Foto: Fredrik Sandberg/TT & Instagram @lindaolsson_linslus79

Tommy Nilssons stora glädje med kärleken Linda på nya skivan

Tommy Nilsson tävlar i ”Doobidoo” på fredagen.
Samtidigt ger den folkkäre stjärnan ut sin nya skiva – där flickvännen Linda Olsson medverkar.
– Det är en väldigt rolig skiva på många sätt för mig, säger Nilsson till Nöjeslivet.

Tommy Nilsson är högaktuell på många sätt. Först och främst släpper den folkkäre artisten sitt nya album ”Längs den långa vägen hem” på fredagen.

Sen ska han ut på vägarna – först med kyrkoturnén ”Öppna din dörr” hela hösten (nypremiär den 23 oktober i Haparanda), och efter årsskiftet med ”Längs den långa vägen hem”. Då besöker Nilsson totalt 14 orter (start 27 mars i Växjö) tillsammans med sitt band och utlovar känslosamma ballader och energifylld pop.

– ”Längs den långa vägen hem”… jag är ju på den vägen. Man kanske kommer närmare och närmare målet. Och målet är där jag startade en gång. Målet är konstigt nog där jag startade. Jag tycker det är ganska beskrivande för hur jag känner mig just nu, och för musiken på plattan och turnén, säger Tommy Nilsson till Nöjeslivet.

Tommy Nilsson släpper ny skiva

”Öppna din dörr”- och ”En dag”-sångaren berättar att arbetet med albumet pågått i ungefär ett år.

– Det är en väldigt rolig skiva på många sätt för mig, eftersom jag har kanske tagit något steg tillbaka. Vi har jobbat lite grann på samma vis som när jag höll på med musik på 1980- och 90-talet. Att spela tillsammans med grabbarna i studion, inte sitta hemma med datorn och skicka runt saker. Som man gör nuförtiden. Det är inte riktigt jag. Man försöker med åldern att anpassa sig lite grann, men det funkar liksom inte på farbror. Man får göra det man är bra på. Att spela tillsammans med grabbarna i studion och göra en platta som jag tycker om, säger Tommy Nilsson.

Artisten har inte velat göra ”modern” musik – utan snarare hittat tillbaka till sina rötter. Nilsson känner ingen press.

– Man släpper på alla ”jag måste göra såhär, det måste låta modernt”. Nej, det måste det inte alls. Jag har en publik som tycker om det jag gör och framför allt plattorna från 80- och 90-talet. Jag fyller på där. Sen finns det en modernare touch. Det är lite anpassat av Pontus Frisk som är med och producerar. Men framför allt i skrivandet har det varit ganska enkelt. För jag är inte så ängslig med vad som ska hända eller vem som ska lyssna.

I inspelningsprocessen har han också vänt sig bakåt i tiden – till anrika Folkets hus.

– Det är fyra musiker och jag. Vi spelade in i ett gammalt Folkets hus i Sundsvall på dagarna där vi la grunderna. Sen åkte vi till studion på kvällen, och fortsatte med pålägg på de låtarna. Sov i studion, jag spelade upp två nya låtar, åkte till Folkets hus och spelade in grunderna. Tillbaka till studion för att spela in pålägg. Som man gjorde förr. Det är lite romantiskt knasigt på något sätt men jävligt roligt!

Därför jobbar Tommy Nilsson i Folkets hus

Finns det en slags själ i Folkets hus?

– Ja för fan. Och att man liksom släpper in folk på ett annat sätt. Det blir någonting på plats, säger Nilsson och menar att det uppstår en annan slags magi när musiker repar med varandra tillsammans i samma rum, i stället för att skicka filer till varandra digitalt.

– Det är ju live. Det händer någonting när folk spelar tillsammans. Det är ett steg tillbaka, med moderna tilltag i mix och produktion i övrigt.

En av låtarna på nya skivan heter ”Tiden försvinner”.

