Ulf Dageby är död – blev 80 år

Sångaren, musikern och kompositören Ulf Dageby har dött, detta rapporterar GP.

Den hyllade stjärnan blev 80 år.

I ett uttalande tillsammans med Nöjet AB, har Ulf Dagby bekräftat den sorgliga nyheten att kompositören gått bort.

Enligt GP hittades Ulf i sommarstugan på Skaftö på tisdagskvällen.

– Det måste hänt hastigt. Vi träffades senast i förra veckan för en fika i Majorna. Vi planerade inför kommande spelningar men pratade även om sådant som vänner gör, säger Birger Hult hos Nöjet AB.

Vännen Birger berättar att dödsbeskedet kommit som en chock och att tomrummet kommer bli enormt.

– Han är en av stadens största profiler och han har alltid funnits här. Inte minst är Nationalteaterns rockorkester ett jäkla bra band. De låtar som Ulf skrev kommer alltid finnas kvar och hitta en ny publik, säger han.

Ulf Dageby
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Familjens stora sorg efter Ulf Dagebys död

Familjen berättar om den stora sorgen i ett uttalande, via Nöjet AB.

”Det är med stor sorg vi meddelar att vår vän och kollega Ulf Dageby har gått bort. Ulf var inte bara en makalös musiker och låtskrivare, utan också en stor människa med ett hjärta av guld. Hans kreativitet och passion för musiken berörde oss alla och hans arbete har lämnat ett oförglömligt avtryck i våra liv och i musikhistorien.”

”Vi kommer att sakna hans karisma, kreativitet och hans okuvliga anda. Våra tankar går till Ulfs familj och alla som hade förmånen att känna honom eller är berörd av honom.”

Ulf Dageby lämnar ett enormt musikaliskt arv efter sig.

Ulf Dagebys musikaliska karriär

Redan 1969 anslöt Ulf till Nationalteatern och skrev flera av bandets stora hits så som ”Livet är en fest”, ”Barn av vår tid” och ”Rövarkunges ö”.

Förra året tilldelades han Cornelispriset. 

I höst skulle Ulf Dageby ha gett sig ut på en ny turné tillsammans med just Nationalteatern.

– När jag kommer hem så tänker jag: Nu har vi väl gjort det här? Men sen så vill ju folk se oss igen så tänker jag: Ska jag sitta här och glo i en fåtölj, det är ju löjligt. Om folk vill ha oss. Det är en suverän version, kanske vår bästa någonsin, sa Dageby för bara ett par dagar sedan i P4 Extra.

När stjärnan fyllde 80 år förra året, berättade Ulf varmt om hur han ville fortsätta göra det han älskade: spela musik.

– Ja jag kan inte säga som Strindberg att ”om jag dör”, utan man börjar inse att det inte bara är ett skämt, det är något som kommer att ske. Det är klart det är ganska hiskeligt.  Men jag har börjat förlika mig med att jag inte kan göra något åt det. Jag får vara glad för att jag får hålla på, sa han då till DN.

Ulf Dageby lämnar efter sig frun Anki Dageby, två barn och barnbarn.

Vila i frid älskade Ulf.