Torsten blev ”Farbror Melker” med hela svenska folket – efter hans död kom sanningen fram: ”Han hade svårt”

Även om det var länge sedan jag var barn, kan jag än i dag bli förtrollad av Astrid Lindgrens magiska värld.

En av hennes många succéer är historien om barnen på ”Saltkråkan” där Torsten Lilliecrona blev den tokiga Farbror Melker med hela svenska folket.

Men Torsten bar på en mörk hemlighet.

Många generationer har vuxit upp med Astrid Lindgrens böcker och filmatiseringar om hur det är att vara barn.

Även om det har gått många år sedan Astrid Lindgren somnade in, lever hennes arv vidare i högsta grad genom hennes barn men också hennes filmer och tv-serier.

Saltkråkan
Foto: TT/SVT

De klassiska film och tv-serierna sänds än i dag och förtrollar nya generationer. En av dessa är ”Vi på Saltkråkan”.

LÄS MER: ”Tjorven” har försvunnit helt – så här ser hon ut i dag

Den färgstarka serien om somrarna ute i skärgården kom 1964 och blev snabbt en favorit i de svenska folkhemmen.

Bland de många älskade karaktärerna fanns just underbara och roliga Farbror Melker som spelades av skådespelaren Torsten Lilliecrona.

I serien spelar Torsten den ohändige stadsbon Farbror Melker som gång på gång blir tillrättavisad av grannflickan Tjorven: ”Farbror Melker, vet du vad?” och ”Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?”.

Blev aldrig av med stämpeln

Men Torsten var inte road åt rollen som Melker.

– Han hade det svårt efter Saltkråkan att bli av med stämpeln som farbror Melker, har hans motspelare Louise Edlind Friberg, ”Malin”, berättat.

Trots att han var en mångfacetterad karaktärsskådespelare hängde farbror Melkers skugga kvar över honom under resten av hans karriär. Men Torsten var utbildad vid Dramatens elevskola och hade gjort så mycket mer än Melker, och ville därför bli betraktad som teateraktör.

LÄS MER: Malin från Saltkråkan har försvunnit helt – så här ser hon ut i dag

Men när Astrid Lindgren hade en specialskriven roll åt honom kunde han inte tacka nej. Däremot hade han aldrig kunnat ana hur den rollen skulle ligga som en skugga över hela hans karriär.

– Han var en mångsidig dramatisk skådespelare vid Göteborgs statsteater där han tänkt sig att fira triumfer med Shakespeare och Tjechov. Det som skulle bli ett schysst extraknäck blev en förbannelse, har kulturskribenten Kalle Lind berättat.

– Plötsligt blev Torsten för hela svenska folket en fumlig hemmapappa med en olycklig kärlek till vattnet. Plötsligt kunde han inte gå ut på stan och utan att folk skrek i kör: ”Farbror Melker, vet du vad?”.

Foto: Youtube/ Leif R Jansson/TT

Fick brev från Astrid Lindgren

Men Astrid Lindgren såg tidigt var det hela bar. Vi på Saltkråkan hade premiär på tv den 18 januari 1964 och visades i 13 avsnitt med avslutning i april. I mitten på april samma år fick Torsten Lilliecrona ett brev från Astrid Lindgren.

I en intervju med Martin Timell för SVT 1993 läser Torsten högt ur brevet.

”Stackars lilla Melker. Hädanefter kommer du inte att kunna ta ett steg utan att svenska folket skyndar till för att hjälpa dig, svag och hjälplös och värnlös som du är”, läser Torsten ur brevet.

– Hon visste hur det skulle bli, säger han.

LÄS MER: Stephen blev djurvännen ”Pelle” med hela Svenska folket för 56 år sedan – så här ser han ut idag

I samma intervju berättar han att tiden på inspelningarna var underbara. Dels på grund av att Astrid Lindgren själv var med men också på teamet. 

– Vi var som en stor familj, säger han. 

Trots det fick Torsten nog av Saltkråkan och hoppade av. Så när man skulle göra filmen Skrållan, Riskprick och Knorrhane fick Melker skrivas ut ur manus.

Blev 78 år gammal

Torsten fortsatte sin karriär på teaterscenen men när han medverkade i Shakespeares Macbeth på Göteborgs stadsteater fick han en gång för alla inse att han för alltid skulle vara förknippad med farbror Melker, skriver Svensk dam.

LÄS MER: Hunden Caesar blev ”Båtsman” med hela svenska folket – här är historien om Sveriges mest folkkära tv-hund

– När Torsten klev ut på scen i Shakespeares laddade drama om skuld och oförätter började det tisslas i den väluppfostrade salongen: ”Det är farbror Melker i kalasbxyor.”

Han pensionerade sig från Göteborgs stadsteater 1992 och dog 7 år senare, 78 år gammal.

Som vi saknar dig Torsten. Du är en riktig stjärna!