Grannarnas vrede mot Ernst: ”Det är fruktansvärt”

Tittarsuccén ”Sommaren med Ernst” har rullat i TV4 varje sommar sedan 2008. I år ska Ernst ta sig an Kånsta Kvarn från mitten av 1800-talet. Det är den enda kvarnen i sitt slag som drevs med både vind- och vattenkraft – som står kvar än i dag.

Men projektet har mötts av stor vrede hos grannarna. De menar att ett kulturarv förstörs.

– Det är fruktansvärt, säger Suzann Bernsgården till Aftonbladet.

För några månader sedan skymtades Ernst Kirchsteiger vid en kvarn i Hallsberg. Det visade sig vara Kånsta Kvarn – en historisk kvarn från mitten av 1800-talet. Den är helt unik då det är den enda i sitt slag som drevs med vind- och vattenkraft som finns kvar i dag, skriver länstyrelsen i Örebro län på sin hemsida.

Det är denna kvarn som Ernst kommer att renovera i årets säsong av ”Sommar med Ernst”.

Kånsta kvarnA mill built in the mid 1800's. The mill was powered by both wind and water . In 1920 a motor was added and the mill was in use until 1939.

Posted by Carmen Santana on Thursday, 23 April 2015

I tidigare uttalanden har kommunen enbart känt glädje över projektet. Frågan är om detta kommer att förändras. Grannar och boende i närheten av Kånsta Kvarn riktar nämligen skarp kritik mot projektet – och vrede mot Ernst Kirchsteiger.

– Det här är verkligen att kasta pengarna i sjön. Det här programmet kanske ger lite marknadsföring ett tag, men det hade varit bättre att fokusera på att restaurera kvarnen till ett ursprungligt skick, säger grannen Suzanne, 56, till Aftonbladet.

Ernst Kirchsteiger, projekt, nyhet,
Wikimedia

Hon rasar bland annat mot att kvarnens originalfönster bytts ut mot moderna fönster.

– Det är fruktansvärt, man förstör ett kulturarv.

Aftonbladet berättar att Suzanne, tillsammans med andra grannar, protesterat hos kommunen och velat stoppa Ernst sommarplaner. Men till ingen nytta. För henne är det en självklarhet att nu i sommar bojkotta ”Sommar med Ernst”.

– Jag har sett tillräckligt, skadan är redan skedd.

Borde Ernsts sommarplaner stoppas för att rädda ett kulturarv? Säg vad du tycker i kommentarerna, och sprid vidare för att diskutera med era vänner!