse, som arbetar för att främja medicinsk vetenskaplig forskning för att öka förståelsen och förbättra behandlingen av ALS, en insamlingsgala på Berns i Stockholm.

På scenen stod flera folkkära profiler – däribland artisterna Tommy Körberg och Helen Sjöholm.

STOCKHOLM 2017-01-24 Tommy Körberg, Helen Sjöholm och Peter Jöback stod för första gången på scen tillsammans när "I love musicals" sommaren 2017 kom till Ullevi. Foto: Anders Wiklund / TT
STOCKHOLM 2017-01-24 Tommy Körberg, Helen Sjöholm och Peter Jöback stod för första gången på scen tillsammans när ”I love musicals” sommaren 2017 kom till Ullevi. Foto: Anders Wiklund / TT

– Vi är glada att kunna arrangera En kväll för Börje och att så många välkända profiler från hockey, näringsliv och artister som Helen Sjöholm och Tommy Körberg är med och ställer upp för stiftelsen, säger Karin Karlström, initiativtagare och grundare av Börje Salming ALS-stiftelse.

Artikeln fortsätter under bilden.

Hon upplever att stödet för stiftelsen är stort i landet.

– Det finns ett stort engagemang i hela Sverige kring Börje och stiftelsen, och det här blir ett tillfälle för oss att förmedla hur vi arbetar och vår plan framöver för att stödja ALS-forskning och anhöriga.

Jon Henrik Fjällgrens känslosamma ord

Även Börjes hustru Pia Salming och hans bror Stig, medverkade under kvällen.

– Stiftelsen har sedan start samlat många namnkunniga personer och det är tillsammans med dem som vi kan genomföra vårt uppdrag att stödja ALS-forskning och anhöriga. Nu ser vi fram emot en kväll då vi kan dela kunskap och glädje tillsammans med alla våra hockey- och Börjevänner.

Artisten Jon Henrik Fjällgren, som i samband med matchen ”Game for Börje” i Gävle (där veteraner från Tre Kronor ställdes mot Toronto-veteraner) jojkade för Salming, medverkade också på insamlingsgalan.

Han var rörd efteråt.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

– Det är denna typ av galor jag gillar, när det blir på riktigt med en massa kunskap ihop med berörande och känslosamma livsöden. Igår var det första gången jag fick se Tommy Körberg och Helen Sjöholm LIVE vilket var stort för mig. På toppen av det så hade mina vänner tagit sig från Härjedalen till Stockholm för att överraska mig och jag kan lova att de lyckades, skriver Fjällgren på sin Facebook-sida.

Han kunde också dela med sig av en positiv nyhet.

– Fick igår veta att insamlingen runt Game for Börje i februari genererade över 10 milj. Otroligt! Verkligen stort tack till er familjen Salming – Ni har något unikt över er, skriver Jon Henrik Fjällgren som under kvällen gav Stig Salming en varm kram.

Vilken fantastisk födelsedag det blev igår på Berns med EN KVÄLL FÖR BÖRJE! Det är denna typ av galor jag gillar, när…

Posted by Jon Henrik Fjällgren on Thursday, April 27, 2023

Dela gärna vidare inlägget, så att fler får upp ögonen för Salmings ALS-stiftelse.