Tv-hallåan Alicia Lundberg visste att döden var nära – rysliga bekännelsen i sista samtalet med vännen

Alicia Lundberg var en av landets första TV-hallåor och var programledaren för succéer som Svensktoppen och Melodifestivalen.

Med sin sammetslena röst och stadiga hand lotsade hon tittarna genom programmen.

Men hennes sista tid i livet kantades av sjukdom och hon visste att hennes tid var räknad.

I ungdomen hade Alicia Lundberg drömmar om att bli skådespelare och testade att söka in till Dramaten vid några tillfällen.

Men livet ville någonting annat. Efter några år utomlands i England och Frankrike sökte hon jobb på Sveriges radio. I en intervju med Kristianstadsbladet har hon berättar om hur hon skröt om sina erfarenheter som skådespelare och språkkunskaper i båda engelska och franska. Men det visade sig vara rätt taktik.

– Jag kallades in till intervju och fick höra att det var det fräckaste brev man läst. Men jobb fick jag, kanske just därför, har hon berättat för Kristianstadsbladet.

1959 fick Alicia jobb på Sveriges Radio. I början fick hon göra lite jobb som sekreterare men efter att ha vikarierat för den Jeanette von Heidenstam visade hon att hon var ett namn att lita på i framtiden.

Hon blev kvar inom radio och tv i 36 år och genom åren jobbade hon som presentatör, redaktör och programvärd.

Hon var även programledare för Svensktoppen och Stjärnornas musik.

Med stadig hand lotsade hon tittarna genom kanalens program och hyllades av många.

1973 blev hon programledare för Melodifestivalen och senare också svensk kommentator i Eurovision Song Contest samma år.

– Det var chockartat vilken effekt det gav på stan. Alla kände igen mig och det händer faktiskt ganska ofta fortfarande att folk kommer fram till mig trots att det var många år sen jag syntes på tv.

TV1-hallåa Alicia Lundberg (80-tal)

Alicia Lundberg kamp för bergsgorillorna

Men även om Alicia jobbade ett helt liv inom radio och TV var det någonting utanför rampljuset som hon brann för ännu mer – nämligen bergsgorillorna i Virungabergen.

Alicia Lundberg vigde en stor del av sitt liv av att skildra gorillornas situation och under hennes livstid blev det över trettio resor till Virungabergen i Rwanda.

Resorna till Virungabergen ledde till flera inslag och en dokumentärfilm som visats flera gånger om i tv.

Och det är kanske för sitt engagemang för bergsgorillorna i Virungabergen, Rwanda, som gjort henne mest känd.

Alicia Lundberg sjukdom

Ingen glömmer hennes vackra, lugna röst i etern. Men med åren kom rösten att förändras och i början på 90-talet diagnostiserades hon med ett embryo till lungemfysem.

– För nio år sedan fick jag diagnosticerat ett embryo till lungemfysem och då slutade jag tvärt efter att ha rökt 30 cigaretter om dan. Det var märkligt för det var inga problem. Enda gången jag kan bli lite sugen är när jag ser en gammal Hasse Ekman-film och han tänder en cigarett så där elegant, sade hon till kristianstadsbladet då.

De sista åren kämpade Alicia med Lungfibros.

”Lungfibros innebär att lungans vanliga vävnad kring luftrören och i lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad, fibros. Det innebär att utbytet av syre och koldioxid mellan lungorna och blodomloppet försvåras, vilket i sin tur leder till andfåddhet och så småningom andnöd”, skriver Hjärt-Lungfonden.

Sjukdomen gjorde att Alicia inte kunde ta sig an grejer på samma sätt som tidigare, något som gjorde att hon så småningom flyttade till ett vårdhem på Lidingö.

Väl på vårdhemmet hade Alicia storslagna planer. Så fort hon kände sig lite piggare ville hon hålla sin föreläsning om gorillorna som hon åkte runt med innan hon blev sjuk.

Men hon hann aldrig.

Sista samtalet till bästa vännen

Alicia hann bara bo på boendet i några veckor innan hon somnade in den 22 april 2017 med personalen hos sig. Dottern Johanna Hermann Lundberg kom till vårdhemmet ungefär en timme senare.

Alicia blev 83 år gammal.

– Hon gick bort med flaggan i topp. Ett halvår till så hade hon varit ett vårdpaket. Det är en lättnad mitt i sorgen att hon fick gå när hon fortfarande var med. Hon blev inte dement eller så och det var också skönt, sade dottern Johanna till Expressen efter Alicias död.

På frågan om Alicia pratade något om döden, svarar dottern:

– Nej, väldigt lite. Det var inte hennes grej. Hon levde väldigt mycket i nuet och har alltid gjort. Hon visste ju så klart att hon skulle dö, det var ingen hemlighet. På lördagen när hon dog pratade hon med sin bästa vän Kicki Engerstedt (SR-profilen, reds anm.). Det var vid femtiden och då sa hon att det var så dåligt. Sedan dog hon vid sju. Så det gick väldigt fort. Hon hade ingen ångest eller någonting men däremot kände hon sig verkligen dålig.

Foto: Wikimedia commons, TT

Döttrarna uppfyllde Alicia Lundbergs sista önskan

Alicia var tidigare gift med Göran Lundberg men levde ensam den sista tiden. Efter sin bortgång lämnade hon efter sig tre döttrar, Johanna Hermann Lundberg, Lotta och Bella.

Den 31 maj ägde en minnesceremoni rum för Alicia. Hon visste själv hur hon ville att ceremonin skulla bli och döttrarna bestämde sig för att uppfylla sin moders önskan.

– Min mamma var väldigt okyrklig. Nils Linnman hade en minnesceremoni på S:ta Annagården på Lidingö, det var många år sedan men vi har fått höra det länge. Men där vill jag också ha det. Så nu håller vi på och planerar inför minnesceremonin. Det känns bra att veta hur hon ville ha det och att vi kan göra det. Det blir lite musik och tal.

Vi glömmer dig aldrig Alicia.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version