Uno Svenningsons tårar – efter beslutet om pappan: ”Väldigt känsligt”

Långt innan han medverkade i ”Så mycket bättre” 2017 var han redan ett ansikte och inte minst en välbekant röst i musik Sverige.

Nu vill han bli personligare än någonsin med en hyllningslåt till sin pappa.

Med låtklassiker som ”Under ytan” och ”Vågorna” har Uno Svenningsson blivit en självklar del av den svenska låtsskatten.

Han har inte bara haft framgångar som soloartist, utan fick också flera hits tillsammans med gruppen Freda.

Men sedan många år tillbaka arbetar han med egen musik, och efter hans medverkan i ”Så mycket bättre”, har karriären fortsatt rakt uppåt.

Men som alla artister är det också inställda spelningar och turnéer för Uno.

Uno Svenningsson
STOCKHOLM 2020608 Uno Svenningsson för TT:s sommarserie om artister som tvingats ställa in sommarturnén. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040

Trots det är det ingenting som gör att Uno ligger på latsidan – tvärtom så skriver han ny musik med en ny partner.

Nämligen hans 26-åriga son Mark.

– Han kom för några år sedan, hade bara massa melodier och undrade vad han skulle göra med det. Jag köpte lite grejer åt honom, så började han skriva, det gick fort. Joel (19-årige sonen) sjunger också väldigt bra. De har det väl i sig. Sedan får de bestämma själva vad det ska bli av det. Mark och jag har gjort skisser på låtar ihop, vi ska jobba tillsammans med det i sommar och höst, säger han till Aftonbladet.

Hyllningslåt till sin pappa

Förutom det nära samarbetet med sin son arbetar artisten också på någonting speciellt, nämligen en hyllningslåt till hans pappa.

– Mina första minnen av pappa… jag är astmatiker, hade problem med andningen och när det pep i bröstet hos mig, kom han in på kvällarna, vaggade runt mig och så brukade han vissla för att lätta upp stämningen. Då kände jag mig trygg. Sagofiguren Tom Bombadill var inte rädd för någonting. Han kom och visslade och allt mörker skingrades och det blev blå himmel igen.

Uno Svenningsson
Foto:TV4

”Tårfyllda ögonblick”

Uno berättar att det varit svårt att spela in låten, då den är så personlig och nära.

– Det var tårfyllda ögonblick. Man var helt inne i den här minnesbanken, hur det var, det blev väldigt känsligt, Lars (Halapi) hjälpte mig att styra upp det där.

Så fint av dig Uno! Vi ser fram emot att höra den i höst! Din pappa skulle säkert älska den!