– Det är en ganska rolig låt. Det är lite bitter gubbe, på ett roligt sätt. Jag känner igen mig i det. Den låten är mer: ”Vafan, nu skiter jag i det här! Nu gör jag som jag vill”. Jag tror att när man kliver över 50-55 så blir det: ”Jag gör väl som jag vill!”. Sen finns det några otroligt sköna rader i den låten som kan verka som att man gett upp, men det är lite humor i den. Man tittar på världen hur den ser ut. Jag är inte bitter på något sätt, tvärtom känner jag att jag hittat en plats i där jag är. Jag är bekväm i det, säger Tommy Nilsson.

Samtidigt har han insett att tiden är utmätt när det kommer till karriären.

– Jag fyller 65 i mars. Och jag har en plan på att kanske göra tre plattor till och försöka komma ut och spela så mycket som möjligt. Det är väl planen. Och kanske inse att jag kanske inte är världens hetaste när man släpper en ny platta. Det har kommit en och kanske två generationer som spelas på radio hela tiden. Det är jättesvårt att komma in och få sin musik spelad. Men man förstår tillslut att det är så det ska vara på något sätt. Det vore ju skittråkigt om de fortfarande spelade Tommy Nilsson från 80-talet och fram till nu hela dagarna. Det vore ju jävligt tråkigt, haha.

Glädjen med kärleken Linda

En speciell gäst på skivan är Tommys flickvän sen drygt 15 år, musikalstjärnan och skådespelaren Linda Olsson – vilket så klart är ett glädjeämne.

– Hon är med och sjunger på en låt faktiskt! Det är egentligen den konstigaste låten, men med en fin text, ”Varför är du rädd”. Hon sjunger refrängerna i den. Hon har varit med och körat på flera låtar. Vi gjorde en duett också på en platta för tio år sen kanske, säger Tommy Nilsson.

För honom var den låten speciell att spela in.

– Den låten och sista låten, ”Everything is broken”, är lite mer annorlunda men som behövs tycker jag. För man inte bara ska stryka medhårs med refrängmusik. Det måste finnas någon annan grej också. De är mer textdrivna, säger han.

Tommy Nilssons ord om ”Doobidoo” och Lasse Kronér

Under fredagen kan tv-tittarna dessutom se honom som en av deltagarna i ”Doobidoo” – ett program han besökt flera gånger tidigare. Men aldrig tidigare i samma lag som Lisa Miskovsky.

– ”Miskovskan”! Det är en skön tjej som jag verkligen har respekt för och uppskattar. En jättefin låtskrivare och en skön tjej. Vi hade trevligt där, säger Nilsson till Nöjeslivet.

Hur är det att spela in ”Doobidoo”?

– Man vet inte riktigt vad som ska hända. Man vet momenten, men alla de här ”lekprogrammen”, om man får säga så, har med dagsformen att göra på något sätt. Ibland blir det såhär: ”Åh, varför har jag en röd näsa på mig? Varför kan jag inte bara få komma och spela min låt?” Väldigt många program genom åren som man har varit med i där man inte blir tagen på allvar för sitt konstnärskap bara, utan det måste alltid finnas något tillägg. ”Du får göra din nya låt – men: då ska du göra det här också! Du ska snurra på ett hjul…” Det finns inte så många genuina musikprogram.

Och ”Doobidoo” är ett av dem?

– Men i ”Doobidoo”, ”Så ska det låta” och de programmen då får man bara bjuda på sig själv, och det gör jag.

Hur är Lasse Kronér att jobba med?

– Lasse är skön! Fan, vi kommer jättebra överens. Om han ringer och frågar om jag vill komma, han har ju den där allsången också nere i Göteborg som jag var med på i somras. Han är snäll. Vi har någon bra grej, vi är väldigt snabba mot varandra. Det är en kul grej. Jag gillar honom, absolut.

Tommy Nilsson på turné våren 2025:

27 mars Växjö, Teater
28 mars Kalmar, Teater
29 mars Ystad, Teater
20 mars Karlshamn, Stadsteatern
2 april Malmö, Palladium
3 april Kristianstad Kulturkvarteret
4 april Värnamo, Gummifabriken
5 april Varberg, Arena Varberg
6 april Göteborg, Lisebergsteatern
9 april Uddevalla, Östraboteatern
10 april Jönköping, Teater
11 april Norrköping, Flygeln
12 april, Västervik, Bryggaren
13 april, Skövde, Kulturhuset
Fotnot: Biljetter via guppy.nu.

LÄS MER: